lauantai 28. syyskuuta 2019

Berliinin maraton 2019 - ennakko

Berliinin etiopialaiskolmikko
Kuva: www.dw.com 
(SSC EVENTS/Petko Beier)

Perinteisen kova, World Marathon Majors - sarjaan kuuluva Berliinin maraton juostaan jälleen huomenna huolimatta samanaikaisista Dohan yleisurheilun MM-kisoista. Ja Berliinissä tullaan varmasti juoksemaan kovempaa kuin Dohassa johtuen MM-kisapaikan armottomista olosuhteista, kuten eilen nähtiin naisten MM-maratonilla. 

Mutta Berliininkin maraton on hieman laimeampi kuin yleensä, sillä MM-maratoonareiden ohella kisasta puuttuu miesten maratonin ehdoton valtias Kenian Eliud Kipchoge, sillä hän keskittyy toiseen yritykseen rikkoa maratonin epävirallinen ME alle 2 tunnin. Yritys tapahtuu tällä kertaa Itävallan Wienissä parin viikon kuluttua.

Mutta kyllä Berliinin miesten maratonilla on edelleen kovia juoksijoita, etenkin Etiopiasta. Kilpailun ykkösnyrkki on yksi kestävyysjuoksun suurista Kenenisa Bekele. Hän omistaa edelleen 5000 metrin ja 10000 metrin ME:t ja oli erittäin lähellä tehdä myös maratonin ME:n vuonna 2016 Berliinissä voittoajalla 2.03.03. Bekele jäi silloin vain vaivaiset kuusi sekuntia Kenian Dennis Kimetton silloisesta ME:stä 2.02.57, joka kismittää häntä varmaan vieläkin. Viime vuonna Eliud Kipchoge hinasi maratonin ME:n Berliinissä aikaan 2.01.39 ja sitä on jo vaikeampi rikkoa. 

Kenenisa Bekelen nykykunto on hieman arvoitus, sillä hänellä on ollut vammoja ja hän on pystynyt harjoittelemaan Berliiniin täysillä vain kolmisen kuukautta. Viime vuosina hän on keskeyttänyt muutamia kisoja, kuten 2017 Dubaissa ja 2018 Amsterdamissa. Joka tapauksessa hän on kisan ykkössuosikki. Yllä olevassa kuvassa on kaksi muuta voitontavoittelijaa Etiopiasta, nimittäin Leul Gebrselassie ja Birhanu Legese. Gebrselassien ennätys on 2.04.02 Dubain maratonilta vuodelta 2018 ja Legesen ennätys 2.04.15 samaisesta Dubain juoksusta. Neljäs kova etiopialainen kuvan ulkopuolelta on Sisay Lemma, jonka ennätys on 2.04.08, jälleen samalta vuoden 2018 Dubain maratonilta. 

Gladys Cherono
Kuva: AFP/Getty Images

Naisten maratonilla on yksi ehdoton voittajasuosikki, Kenian Gladys Cherono. Cherono on voittanut Berliinin maratonin jo kolmasti vuosina 2015, 2017 ja 2018. Cheronon ennätys on viime vuodelta Berliinistä, jossa syntyi reittiennätys ja oma ennätys ajalla 2.18.11. Kovin kilpakumppani, maannaisensa Vivian Cheruyiot joutui perumaan viime hetkellä osallistumisensa akillesongelmien vuoksi. 

Mutta Gladys Cheronolla on muita voitontavoittelijoita, kuten Etiopian Meseret Defar. Defar on entinen kova ratajuoksija, joka on voittanut olympiakultaa kahdesti 5000 metrillä vuonna 2004 Ateenassa ja vuonna 2012 Lontoossa ja samaiselta matkalta MM-kultaa Osakassa vuonna 2007 ja Moskovassa 2013. Hän on tehnyt lisäksi lukuisia ME:iä 3000 metrillä, kahdella maililla ja 5000 metrillä sekä ulkona että sisällä. Vuonna 2014 Defar ilmoitti pitävänsä taukoa huippu-urheilusta perheen perustamisen vuoksi, mutta lupasi palata jo vuotta myöhemmin. Defar on maininnut että hänellä on ollut viime vuosina paljon vammoja, mutta että hän on pystynyt siitä huolimatta harjoittelemaan. Hän on juossut toistaiseksi kaksi maratonia ja hän teki nykyisen ennätyksensä 2.23.33 aiemmin tänä vuonna. Hän toivoo nyt parantavansa sitä nopealla Berliinin reitillä. 

Toinen kova voitontavoittelija on Etiopian Mare Dibaba, vuoden 2015 MM-kisojen mestari Pekingistä ja Rion olympiakisojen pronssinainen, jonka ennätys on 2.19.52.

Sitten vain seuraamaan huomista Berliinin maratonia joko TV:stä tai tietokoneelta. Kisa on varmaan mielenkiintoinen, vaikka nyt ei poikkeuksellisesti ME:tä olekaan luvassa. 

sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Viikon ME ja SE

Kamworor maalissa ME-ajalla
Kuva: iaaf.org

Kuluva viikko toi uuden ME:n ja SE:n kestävyysjuoksussa. Kuvan Geoffrey Kipsang Kamworor Keniasta juoksi viikko sitten puolimaratonin ME:n Kööpenhaminassa ja alemman kuvan Laura Manninen teki SE:n N45-sarjan maratonilla eilen Espoossa.

Geoffrey Kamworor on ehtinyt 26-vuoden ikäänsä (s.22.11.1992) nähden tehdä kovia saavutuksia kansainvälisillä areenoilla, sekä radalla ja maastossa että maantiellä. Hän juoksi maratonennätyksensä 2.06.12 jo vuonna 2012 eli parikymppisenä Berliinin maratonilla nimellä Geoffrey Kipsang. Ensimmäisen MM:nsa hän saavutti puolimaratonilla vuonna 2014 ja juuri Kööpenhaminassa, jossa syntyi nyt ME. Puolimaratonilla hän on saavuttanut peräti neljä MM:ta (kolme henkilökohtaista ja yksi joukkue) ja maastoissa kaksi henkilökohtaista MM:ta vuosina 2015 ja 2017. Lisäksi hän on voittanut New York Cityn maratonin vuonna 2017. Kovia saavutuksia.

Kamworor jätti Dohan yleisurheilun tulevat MM-kisat väliin keskittyäkseen puolimaratonin ME:n tekemiseen. ME-juoksu lähti hyvin käyntiin ja suuri ryhmä juoksijoita tavoitti ensimmäisen 5 kilometrin väliajan ajassa 13.53 eli hieman entistä ME-aikaa hitaammin. Mutta Kamworor kiristi vauhtia ja kymppiin tultiin ajassa 27.34, neljä sekuntia tavoitteen edellä. 15 kilometriin tultiin aikaan 41.05, kovin aika koskaan tällä matkalla, samoin kuin 20 kilometrin aika 55.00. Maaliin Kamworor tuli ME-ajalla 58.01 ja paransi näin vuosi sitten Abraham Kiptumin Valenciassa tekemää ME:tä 58.18 17 sekunnilla. Tämän vuoden huhtikuussa Kiptumia epäiltiin dopingrikkeestä ja hänen osallistumisensa Lontoon maratonille evättiin.

Kööpenhaminan puolimaratonin ME oli Geoffrey Kamwororille tunteikas saavutus, joka näkyy tästä maaliintulovideosta.

Laura Manninen
Kuva: Yle (AOP)

Laura Manninen osallistui viikonloppuna naisten maratonin SM-kisoihin Espoon Rantamaratonilla ja tuloksena oli voitto ja samalla syntyi N45-sarjan SE tuloksella 2.45.52. Irmeli Ruposen vuonna 1984 juoksema entinen ennätys 2.47.44 parani näin lähes kahdella minuutilla.

Olen kirjoitellut Laura Mannisesta usein tässä blogissa ja viimeksi 9.6.2019, kun esittelin tuoreimpia veteraaniennätysten tekijöitä. Laurahan on tehnyt ratamatkoilla ja maantiellä lukuisia SE:iä sarjassa N45 viime ja tänä vuonna. Erikoisen tarkkaan seurasin Laura Mannisen  edesottamuksia New Yorkin sisäratamaratonin juoksussa vuonna 2017, jolloin Laura teki mahtavasti uuden ME:n ajalla 2.42.30. Lindsay Scherf rikkoi Lauran ennätyksen vuotta myöhemmin, mutta Laura Mannisen nimi tulee säilymään ennätyslistassa. Sisäratamaratonin lisäksi Laura on osallistunut muihinkin epätavallisiin kilpailuihin, kuten kansainvälisiin porrasjuoksukisoihin. Näin se motivaatio säilyy.

sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Corrida Auchan 2019, Estoril

Podium

Eilen avasin Portugalin juoksukisat Estorilin moottoriradalla. Rata sijaitsee noin kymmenen kilometrin päässä Estorilin keskustasta ja kasinolta. Saavuin Estoriliin paikallisjunalla Lissabonista. Ensimmäinen tehtävä oli löytää bussi, joka veisi kisapaikalle. Aivan rautatieaseman lähettyvillä olikin linja-autopysäkkejä ja kävelin sinne tiedustelemaan oikeaa bussia kuskeilta ja pysäkillä olevilta ihmisiltä. Se olikin vaikeampi rasti, kun kukaan ei tuntunut tietävän Estorilin moottoriradasta mitään, ei edes bussikuskit. Voisi kuvitella että kansainvälinen moottorirata olisi kaikkien tiedossa pienellä paikkakunnalla.

Paikallinen rokkibändi

Lopulta löytyi sellainen bussikuski, joka pystyi ohjaamaan minut oikeaan bussiin. Siinä auttoi myös samaan bussiin noussut venäläisnainen. Matka kisapaikalle oli todella mutkainen. Kuten Lissabonissakin, niin myös Estorilissa on paljon mäkiä ja liikenneympyröitä ja niitä noustiin ja kaarreltiin eteenpäin. Lopulta kuski jätti minut tien varteen ja siitä oli vielä noin kilometrin kävely moottoriradalle. Metropolialueen matkapassin osto osoittautui jälleen järkeväksi liikkeeksi, sillä pystyin maksamaan sillä myös Estorilin bussissa.

Saapuessani moottoriradalle hyvissä ajoin kolmisen tuntia ennen starttia, siellä oli jo lukuisia tapahtumia ja kisoja meneillään. Lapset kisasivat rullaluistelussa ja paikallinen bändi soitti rockia ja poppia. Menin suoraan noutamaan juoksupakettini, joka onnistui vaivattomasti näyttämällä kopion passin etusivusta ja järjestäjien sähköpostivarmistuksen kännykästä. Muutenkin huomasi että järjestäjät olivat todellisia asiantuntijoita ja hommat etenivät rutiinilla. Juoksun lisäksi kisattiin myös aikuisten rullaluistelussa ja pyöräilyssä. Jokaiselle jotakin.

Juoksun starttia odotellessa kiertelin varikkoalueen pilttuita, joissa oli tarjolla kaikenlaista toimintaa ja ilmaisia maistiaisia, niin juomia kuin suuhunpantavaa. Radan katsomoita ja varustuksia kierrellessä ja katsellessa ei ole ihme että F1-kisat lopetettiin täällä vuonna 1996, niin pienehköt ja vajavaiset ne olivat. Radalla kyllä varmaan kisataan edelleen, mutta pienemmissä ympyröissä.

Estorilin kisa on takana

Kello 18.00 starttasi 5 kilometrin juoksijat matkaan ja meidän kympin taivaltajien vuoro tuli kello 18.30. Reitti kierteli moottorirataa ja sen liepeitä kahden kierroksen verran. Radalla oli pari suurempaa mäkeä ja myös kova tuuli häiritsi vastatuuliosuuksilla. Muuten reitti oli hyvin juostava ja siinä kyllä kelpasi hölkötellä runsaan osallistujajoukon mukana.

Kuten muissakin kisoissa tänä vuonna, alku oli hyvin vaikea ja vasta toisella kierroksella kroppa sulautui paremmin juoksun rytmiin. Tavoitteena oli saavuttaa 50 minuutin raja, mutta siitä kyllä jäin vajaat kaksi minuuttia, kun totesin ajan 51.52 maalikellosta. Virallisissa tuloksissa aika oli sama ja olin tällä tuloksella 228. kaikista juoksijoista ja oman M60-sarjani viides. Viralliset tulokset löytyvät tästä.  Juoksun jälkeen oli tarjolla runsaasti palautumisjuomia, hedelmiä ja energiapatukoita.

Mukava maku jäi tästä Portugalin ensimmäisestä juoksukisastani. Siitä on hyvä jatkaa.

torstai 12. syyskuuta 2019

Portugalin juoksutarjontaa

Corrida Auchan
Kuva: portugalrunning.com

Lissabonissa on vietetty nyt kolmatta viikkoa ja hinku kasvaa päästä paikallisiin juoksutapahtumiin. Niinpä olen tarkkaillut Potugalin juoksuja netistä. Googlen avulla olen löytänyt hyvän webbisivun eli portugalrunning.com:in, josta löytyy runsaasti tarjontaa Portugalin juoksuista. Ainoa ongelma tällä sivustolla on se että juoksut on esitelty ainoastaan portugaliksi. Tämä on yleistä entisissä siirtomaavaltioissa, jotka kuvittelevat että he ovat yhä ainoita maailman valloittajia. Sama pätee muihinkin entisiin siirtomaavaltioihin, kuten Espanja, Ranska, Saksa, Italia ja etenkin Englanti, joille oma kieli on se ainoa oikea.

Auchan-kauppa Italiassa
Kuva: yelp.com

Katsoin tarjontaa ensi viikonlopulle. Löysin neljä juoksua: Corrida de Sesimbra Setubalissa, Trail Condes de Azevedo Bragassa, Corrida Porto de Leixoes Portossa ja sitten Corrida Auchan Estorilissa Lissabonin metropolialueella. Braga ja Porto sijaitsevat Portugalin pohjoisosassa ja Setubal Lissabonin ja Tejojoen eteläpuolella. Joten Corrida Auchan oli minulle lähin ja näin kiinnostavin kohde. Auchan on suuri ranskalainen jälleenmyyntifirma, jolla on myyntitoimintaa lukuisissa Euroopan maissa sekä Kiinassa ja Taiwanissa. Auchanilla on liikkeitä myös Portugalissa ja esimerkiksi minun lähikauppani päivittäisille ruokaostoksille on juuri My Auchan.

Kuten mainitsin, niin portugalrunning.com:in esittelemät kisasivut ovat ainoastaan portugaliksi ja minun täytyi ilmoittautua kisaan ja maksaa se webbisivun kautta. Siihen tarvittiin kyllä sanakirjaa, joten googlekääntäjä oli kovassa käytössä. Vähän pelotti kun päästiin maksuosuuteen, mutta sekin tuli läpäistyä. Lopullinen varmuus onnistuneesta tapahtumankäsittelystä tuli, kun lopullinen varmistus tippui antamaani sähköpostiosoitteeseeni. Ilmoittauduin 10 kilometrin juoksuun, joka tapahtuu Estorilin autoradalla. Jopa oma M60-sarja löytyi kisaan.

Estorilin autorata
Kuva: desporto.sapo.mz

Olen käynyt Estorilissa aikoinaan 1990-luvulla työmatkalla, jonka yhteydessä piipahdin myös Lissabonissa. En muista paljoakaan enää tuosta matkasta, joten on aika verestää muistoja. Viereisen kuvan Estorilin autorata tuli tunnetuksi aikoinaan Formula 1- kisoista, sillä radalla kisattiin tällä tasolla vuosina 1984-1996. Juoksupaikaksi on merkitty tämä paikka, joten uskoisin että juoksureitti kiertää tätä autorataa. Mutta kisapäivänä se nähdään.

Lauantaina pitää sitten matkustaa junalla Estoriliin. Onneksi ostin 30 päivän matkapassin metropolitanalueelle enkä ainoastaan ydin-Lissaboniin. Se nosti matkapassin hintaa 30 eurosta 40 euroon, mutta on varmasti kannattava sijoitus. Toivottavasti loppuosuuskin tästä Portugalin ensimmäisestä juoksutapahtumasta sujuu kommelluksitta. Raportoin juoksusta viimeistään sunnuntaina.

sunnuntai 8. syyskuuta 2019

300+ maratoonarilistan päivitys

Miikka Bäckström
Kuva: 100mc.fi

Jälleen on nettiin ilmestynyt päivitys maailman 300+ megamaratoonareista päivämäärälle 30.6.2019. Tämä listahan päivittyy kaksi kertaa vuodessa eli joulukuun 31. päivä ja kesäkuun 30. päivä japanilaisen Takatoshi Yoshinon toimesta. Olen seurannut listan kehittymistä vuodesta 2016 lähtien tässä blogissa, joten jatketaan seurantaa. Suomen 100+ lista päivittyy nopeammin eli viikoittain Timo Marjomäen tekemänä ja sen tämänhetkinen tilanne on tässä.

Laitan jälleen tuohon alle maailman TOP-10 maratoonarit määrien mukaan. Tuttuun tapaan olen laskenut maratoonarille myös lisäyksen edelliseen määrään eli maratonluvun kasvun ajalle 1.1.2019 - 30.6.2019. Tuon 31.12.2018 listan julkaisin tällä palstalla maaliskuun 13. päivä tänä vuonna. Listaan on tällä kertaa tullut kaksi muutosta: USA:n Larry Macon on noussut neljänneltä sijalta kolmanneksi ohi saksalaisen ykkösnaisen Sigrid Eichnerin. Myös USA:n Jim Simpson on noussut yhden sijan kuudennelta sijalta viidenneksi ohi Saksan Horst Preislerin. Muut sijat ovat pysyneet muuttumattomina. TOP-10:ssä on kaksi suomalaista: Kalevi Saukkonen toisena ja Hans Mannsten 10:nä.

Listan lukukoodi: sijoitus, nimi, maa, maratonit 30.6.2019, maratonit 31.12.2018, lisäys

01. Christian Hottas, Saksa, 2785, 2743, +42
02. Kalevi Saukkonen, Suomi, 2304, 2267, +37
03. Larry Macon, USA, 2176, 2109, +67
04. Sigrid Eichner, Saksa, 2174, 2145, +29
05. Jim Simpson, USA, 1870, 1792, +78
06. Horst Preisler, Saksa, 1806, 1806, +0
07. Toshiko Watanabe, Japani, 1731, 1726, +5
08. Willem Mutze, Hollanti, 1686, 1634, +52
09. Hans-Joachim Meyer, Saksa, 1619, 1618, +1
10. Hans Mannsten, Suomi, 1557, 1515, +42

22. Miikka Bäckström, Suomi, 1055, 1021, +34

35. Ritva Vallivaara-Pasto, Suomi, 951, 916, +35

54. Veikko Ollila, Suomi, 832, 831, +1

60. Mauri Volama, Suomi, 807, 802, +5

TOP-10:ssä kovinta nousua on pitänyt USA:n Jim Simpson 78 maratonin lisäyksellä. Tosin edellisessä päivityksessä Simpsonilla oli 0 uutta maratonia, joten olisiko kyseessä myös päivityksen korjausta. Myös toinen amerikkalainen Larry Macon lisää maratoneja 67:llä. Ei ihme että he ovat molemmat nousseet yhden pykälän. Horst Preislerilla ei ole nytkään uusia maratoneja ja Saksan Hans-Joachim Meyerillä vain 1 ja Japanin Toshiko Watanabella 5 ja hän on edelleen toisella sijalla naisista.

Entiseen tapaan olen listannut kaikki TOP-100:aan kuuluvat suomalaiset. Heistä eniten on noussut Miikka Bäckström, joka on kivunnut 25:ltä sijalta 22:ksi. Myös Ritva Vallivaara-Pasto on noussut yhden sijan ja on nyt 35. ja naisten listan kuudes. Veikko Ollila on nyt listan 54. (pudotusta 4 sijaa) ja Mauri Volama 60. (pudotusta 3 sijaa).

Suomalaisista lähimpänä maailman TOP-100-listaa on Juha Kemiläinen sijalla 109. Hän on vain 13 maratonin päässä kovasta listajäsenyydestä.

Maailman päivitetty 300+ maratonlista (30.6.2019) on tässä.