keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Maailman parhaat mieskestävyysjuoksijat


Vasemmalta Mo Farah, Kenenisa Bekele ja Haile Gebrselassie Newcastlessa v. 2013,
Kuva: letsrun.com

Kun näkee tuon letsrun.com:in valokuvan Mo Farahista, Kenenisa Bekelestä ja Haile Gebrselassiesta, niin mieleen tulee heti kysymys: onko siinä kaikkien aikojen parhaat mieskestävyysjuoksijat? Ainakin valokuvaaja on tehnyt todellisen mestarilaukauksen ja ei ole ihme, että se oli letsrun.com:in vuoden 2013 valokuva. Kuva on otettu 15.9.2013 Newcastlessa, Englannissa, jossa juostiin BUPA Great North Run. Kolmikko oli vielä juoksun nopein tuloksin: 1) Kenenisa Bekele 60.09, 2) Mo Farah 60.10 ja 3) Haile Gebrselassie 60.41. Kuva on siten kuin suoraan palkintopallilta.

Innostuin sitten analysoimaan kyseisten herrojen saavutuksia verratakseni heitä keskenään. Otin mukaan vain henkilökohtaiset voitot olympia-, ja MM-tasolla sekä tehdyt ME:t. Vertailulista on alla (OK=olympiakulta, MM=maailmanmestaruus, ME=maailmanennätys)

Kenenisa Bekele: 3 OK, 5 MM (rata), 11 MM (maasto), 1 MM (sisäh), 5? ME:tä (4 yhä)
Mo Farah: 4 OK, 5 MM (rata), 1 ME (voimassa)
Haile Gebrselassie: 2 OK, 4 MM (rata), 4 MM (sisäh), 1 MM (1/2mara), 27 ME:tä (20 IAAF:n hyv.)

Paraguayn postimerkki Lasse Virenistä
Kuva: en.wikipedia.org

Saavutuksia on hieman vaikea vertailla, kun juoksijat ovat keskittyneet vähän eri asioihin. Kenenisa Bekelen erityispiirre on todella lukuisat maasto-MM:t. Mo Farahilla se on arvokisojen peräkkäiset tuplat (5000 m ja 10 000 m) sekä MM-kisoissa, Moskova 2013 ja Peking 2015, että olympiakisoissa, 2012 Lontoo ja 2016 Rio. Olympiakisoissa vastaavaan on pystynyt vain Lasse Viren, 1972 Munchenissä ja 1976 Montrealissa. Haile Gebrselassielle on ominaista laaja MM-voittojen kirjo maastoja lukuunottamatta ja se että hänellä on ainoana juoksijana ollut ME 5000 ja 10 000 metrillä sekä maratonilla, ei tosin samaan aikaan. Paavo Nurmella on lähes sama saavutus, kun ratamatkojen ME:ien lisäksi hän juoksi lyhyen maratonin (40,2 km) epävirallisen ME:n Viipurissa 1932. Myös tehtyjen ja IAAF:n hyväksymien henkilökohtaisten ME:ien määrä on Gebrselassiella ja Nurmella sama eli 20 ME:tä.

Paavo Nurmi Antwerpenissä v.1920
Kuva: fi.wikipedia.org

Näistä kolmesta ensimmäisen kuvan juoksijasta Haile Gebrselassie (s.1973) on jo lopettanut vakavan kilpailu-uran. Hänen viimeinen kisansa oli 10.5.2015, kun hän oli 16. Great Manchester Runissa, Englannissa. Siinä mielessä hänen saavutuslistansa on lopullinen.

Samaa ei voida sanoa Kenenisa Bekelestä (s.1982) eikä Mo Farahista (s.1983), sillä heidän uransa jatkuu. Bekelen päätavoite lienee saavuttaa maratonin ME, jolloin hän olisi ensimmäinen juoksija, joka pitäisi 5000 metrin, 10 000 metrin ja maratonin ME:tä hallussaan samanaikaisesti. Edellyttäen tietenkin että hänen ratamatkojen ME:iä ei rikota ennen sitä. Berliinissä viime vuonna se oli jo erittäin lähellä kun Kenenisa jäi maratonin ME:stä vain 6 sekuntia.

Mo Farah yrittänee jatkaa MM-tuplien tekemistä ensi kesänä Lontoossa. Siitä eteenpäin ura on vielä auki. Farah on antanut haastattelun, että ratajuoksut loppuisivat Lontoon kotikisoihin, mutta että maantiejuoksut jatkuvat. Maraton olisi luonnollinen jatkumo, jossa hän ei ole vielä sanonut viimeistä sanaansa.

Emil Zatopek
Kuva: en.wikipedia.org

Jo mainittujen mieskestävyysjuoksijoiden listaan täytyy lisätä vielä kaksi nimeä, nimittäin Emil Zatopek ja Hannes Kolehmainen. ME:ien ja arvokisavoittojen lisäksi Zatopek on näet ainoa kestävyysjuoksija, joka on voittanut 5000 metriä, 10 000 metriä ja maratonin samassa arvokisassa. Tämä tapahtui tietenkin Helsingin olympiakisoissa vuonna 1952. Saavutus on sellainen uroteko että se saattaa jäädä rikkomattomaksi ennätykseksi. Hannes Kolehmainen voitti samat matkat, mutta siihen tarvittiin kahdet olympialaiset, Tukholma 1912 ja Antwerpen 1920. Lisäksi Kolehmainen voitti myös maastojuoksun vuoden 1912 olympialaisissa.

Yhtenä vaikeutena verrata kaikkia näitä kyseisiä herroja on luonnollisesti se että yleisurheilun MM-kisoja on käyty vuodesta 1983 lähtien. Siinä mielessä Kolehmainen, Nurmi, Zatopek ja Viren eivät ole samalla viivalla Bekelen, Farahin ja Gebrselassien kanssa. Kolehmaisella, Nurmella ja Zatopekilla ei ollut mahdollisuuksia myöskään sisähallin MM-kisoihin ja Zatopekilta puuttui maastojuoksun arvokisatkin. Tällaiset seikat on huomioitava vertailussa.

En tule enkä halua listata kyseisiä juoksijoita mihinkään arvojärjestykseen. Jätän sen kaikille lukijoille ikiomaksi jokeritehtäväksi. Siinä riittää ihmettelemistä ja pohtimista.


       Hannes Kolehmainen voittaa Tukholman olympialaisten 10 000 metriä,
       Kuva: en.wikipedia.org

1 kommentti:

  1. Parantelin ja lisäsin vähän tuota juttua. Hannes Kolehmainen ansaitsee tulla mainituksi seitsemäntenä miehenä. Onhan hän voittanut olympialaisissa laajimman lajiskaalan: 5000 metriä, 10 000 metriä, maastojuoksun ja maratonin. Ja suomalaisena sen mielellään tekee.

    Lisäsin myös vertailua siitä, kuinka erilaisista lähtökohdista herrojen saavutukset on juostu.

    VastaaPoista