sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Positiivisia merkkejä

Annemari Kiekara
Kuva: yleisurheilu.fi

Positiiviset merkit viittaavat tässä suomalaisten kestävyysjuoksijoiden alkuvuoden 2020 edesottamuksiin. Kirjoitin viime vuoden lopulla yhteenvetona että Suomen kestävyysjuoksuvuosi 2019 oli köyhänlainen. Toivottavasti kestävyysjuoksijat sisuuntuivat tästä ja ainakin alkuvuoden ensimmäiset kisat näyttävät hyviltä.

Aloitetaan Annemari Kiekarasta, joka on kilpaillut ahkerasti viime päivinä ja pyrkii vakavissaan arvokisoihin tänä vuonna. Joulusta lähtien Kiekara on harjoitellut suomalaisjuoksijoiden kanssa Monte Gordossa, Portugalissa. Sieltä on tehty täsmäiskuja seuraavasti: vuodenvaihteessa Madridin maantiekymppi ennätysaikaan 33.56, tammikuun alussa Farossa katujuoksuvoitto 4,6 kilometrillä ja tänään 19.1 Santa Polan puolimaratonilla Espanjassa kova aika 1.13.56, jolla irtosi 6. sija. Faron katujuoksussa oli mukana myös muita suomalaisjuoksijoita, joista Annemarin tapaan voittajiksi selvisivät Nathalie Blomqvist N19-sarjassa ja Mika Kotiranta M22-sarjassa. Noteerasin molemmat juoksijat jo Lissabonin EM-maastoissa joulukuun alussa ja havaitsin heidän kapasiteettinsa hyviksi.

Jarkko Järvenpää
Kuva: facebook.com

Tämänpäiväisellä Santa Polan puolimaratonilla oli toinenkin hyvä suomalaissuoritus, sillä Jarkko Järvenpää sijoittui miehissä 11:ta ajalla 1.06.38 eli se on parempi aika kuin Arttu Vattulaisen viime vuoden kärkitulos tältä matkalta. Järvenpäällä on ollut vaikeuksia viime vuosina, mutta jos nyt olisi taas hyvän vuoden vuoro.

Suomessakin on juostu lupaavasti. Eilen juostiin AKTIA maantiejuoksucupin kolmas kisa ja tulosluettelosta löytyy naisten puolelta kaksi hyvää tulosta. Naisten maantiekympin voitti Oona Kettunen ajalla 36.03. Kettunen on vuorotellut viime vuodet hiihdon ja juoksun välillä ja nyt tuli juoksupuolella kelpo tulos. Oonalla on ollut vuosikausia kestänyt vammakierre, joka on estänyt kehittymisen juoksijana ja josta syystä kokeilut hiihtopuolella ovat ymmärrettäviä. Hakunilan voittotulos on lupaava merkki paluusta juoksuun.

Oona Kettunen ei ollut naisten maantiekympin nopein, sillä N40-sarjassa juossut 46-vuotias Laura Manninen tykitti voittoajan 35.16. Laura juoksi vuonna 2018 N45-sarjan SE:n maantiekympillä 36.18, paransi sitä viime syksynä Keravalla aikaan 35.53 ja nyt SE-aika parani jälleen yli puolella minuutilla. Ikää on tullut lisää, mutta tulokset sen kuin paranevat!

Tämä on erittäin hyvä ja positiivinen alku suomalaiselle kestävyysjuoksulle vuonna 2020.

               
                                     Nathalie Blomqvist, Kuva: juoksija-lehti.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti