lauantai 25. tammikuuta 2020

Dubai Marathon 2020

Miesten kärkikolmikko
Kuva: gulfnews.com/Antonin Kelian

Rupesin tekemään ennakkojuttua Dubain maratonista 2020, mutta minulle kävi vanhanaikaiset. Unohdin vallan, että maraton juostaan jo perjantaina eikä sunnuntaina. No, ei siinä mitään, muutetaan juttu ennakosta kisaselostukseksi.

Miesten maratonilla oli kova ja tasainen afrikkalaisjoukko (lähinnä etiopialaisia), joka tavoitteli 100000 US dollarin pääpotista. Vielä kilometri ennen maalia 11 miestä oli yhdessä kisaamassa voittorahoista, joita riitti kymmenelle parhaalle. Yksi jäisi siten ilman rahoja. Kovimmat maratoonarit puuttuivat kisasta (voittoraha puolitettiin viime vuonna) ja varmaan osaksi rahakyttäilyn takia voittoajaksi tuli "vain" 2.06.15. Se on minuutteja huonompi aika kuin viime vuosina (viime vuonna voittoaika 2.03.34). Voittajaksi juoksi Etiopian Olika Adugna, joka löi toiseksi juosseen Kenian Eric Kiptanuin kahdella sekunnilla. Sekä Adugnalle että Kiptanuille juoksu oli maratondebyytti. Kolmas mies palkintopallilla on Etiopian Tsedat Ayana ajalla 2.06.18. Ja se kovaonninen 11. mies ilman palkintorahoja oli Etiopian Beshah Eskezia ajalla 2.06.34, siis vai 19 sekuntia voittajasta. Hurja taso!

Naisten kärkikolmikko

Naisten puolella kisa oli myöskin tutusti etiopialaisten otatus. Yhtään kenialaista ei ollut mukana eliitissä (ainakaan lopputuloksissa). Kilpailun ennakkosuosikkina oli Worknesh Degefa, joka voitti Dubain 2017 ja Bostonin 2019 ja omasi parhaan ennätysajan 2.17.41. Degefa kesti hyvin suosikin paineen ja voitti ajalla 2.19.38. Hän aloitti kisan kovaa ja varmisti näin voiton ajoissa. Toiseksi juoksi Guteni Shone ajalla 2.20.11 parantaen ennätystään yli kolmella minuutilla. Kolmas nainen palkintopallilla on Bedatu Hirpa, aika 2.21.55.

Valitettavasti en löytänyt tulosluettelosta Anni-Mari Hyryläisen enkä Alisa Vainion nimeä ennakkokirjoittelusta huolimatta. Luultavasti he satsaavat kevään maratoneihin.