perjantai 14. kesäkuuta 2019

Jon Sutherland uhkaa Ron Hillin ennätystä

Jon Sutherland
Kuva: Gary Valle

Olen kirjoittanut Ron Hillistä pariin otteeseen ja viimeksi jutussani 8.2.2017, kun Hill joutui keskeyttämään maailman pisimmän juoksuputken sydänongelmiin. Edelleen voimassa olevalle ME-putkelle tuli pituutta 52 vuotta ja 39 päivää. Juoksuputki edellyttää yhtäjaksoista jokapäiväistä juoksua minimipituuden verran, joka oli Hillillä mailin verran. Tuossa jutussa ennustin että tällaisia juoksuputkimiehiä, kuten Ron Hill ja Seppo Harjumaa Suomessa (SE-putken omistaja), ei enää tulisi. Nyt voin todeta, että olin väärässä, sillä USA:sta kantautuu uutisia, että Jon Sutherland on saavuttanut 50 vuoden juoksuputken 26.5.2019 ja uhkaa tosissaan Ron Hillin ME:tä.

Jon Sutherland, nyt 68-vuotias, aloitti säännöllisen juoksemisen 1.1.1969 2-3 mailin juoksuilla ja se muuttui jokapäiväiseksi 26.5.1969. Jon Sutherland oli aikoinaan kansallisen tason kestävyysjuoksija ennätyksin: 5000 m 13.51 ja 10000 m 28.51. Hän on juossut tähän mennessä yhteensä 198 000 mailia eli noin 318 600 kilometriä. Se tekee keskimäärin noin 18 kilometriä joka päivä. Juoksuputken aikana Sutherlandilla on ollut myös terveydellisiä vastoinkäymisiä murtuneine luineen, kuten kaksi  murtunutta kylkiluuta kaatumisen seurauksena, mutta linkaten on juostu vähintään maili päivässä.

Jon Sutherlandin toinen intohimoinen harrastus on rock musiikki. Hän omistaa noin 10000 musiikkiäänitettä ja on osallistunut 1000:een rock konserttiin. Tästä syystä hänen sähköpostiosoitteensakin on jonrunrock. Hän kehaiseekin kirjoittamassaan jutussa podiumrunner.com sivulla, että kuka toinen voi sanoa tavanneensa John Lennonin, Bob Marleyn ja Jimi Hendrixin sekä juosseensa Steve Prefontainen, Ron Clarken, Peter Snellin, Jim Ryunin, Ron Hillin, Frank Shorterin, Bill Rodgersin ym. kanssa.  

Juoksun rinnalla ja varsinkin oman kilpavuosiensa jälkeen Jon Sutherland on toiminut juoksuvalmentajana lukuisissa yhteisöissä, kuten lukioissa. Sutherland juoksee mielellään päivittäiset juoksunsa ryhmässä ja neuvoo muitakin juoksijoita löytämään seuran, ryhmän, ystävän tai partnerin, jonka kanssa jakaa harrastuksensa. Juoksu on avain sosiaalisiin kontakteihin ja Sutherland kehoittaa nauttimaan niistä.

Jos kaikki menee niin sanotusti putkeen, niin Jon Sutherland tulee rikkomaan Ron Hillin juoksuputki-ME:n 4.7.2021. Se on USA:n kansallispäivä ja mikä olisi parempi hetki tulla ME-mieheksi. Mutta Jon Sutherland ei pidä vielä ennätystä varmana, sillä hänellä on ollut viime aikoina vaikeaa, esim. vyöruusu viime syksynä. Seuraava terveyseste tulee kesällä, kun Sutherlandilta leikataan ahdas kaulavaltimo. Mutta Jon Sutherland aikoo yrittää. Ei hän muuten olisi näin pitkän putken päässä.

Pari vuotta sitten julkaistussa newsweek.comin artikkelissa Jon Sutherland vastaa kysymykseen, mikä voisi saada hänet lopettamaan juoksemisen. Vastaus oli: "Kuolema, luultavasti."

Lopuksi video Jon Sutherlandin juoksuhistoriasta. Se on tässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti