maanantai 9. heinäkuuta 2018

Aarno Ristimäen harjoittelusta

Aarno Ristimäen harjoituskirja
Kuva: Mikko Ristimäki

Aarno Ristimäen muistokirjoituksen yhteydessä oli lyhyt maininta siitä, että hän oli kova harjoittelija, kuten kaikki suomalaiset kestävyysjuoksijat tuohon aikaan 1970-80-luvuilla. Arthur Lydiardin opit olivat juurtuneet otolliseen maaperään. Saadessani Aarno Ristimäen omaisilta lisämateriaalia, tähänkin asiaan voidaan paneutua paremmin.

Yllä olevassa kuvassa on ote Aarno Ristimäen harjoituskirjasta vuodelta 1973 eli siltä vuodelta, kun hän juoksi ennätyksensä niin 5000 metrillä (13.39,27) kuin 10 000 metrillä (28.32,33). 10 000 metrin ennätys tuli Ruotsi-Suomi-maaottelussa Tukholmassa 1.9. ja 5000 metrin ennätys noin kaksi viikkoa myöhemmin Helsingissä. Kuvan päiväkirja-aukeamasta voi laskea Aarnon harjoituskilometrit maaottelua edeltävältä kuukaudelta eli ajalta 1.8-31.8.1973. Jos en summannut kilometrejä väärin, niin sain tulokseksi 738 km kuukaudessa! Ja tuollaisen kilpailukaudella olevan harjoitusmäärän päälle Aarno Ristimäki juoksee 10 000 metrin ennätyksensä. Se on kova suoritus ja tuollaiset harjoitusmäärät taitavat olla saavutettavissa monille nykyjuoksijoillemme vain talven peruskuntokaudella.

Lähtö Livignon harjoitusleirille
Kuva: Mikko Ristimäki (lehtileike albumista)

Harjoituksen sisällöstä voisi sanoa, että elokuun alkupuoliskolla peruskaavana oli joka-aamuiset kevyet lenkit ja iltapäivällä vuoropäivin pitkä kevyt tai vetoharjoitukset. Loppukuusta aamun lenkit jäävät vähemmäksi ja lähes kokonaan pois ja iltapäivät tulevat tehokkaammiksi lisättyine vetoharjoituksineen ja tv-kovineen. Myös helppoja päiviä tulee väliin palautumisen helpottamiseksi.  Kilometrimäärät myös vähenevät vastaavasti.

Aarno Ristimäki kävi myös ulkomailla harjoittelemassa, kuten lähes kaikki tuon ajan kansalliset huiput. Yllä olevassa lehtileikkeen kuvassa valmentajien Kari Sinkkosen ja Aulis Potinkaran suojatit ovat lähdössä Livignoon, Italiaan kuukauden harjoitusleirille, joka tapahtui 11.5.1977 - 11.6.1977. Kuvasta voi lukea juoksijoiden nimiä. Aarno Ristimäen lisäksi matkaan lähtivät mm. Martti Vainio (kuvatekstissä virheellisesti Markku V), Sinikka Tyynelä, Jukka Toivola, Seppo Matela ja Pertti Tiainen (ei kuvassa).  


Leiriläiset Livignon rinteessä, Aarno Ristimäki toinen vasemmalta
Kuva: Mikko Ristimäki (albumi)

Kari Sinkkonen on vienyt vuosien varrella monia valmennettaviaan myöhään keväällä juuri Livignoon. Tällä reissulla oli mukana myös edesmennyt urheilumies ja valmentaja Aulis Potinkara henkilökohtaisen valmennettavansa Martti Vainion kanssa. Vainio voitti sitten Euroopan mestaruuden vuotta myöhemmin 10 000 metrillä Prahassa, joten harjoittelu oli hyvää ja tehokasta.

Kari Sinkkosen vetämillä leireillä harjoiteltiin kovaa, mutta huumorilla ja hyvässä hengessä. Siitä kertoo esimerkiksi tämä Urho Salon kirjoittama Turun Sanomien juttu vuodelta 2008, jossa Kari Sinkkosen valmennettavat muistelevat vanhoja hyviä aikoja. Se on tässä.

Aiemmin tuli kirjoitettua Juha Väätäisen, Pekka Päivärinnan ja Kaarlo Maaningan kovista harjoituskilometreistä, jotka ylittivät 10 000 kilometrin rajan per vuosi. Ote Aarno Ristimäen harjoituskirjasta osoittaa, että hän ei jäänyt muita senaikaisia juoksijoita huonommaksi, mitä harjoitusmääriin tulee. Kilpailukaudella juostu noin 750 kilometrin kuukausiannos panee vain ajattelemaan, millaisia lukuja talven peruskuntokaudella tuli mittariin.

Olen päivittänyt Aarno Ristimäen muistokirjoituksen, joka löytyy tältä samalta etusivulta pari juttua alempaa (19.6.2018). Kannattaa käydä lukemassa, sillä omaisilta saadun lisämateriaalin ansiosta siinä on enemmän tekstiä ja ennen kaikkea valokuvia. Myöhemmin, kun juttu putoaa etusivulta, niin sitä voi hakea blogin omalla haulla, joka löytyy blogin etusivulta vasemmasta yläkulmasta. Juttu löytyy myös yleisellä google-haulla.  

2 kommenttia:

  1. Hienoa luettavaa.
    Harjoituspäiväkirjan sivut, siinä luettavaa nykyjuoksijoille.
    Heinäkuussa eli kilpailukaudella kuukaudessa 60 harjoitusta, kilometrejä 943 eli keskimäärin jokapäivä yli 30 kilometriä.
    Kellä Suomen nykyjuoksijalla säännölisesti toistuu 43-44 kilometrin päiväannokset?.
    Ennen on ymmärretty ettei mitkään kikkailut, eikä hullunpäivän odotukset tulosta tuo, vaan harjoittelu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon ei ole muuta lisättävää kuin että miehet harjoittelivat todella kovaa tuolloin.

      Poista