tiistai 1. toukokuuta 2018

Vappujuoksuja

Vapun rekvisiittaa
Kuva: thinglink.com

Vappua juhlitaan tänään monin paikoin kosteissa ja humuisissa tunnelmissa. Vappu on vuoden riehakkain juhla ja se näkyy ja kuuluu varsinkin suuremmissa kaupungeissa. Etenkin työläiset ja opiskelijat ovat ottaneet siitä perinteisesti kaiken irti. 

Mutta voi vappua viettää muutenkin kuin juoden ja juhlien, esimerkiksi kilpaa juosten. Vappujuoksuja ei ole ollut järin paljon vuosien saatossa johtuen varmaan siitä, että järjestäjiä on ollut vaikea saada. Mutta kyllä niitä löytyy aina esiteltäväksi asti. Itse olen juossut 34-vuotisen juoksu-urani aikana seitsemän vappujuoksua ja esittelen ne tässä alla kronologisessa aikajärjestyksessä.  

Ensimmäisen vappujuoksuni kisasin Kirkkonummella vuonna 1986. Silloin juostiin ensimmäinen Apostolinkyyti, jonka järjestelyistä vastasi Raimo Elonsalo. Kisan startti ja maali sijaitsivat torilla ja sieltä juostiin Överbyntielle, jossa tehtiin silmukka noin viiden kilometrin päässä ja palattiin takaisin torille. Matkaa kertyi 10 kilometriä. Reitti on minulle sikäli merkittävä, että se oli osa ensimmäistä juoksulenkkiäni aloittaessani kuntoilun ylipainoisena vuonna 1984. Apostolinkyytejä järjestettiin vielä muutamia kertoja, mutta tämä jäi ainoakseni. 

Seuraavan vappukisan juoksin vuonna 1996 Peräseinäjoella, jossa juostiin Peräseinäjoen lenkki ja se oli samalla Ville Ritolan 100-vuotisjuhlajuoksu. Juoksusta en paljon muista kuin sen että siihen osallistui runsaasti juoksijoita ja ellen väärin muista niin myös muuan nuori nimeltään Jussi Utriainen voittaen koko kisan. Kisan parasta antia oli Ville Ritolan hieno muistomitali, joka on yksi mitalisarjani helmistä. 

Seuraavat kaksi vappujuoksua olivat pienempiä koitoksia ja ne tulivat seuraavina vuosina eli Kuuman lenkki Jokioisissa vuonna 1997 ja Tapion hölkkä Kangasniemellä vuonna 1998. Molemmat juoksut olivat osa pitempiä reissuja, joiden yhteydessä kisasin useita juoksuja, esimerkiksi Kuuman lenkin jälkeen Kurikassa Juha Miedon hölkässä ja Tapion hölkän jälkeen kotikunnassani Pyhäjärvellä Pyhäsalmi- juoksussa. 

PekkaNiska Oy
Kuva: fi.wikipedia.org

Vuosina 1998-2000 olin työkomennuksella Tukholmassa Ruotsissa ja siellä tuli juostua tuona aikana lähes 70 juoksua, joista yksi vappujuoksu 1.5.2000, Danderyds loppet Tukholmassa. Itse juoksusta en paljoa muista mutta sitäkin enemmän runsas kuukausi myöhemmin eli 12.6.2000 juostusta Broloppetista välillä Kastrup - Malmö. Tuolle välille avattiin tuolloin Öresundin silta (Juutinrauman silta), joka on pituudeltaan 15,9 kilometriä, josta siltaa 7,8 km ja tunnelia 4,1 km (loput välisaarta). Juoksuun osallistui lähes 100.000 juoksijaa ja se lienee edelleen maailman suurin juoksutapahtuma. Startti oli Kastrupissa, josta lähetettiin 5 minuutin välein muutaman tuhannen juoksijan ryhmiä kohti Malmötä. Osallistujat saivat jälkilähetyksenä kotiinsa juoksun tulokset, jossa oli mukana kaikki osallistujat ja se käsitti lehden, jolla oli paksuutta Helsingin Sanomien verran. Minulla pitäisi olla se edelleen tallessa. 

Vuoden 2002 vappu tuli vietettyä Vantaan Petikossa, jossa juostiin I PekkaNiska- juoksu. Kisan keskus oli kuvan tehdasalueella. PekkaNiska Oy tunnetaan firmana, joka panostaa työntekijöidensä kuntoon ja terveyteen. Ja teot eivät jää puheen tasolle, kuten ne yleensä monissa yrityksissä jäävät, vaan työntekijöille maksetaan riihikuivaa rahaa tietyistä kuntosuorituksista, samoin kuin pidättäytymisestä tupakasta ja alkoholista. Luulenpa että firma saa maksamilleen rahoille katetta vähenevinä sairaspoissaoloina. Tätäkin kisaa juostiin useampana vuotena, mutta osallistuin vain tähän ensimmäiseen tapahtumaan. 

Toistaiseksi viimeisimmän vappujuoksun kisasin 1.5.2007 Leppävirralla  jossa juostiin sananmukaisesti Vappujuoksu. Kisakeskuksena toimi Leppävirran tori, josta tehtiin 3 kilometrin katulenkki lähitienoolle. Tämäkin juoksu osui matkareitin varrelle, sillä olin tuolloin siirtymässä Tampereelle asumaan koko kesäksi. 

Kuten aiemmin on tullut jo todettua, niin vappujuoksuille on vaikea saada järjestäjiä. Juoksija- lehden tämänvuotisessa juoksukalenterissa löytyy kuitenkin kolme juoksua vappupäivälle ja ne ovat Jeesusmaraton/kymppi Helsingissä, Vappujuoksu Ilomantsissa ja Vappuhölkkä Ristiinassa. Niille ei valitettavasti enää ehdi, mutta josko ensi vuonna? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti