torstai 13. heinäkuuta 2017

Pitkin poikin Hämettä

Kartanontien Kesäkahvila
Kuva: loppi.fi

Helsingin ja Espoon jälkeinen aika on mennyt Hämettä kierrellessä ja sukulaisia ja tuttuja tapaillen. Käyntikohteina ovat olleet esimerkiksi Hämeenlinna, Tampere, Riihimäki ja Loppi.

Reissun ehkä mielenkiintoisin kohde oli kuvan kesäkahvila Launoisissa, Lopen kunnassa. Kyseessä oli ohjelmallinen lauluilta historiallisissa maisemissa. Launonen tunnetaan teollisuussuku Paloheimon (alunperin Brander) kotipaikkana, jossa asui ja eli Paloheimon veljessarjan keskimmäinen H.G.Paloheimo (1864-1919). Myös muut veljet K.A ja Paavo Paloheimo olivat keskeisiä hahmoja nousevan Suomen teollistamisessa. Teolliset toiminnat sisälsivät mm. sahalaitoksia, selluloosatehtaita sekä tiili- ja lasitehtaita niin Launoisissa, Riihimäellä, Raumalla kuin Kajaanissa. Kajaanin puutavara Oy ja Rauma-Wood Ltd. Oy erotettiin omiksi yhtiöiksi 1920-luvulla H.G.Paloheimon kuoltua ja sen jälkeen kun perikunta oli muodostanut osakeyhtiön H.G.Paloheimo Oy. Näistä veljeksistä historioitsija Teemu Keskisarja on kirjoittanut teoksen "Äfäärifennomaanit: Paloheimo-veljekset suurliikemiehinä ja yhteiskunnallisina vaikuttajina".

Reissussa on tullut harrastettua lenkkeilyä aina kun mahdollisuus siihen on ilmaantunut. Parhaat harjoitusmaastot löytyivät Riihimäen urheilupuistosta. Siellä oli esimerkiksi kuvan kuntoportaat, jotka tuli juostua ylös useammankin kerran. Myös puiston kuntorata oli mäkinen, joten jalat saivat kaivattua rasitusta ja treeniä. Viikon reissuohjelma oli niin tiukka, ettei se sallinut juoksukisaa, ainakaan vielä.


Riihimäen puiston kuntoportaat, Kuva: thepicta.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti