maanantai 24. heinäkuuta 2017

Kalevan Kisojen satoa

Topi Raitanen
Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

Kalevan Kisat 2017 on kisattu viime viikonloppuna Seinäjoella. Seurasin kisoja tiiviisti TV:n ääreltä ja on aika tehdä yhteenvetoa kestävyysjuoksun osalta. Yleiskommenttina voisi sanoa että taso ei huimannut, mutta kilpailut sisälsivät myös positiivisia asioita. Ne voisi kiteyttää nuorten esiinmarssiin ja omien ennätysten tekemisiin.

Miesten puolelta voidaan nostaa esille kaksi nimeä: Robin Ryynänen ja Topi Raitanen, molemmat nuoria nousevia kykyjä. Ryynänen oli valinnut kisamatkakseen 5000 metriä, vaikka parhaat tulokset ja saavutukset ovat 10 000 metriltä. Esimerkiksi 22-vuotiaiden EM-kisoissa viikkoa aiemmin hän tuli tällä matkalla 11. ajalla 30.14,14 ja juoksi keväällä Kööpenhaminassa ennätyksensä 29.55,86. Tuloksena oli nyt Suomen mestaruus uudella 5000 metrin ennätyksellä 14.20,09. Robin asettaakin seuraavaksi tavoitteekseen Euroopan kärjen, mikä osoittaa tervettä kunnianhimoa.

Topi Raitanen osoitti taasen 3000 metrin esteissä, että hän on suvereeni juoksija tällä matkalla ja tällä hetkellä Suomessa. Hän karkasi muilta jo startista ja voitti ylivoimaisesti, vaikka aika ei ollut sen kummempi kuin 8.50,32. Vain viikko aikaisemmin Raitanen oli menettänyt EM-mitalin nuorten 22-vuotiaiden kisoissa kompurointiin viimeisellä vesiesteellä. Tuloksena oli neljäs sija, josta on hyvä parantaa. Toivottavasti suunnistuksen ja estejuoksun symbioosi ei aseta voittamattomia esteitä tulevaisuudessa.

Miesten 10 000 metrillä voitto meni 5000 metrin hopeamitalisti Jarkko Järvenpäälle, kun ennakolta vahvin ennakkosuosikki Arttu Vattulainen joutui keskeyttämään. Kaikilla kestävyysmatkoilla 5000 ja 10 000 metrillä sekä esteissä useat juoksijat saavuttivat omia ennätyksiään, mikä on aina hieno asia.

Saara Nikander
Kuva: Jyrki Repola

Naisten puolella oli odotettua kärkeä ja sitten oikea superyllätys, josta vastasi 23-vuotias
Saara Nikander 10 000 metrillä. Saara on ollut jo pitkään suuri lupaus nuoresta lähtien, mutta jonka nousu kansalliselle huipulle on estynyt jalkaongelmien vuoksi. Nytkin Nikander tekee kovimmat harjoitukset suksilla säästääkseen jalkojaan. Voitto tuli uudella komealla ennätyksellä 35.07,08, jossa on parannusta entiseen vajaa minuutti.

5000 metrin mestaruus meni Suomen ja Tsekin kansalaiselle Kristiina Mäelle ja esteet odotetusti Lontoon MM-kisoihin matkaavalle Camilla Richardssonille. Pienen tauon jälkeen paluun radoille tehnyt Janica Mäkelä oli hienosti toinen sekä 10 000 metrillä että esteissä.

Mutta sitten se huonompi puoli naisten kestävyysjuoksussa. Kalevan kisoista puuttuivat ainakin seuraavat kovat nimet: Alisa Vainio, Sandra Eriksson, Johanna Peiponen ja Oona Kettunen. Tämä on todella harmillista juuri kun naisten taso oli nousemassa kansainvälisiin sfääreihin. Vieläkään toivoa ei ole menetetty, mutta sairaudet, loukkaantumiset ja muut ongelmat tulisi voittaa mahdollisimman pian. Muista nimistä puuttuivat kokeneet Annemari Kiekara ja Laura Manninen. Joko heidän vakavampi urheilu-uransa voidaan katsoa päättyneeksi tai sitten ratajuoksut eivät enää kiinnosta. Heidät saatetaan nähdä vielä maantiellä ja etenkin maratonilla. Toivottavasti näin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti