perjantai 31. maaliskuuta 2017

Uusi laajennus ME-juoksijoihin

Volmari Iso-Hollo
Kuva: en.wikipedia.org

Tuo ME-juoksijoiden listan päivitys sai päähän uusia ajatuksia. Monet noista sisäradan ja maanteiden ME:stä on ns. epävirallisia. Se sai minut ajattelemaan uusiksi 3000 metrin estejuoksua. Alunperin olen listannut ME-juoksijoihin vain Sandor Rozsnyoi:stä ja Pentti Karvosesta alkaneet IAAF:n virallisesti hyväksymät ennätysmiehet. Luonnollisesti ennen tätä juostiin myös ME:iä, joita nimettiin epävirallisiksi. Jotta kohtelisin kaikkia kestävyysjuoksijoita tasapuolisesti minun on hyväksyttävä nämä aikaisemmat esteiden ennätysmiehet mukaan. Heidän joukossaan on kolme suomalaista aikajärjestyksessä: Toivo Loukola, Volmari Iso-Hollo ja Olavi Rinteenpää.

Volmari Iso-Hollo oli jo mukana ME-listassa muiden ME-tulosten takia, joten olen lisännyt hänelle vain uudet esteiden ennätykset. Niitä on kaksi: vuonna 1933 Lahdessa juostu ME 9.09,4 ja sitten Berliinin olympialaisissa 1936 juostu voittotulos 9.03,8. Volmari Iso-Hollo oli kotoisin Keravalta ja minulla on osanottajamitalien joukossa Volmari Iso-Hollo- mitali, jonka sain Volmarin hölkästä vuonna 1997.

Toivo Loukola olympiavoittoon ME-ajalla
Kuva: fi.wikipedia.org

Sen sijaan Toivo Loukola ja Olavi Rinteenpää ovat uusia ME-miehiä listalla. Toivo Loukola teki Iso-Hollon tapaan kaksi ME:tä ja molemmat ennätykset vuonna 1928. Ensimmäinen ME syntyi olympiakarsinnoissa ajalla 9.25,2 ja toinen sitten itse Amsterdamin olympialaisissa, jossa ennätys parani 9.21,8:aan. Siitä minulla on etusivun "Tähtihetkiä"-osiossa jopa video. Minulla on kunnia omistaa myös Toivo Loukola- mitali, jonka sain Loukolan lenkistä myös vuonna 1997, kuten Iso-Hollonkin mitalin. Loukolan lenkki juostiin Toivo Loukolan syntymäpitäjässä Kortesjärvellä.

Viimeisin suomalainen ME-estejuoksija ennen virallisia IAAF:n ennätyksiä on Olavi Rinteenpää, joka juoksi vuonna 1953 ennätysajan 8.44,4. Erikoista esteiden virallisissa ME:ssä on se, että neljä ensimmäistä ennätystä, joukossa Pentti Karvosen kaksi ME:tä olivat huonompia kuin Olavi Rinteenpään ennätys.  Niinpä esteiden SE oli parempi kuin ME. Vasta Puolan Jerzy Chromik juoksi Rinteenpäätä nopeammin vuonna 1955.

Näin se suomalaisten ME-juoksijoiden lukumäärä sen kuin kasvaa. Jälleen tuli kaksi uutta ME-miestä. Saa nähdä kuka tai ketkä ovat seuraavat?

 
               Olavi Rinteenpää työnsä ääressä, Kuva: kuvakokoelmat.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti