keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Eliud Kipchoge tavoittelee 2 tuntia toukokuussa

Eliud Kipchoge harjoitusleirillä Keniassa
Kuva: capitalfm.co.ke

Olen jo aiemmin kirjoitellut juoksukenkävalmistaja Niken suurprojektista alittaa haamuraja 2 tuntia maratonilla. Projektiin Breaking2 kuuluu kolme maailman huippujuoksijaa ja he ovat: Eliud Kipchoge Keniasta, Lelisa Desisa Etiopiasta ja Zersenay Tadese Eritreasta.

Rion maratonin olympiavoittajalla Kipchogella on näistä kovimmat saavutukset maratonilla ja omaa mielestäni parhaat mahdollisuudet 2 tunnin alitukseen. Siitä huolimatta monet ovat kommentoineet tavoitetta liian kovaksi ainakin lähiaikoina. Esimerkiksi kuuluisa urheilulehti Runners World on ennustanut data-analyysiin pohjautuen, että 2 tunnin rajan voi alittaa vasta vuoden 2075 tietämillä.

Eliud Kipchoge, Zersenay Tadese ja Lelisa Desisa juoksivat valmistavan testiharjoituksen Monzan F1-radalla Italiassa maaliskuun alussa, jossa Kipchoge voitti puolimaratonin ajalla 59.17. Puolimaratonin ME-mies (58.23) Tadese oli toinen ajalla 59.41 ja Desisa kolmas 62.55. Desisa ilmeisesti säästeli voimiaan, sillä hän juoksi vain parisen viikkoa myöhemmin New Yorkissa, jossa voitti puolimaratonin ajalla 60.04.

Zoom Vaporfly Elite
Kuva: wired.com

Eliud Kipchoge valmistautuu ME-yritykseen tällä hetkellä harjoitusleirillä Kaptagatissa, läntisessä Keniassa 2000 metrin korkeudessa. Kipchoge on kertonut haastattelussa AFP:lle, että hän uskoo alle 2 tunnin aikaan ja haluaa olla se historiallinen henkilö, joka tekee sen.

Kun kyse on Niken projektista, niin firma on luonnollisesti kehittänyt uuden huippukengän juuri ennätysyritystä varten, Zoom Vaporfly Eliten. Kenkä on optimoitu erikseen jokaiselle projektijuoksijalle ja siinä on minimoitu paino ja maksimoitu aerodynamiikka. Jälkimmäinen toteutetaan ilmatyynyillä ja propulsiolla eli työntövoimaa kehittämällä. Ilmatyynyt suojaavat lisäksi luita ja lihaksia. Kuvan kengät ovat projektijuoksijoille kehitettävien kenkien kuluttajaversiot, joita Nike julkistaa kaksi erilaista kesäkuussa tänä vuonna. Kuvan kenkien hinnaksi on arvioitu 250 US dollaria.

Adidas Adizero Sub2
Kuva: sneakernews.com

Niken kilpailija Adidas ei ole luovuttanut kilpailua, vaan on kehittänyt myös vastaavan juoksukengän, nimeltään Adidas Adizero Sub2. Kengän mannekiinina toimii entinen maratonin ME-mies Wilson Kipsang, joka tavoittelee sillä 2 tunnin alitusta Breaking2-juoksijoiden tapaan. Kenkä julkistettiin Tokion maratonin yhteydessä helmikuun lopulla. Kipsang juoksi kengillä voittoon ajalla 2.03.58, joten ME saati 2 tunnin alitus siirtyi myöhemmäksi.

Breaking2- juoksijat yrittävät seuraavaksi 2 tunnin alitusta testijuoksun tapaan Monzassa, Italiassa, mikäli ennakkotiedot pitävät paikkansa. Maraton juostaan joskus toukokuussa. Palataan asiaan, kun siitä tiedetään enemmän.


  Wilson Kipsang juoksee Tokion maratonin 2017 voittoon, Kuva: Getty Images (K. Nogi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti