maanantai 9. tammikuuta 2017

Bekele maratonin ME:n kimppuun Dubaissa

Dubai Marathon 2017
Kuva: Dubaimarathon.org

Dubain maraton juostaan runsaan viikon kuluttua perjantaina 20. tammikuuta. Dubain reitti on tunnettu pannukakun tasaisena ja siinä ei ole jyrkkiä mutkia. Se on otollinen paikka juosta kovia aikoja, jos sääolosuhteet sen vain sallivat. Dubaissa jaetaan myös maratonien suurin voittoraha, 200.000 dollaria. Maailmanennätys lihottaa tiliä vielä 100.000 dollarilla.

Tämänvuotisen kisan ehdoton nimi on 5000 metrin ja 10000 metrin hallitseva ME-mies Etiopian Kenenisa Bekele. Bekele voitti viime syksynä Berliinin maratonin huippuajalla 2.03.03, mikä jäi vain vaivaiset kuusi sekuntia Dennis Kimetton ME:stä 2.02.57. Nyt hän on ilmoittanut tavoittelevansa huippuaikaa ja ME:tä Dubaissa. Jos Bekele onnistuu ME-tavoitteessaan, niin hän olisi ensimmäinen juoksija, jolla olisi 5000 metrin, 10000 metrin ja maratonin ME:t nimissään samanaikaisesti. Etiopian Haile Gebrselassie on pitänyt kyllä kaikkien kolmen matkan ME:tä hallussaan, mutta ei samaan aikaan.

Bekele tulee saamaan varmasti kovia kirittäjiä kisaan. Virallista nimilistaa ei ole vielä julkaistu, mutta yksi juoksija on varma, nimittäin vuoden 2014 Dubain voittaja Tsegay Mekonnen, hänkin Etiopiasta. Mekonnen voittoaika vuonna 2014 oli 2.04.32 ja sen arvoa nostaa se että kyseessä oli debyyttijuoksu ja vain 18 vuoden ikäisenä. Dubain maratonin ennätys on Etiopian Ayele Absherolla vuodelta 2012 ajalla 2.04.23.

Bekele Berliinin maratonin 2016 maalissa
Kuva: youtube.com

Bekelen ME-yritystä ympäröi yleisempikin mielenkiinto maratonin ME:een, sillä Nike on perustanut kolmen huippujuoksijan tiimin (Breaking2), joka tavoittelee 2 tunnin alitusta. Tiimiin kuuluvat huippujuoksijat ovat: Kenian Eliud Kipchoge, Etiopian Lelisa Desisa ja Eritrean Zersenay Tadese. On mielenkiintoista seurata kyseisten herrojen maratonohjelmaa ja sitä juoksevatko he kisat yhdessä tiiminä vai yksilöllisesti erikseen. Ja nyt on erityisen kutkuttavaa se osallistuuko joku heistä Dubain maratonille estämään Kenenisa Bekelen aikeita.

Kenenisa Bekele ei sanojensa mukaan osallistu kevään Lontoon maratonille, vaan tähtää ensi kesän Lontoon MM-kisoihin. Sinne pääsemiseksi hänen täytyy selviytyä ensin Etiopian kivenkovaan MM-joukkueeseen. Putoaminen viime kesän Rion olympiajoukkueesta on varmasti vielä katkerana muistissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti