perjantai 2. joulukuuta 2016

Asiointia ja kiertelyä Phnom Penhissä

Yksi Phnom Penhin matkatoimistoista

Laskeuduin eilen klo 16.25 Phnom Penhin lentokentälle. Otin siitä tuttuun tapaan tuk-tukin ja köröttelin sillä hitaasti kaupungin rantaa kohti. Paljon kovempaa liikenteessä ei olisikaan päässyt, niin tukkoinen se oli ruuhka-aikaan. Tuk-tuk oli vanha ja ränsistynyt peli, mutta ihmeesti se kesti perille saakka. Vanha kuski sai vielä houkuteltua maksamaan hieman tippiä.

Otin huoneen tutusta Guest Housesta aivan joen rannalta. Vein vain tavarat huoneeseen ja suunnistin heti tuttuun kuvan matkatoimistoon tekemään tilausta Thaimaan viisumista. Perillä minua odotti miellyttävä yllätys, kun toimitsija ilmoitti viisumin hinnaksi 5 US dollaria. Se on normaalisti matkatoimiston ottama välitysmaksu, joten kysyin uudestaan kokonaishintaa. Jälleen sama vastaus ja kun kysyin miksi näin halpa, niin lopulta toimitsijamies sanoi, että varsinainen viisumi on ilmainen. Thaimaan viranomaiset ovat jostain syystä tehneet positiivisen ja matkustajaystävällisen päätöksen vapauttaa maksu joksikin aikaa. Minua onnisti siinä mielessä, että ilmainen kausi alkoi juuri sinä päivänä.

Thaimaan uusi kuningas Rama X
Kuva: Wikipedia

En tiedä miksi tuo ilmaistarjous tuli ja juuri 1.12.2016, mutta yksi selitys voisi olla Thaimaan uusi kuningas Rama X, entinen prinssi Maha Vajiralongkorn, joka julistettiin muodollisesti ja virallisesti virkaan eilen. Olipa syy mikä hyvänsä, niin minulle tällainen tarjous kyllä kelpasi.

Aamulla tein sitten laajemman tutustumisretken lähiympäristöön. Hotellien, samoin kuin baarien sisäänheitto-oluiden hinnat ovat edelleen hyvin alhaiset, mutta ruokien ja hedelmien hinnat tuntuvat nousseen sitten viime vuoden. Esimerkiksi baari, jossa minulla oli tapana syödä buffet-aamiainen hintaan 2 US dollaria, oli poistanut tarjouksen ja kauppasi vain aamiaisannoksia hintaan 4-5 US dollaria. Aikamoinen heikennys tarjontaan, mutta se vain osoittaa yleistä trendiä. Hedelmien aikaisempaa hintaa en tarkkaan muista, mutta nyt muutama eli 3-5 hedelmää appelsiineja tai omenia maksaa toreillakin noin 3 US dollaria. Ylittää jopa Suomen hinnat.

Ja pitihän se rannan juoksupuistokin kiertää. Siellä olen monien vuosien ajan juossut aamulla tai illalla monet, monet kilometrit yhdessä muiden turistien ja paikallisten juoksijoiden kanssa. Niin olisi tarkoitus tehdä tänäkin iltana.


                           Juoksupuistoni patsas Phnom Penhissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti