lauantai 2. huhtikuuta 2016

Juha Väätäinen - still going strong!

Väätäinen karkaa 5000 m:n EM-voittoon v.1971
Kuva: Urheilumuseo

Juha Väätäisestä kirjoitin aikaisemmin urheilijataiteilijoiden yhteydessä Tapio Rautavaaran ja Matti Nykäsen kera. Väätäinenhän on monien ammattien lisäksi kuvataiteilija, joka on maalannut vuosikausia Espanjassa. Nyt Juha on palannut Espanjan Benalmadenaan maalaamisen ja kuntoilun pariin. Hän luopui kansanedustajuudesta yhden kauden jälkeen viime vuonna, kun okasolusyöpä todettiin juuri ennen vaaleja. Tässä on Jarmo Luuppalan Iltalehden juttu Juha Väätäisen nykykuulumisista.

Tärkeintä jutussa on se, että syöpähoito on tehonnut, työn alla on maalauspuolella Sevilla-sarja ja se että Väätäinen on palannut juoksun pariin. Pitkät, jopa yli 20 kilometrin lenkit ovat tehonneet niin, että painosta on pudonnut monia kiloja. Tämän myötä kunto on noussut Juhan mukaan huikeasti. Se on hyvä saavutus tänä vuonna 75 vuotta täyttävälle suurjuoksijalle.

Väätäinen harjoittelemassa Keniassa
Kuva: ppyu.fi

Olen tavannut Juha Väätäisen muutaman kerran juoksu- ja taideympyröissä. Molemmista aiheista on juttua piisannut.

Heinäkuussa 2001 matkustin Julma-Juhan juoksuun Piippolan urheilukentälle, sillä juoksu oli samalla Juhan 60-vuotistapahtuma. Juoksun kohokohta oli kun suurin osa kilpailijoista oli saapunut maaliin ja Juha hyppäsi vuorostaan 300 metrin radalle. Samalla kauittimet pärähtivät päälle ja sieltä kantautui Anssi Kukkosen selostus Helsingin EM-kisojen kympin viimeiseltä kierrokselta vuodelta 1971. Juha paineli menemään lentämällä selostuksen ja nostalgiakokemuksen siivittämänä ja saapui maaliin yleisön hurratessa samanaikaisesti 30 vuotta nuoremman itsensä kanssa. Se oli todellista urheiludraamaa ja jokainen läsnäolija muistaa sen kyllä loppuelämänsä.

Kisan jälkeen juoksun hiet pyyhittiin pois saunan lauteilla. Siellä oli kova joukko entisiä ja nykyisiäkin juoksijoita vaihtamassa kuulumisia. Pohjois-Pohjanmaan suurista juoksijoista paikalla oli Juhan lisäksi ainakin Seppo Matela ja muistaakseni myös Paavo Leiviskä. Kelpasi siinä oppipojan kuunnella mestareiden tarinointia. Valitettavasti en löytänyt netistä tuloksia tuosta juoksusta, mutta sieltä ne nimet selviäisivät.

Luonnon juoksija
Kuva: yle.fi

Noin kymmenen vuotta sitten vierailin Suomen keskipisteessä, Piippolan Leskelässä, jossa Juha piti myyntigalleriaansa. Taulujen katselemisen lomassa käytiin läpi niin Suomen senhetkinen kestävyysjuoksutilanne kuin kirjailija Pentti Haanpää ja hänen kesämökkinsä Pyhännällä, jonne olin matkalla. Väätäinenhän on Haanpään tavoin piippolalainen, vaikka Oulussa onkin syntynyt.

Keväällä 2013 tapaamispaikka oli jälleen juoksuun liittyen Vantaan Hakunila ja siellä järjestettävät SM-maastojuoksut. Väätäinen oli tuolloin kansanedustaja ja hänellä riitti jututettavia. Minäkin sain vaihdettua muutaman sanan hänen kanssaan juoksusta, kuten Jouko Kuhan kanssa, joka oli myös seuraamassa kisoja monien muiden entisten juoksijoiden tapaan.

Juoksijanomadi toivottaa lopuksi Juhalle inspiraatiota Sevilla-tauluihin ja lennokasta juoksuaskelta Espanjan aurinkorannikolle. Tähän pätee hyvin yleisesti käytetty sanonta vanhemmista mestarimiehistä - still going strong! Kerran juoksija, aina juoksija.


                 74 vuotias juoksija - still going strong, Kuva: iltalehti.fi (Väätäisen kotialbumi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti