tiistai 15. joulukuuta 2015

Matti Virtanen - treeniä Thaimaassa

Matti Virtanen Viewtalay 1:n pihalla

Matti Aleksi Virtanen
s. 18.05.1947 Padasjoki
Seura: Padasjoen Yritys

Ennätykset:
-Maraton: 2.25.47
-5000 m: 14.35
-3000 m: 8.31
-1500 m: 3.58

Saavutuksia:
-3. Pohjoismaiden mestaruusmaratonilla Hämeenlinnassa
-3 veteraanien SM-mitalia maratoonilla
-2 veteraanien SM-mitalia maantiekympiltä
-Piirinmestaruuksia (Lahti) maratoonilla
-7. Helsinki City Maratoonilla
-2000 metrin esteiden nuorten piiriennätys, joka menetetty Tapio Kantaselle

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Thaimaan juoksulenkillä tulee vastaan tutunoloinen juoksija, mutta ensimmäisellä kerralla en vielä pysäytä miestä. Törmään häneen sitten uudelleen asuintaloni Viewtalay 1:n pihalla ja nyt menen juttusille. Mies osoittautuu Matti Virtaseksi, jonka olin tavannut jo kerran aikaisemmin Suomessa Kylmäkosken kisassa viime kesänä. Hän kertoi silloin olleensa talven Thaimaassa harjoittelemassa, kuten minäkin olen tehnyt jo kymmenen vuoden ajan. Nyt satuimme sitten samaan aikaan Thaimaahan ja jopa samaan asuintaloon.

Matti kertoilee juoksuhistoriastaan, joka vilisee tuttuja kovia nimiä Hannu Mäkirinnasta Mikko Ala-Leppilampeen ja Seppo Tuomiseen. Matti on tottunut nuoresta pitäen kovaan fyysiseen työhön metsurin ammatissa, tausta, joka on tuttu monille entisaikojen huippu-urheilijalle. Nykyään tällaista luonnollista peruskuntoa ei enää hankita näillä menetelmillä, mikä saattaa osittain olla syynä nykyjuoksun anemiaan, ainakin miesten puolella.

Raskas työ vaatii raskaat huvit sanotaan, eikä Matti tee tässä poikkeusta. Hän kertoo avoimesti, että esimerkiksi Espanjan juoksuleirit Kanarialla menivät aikoinaan usein juomien puolelle. Alkoholi rentoutti ja vapautti raskaan työn raatajaa. Työpaikassaan suuressa metsäfirmassa Mattia ohjattiin jo hoitoon, mutta kunnian ja periaatteen miehenä hän kieltäytyi ja erosi mieluummin kuin että olisi saanut palkkaa tekemättömästä työstä. Tällaista rehellisyyttä ja suoraselkäisyyttä tapaa erittäin harvoin.

Matti harjoitteli ja kilpaili aina nelikymppiseksi asti, jolloin juoksi esimerkiksi Hannu Mäkirinnan muistojuoksussa Los Pacosissa 42-vuotiaana kovan ajan maratoonilla, 2.34. Sitten juoksu jäi yli kymmeneksi vuodeksi, kunnes paluu tapahtui M55- sarjassa. Siitä lähtien juoksutreeniä on ollut säännöllisesti, jota sydänoperaatiokaan ei ole estänyt. Nyt Matin harjoitusmäärät ovat Thaimaassa runsaat 200 kilometriä kuukaudessa.

Kysyn lopuksi Matilta hänen tulevista tavoitteistaan ja vastaus tulee empimättä:

- Veteraanien SM-mitali M70-sarjassa.

Siihen ei ole enää aikaa kuin runsas vuosi.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti