perjantai 21. elokuuta 2015

Miesten MM-maraton Pekingissä

Henri Manninen, Kuva: Lehtikuva

Yleisurheilun MM-kisat alkavat huomenna Pekingissä. Avajaispäivän mielenkiintoisin laji on miesten maraton. Sille starttaa alustavien tietojen mukaan 70 juoksijaa, joukossa Suomen Henri Manninen. Suosikit tulevat tuttuun tapaan Afrikasta, kärkenä Kenian ja Etiopian maratoonarit.

Maailman tämän vuoden parhaat maratonajat ovat 25.6.2015 mennessä seuraavat (AIMS):

7. Endeshaw Negesse, Etiopia 2.06.00

Top-seitsemästä mukana on Pekingissä kaikki muut paitsi kärkiajan juossut Eliud Kipchoge. Loput kuusi muodostavat Kenian ja Etiopian joukkueet. Kenian joukkueessa on nykyinen ME:n 2.02.57 haltija Dennis Kimetto ja entinen ME-mies Wilson Kipsang 2.03.23. Joukkueen täydentää tämän vuoden Pariisin maratonin voittaja Mark Korir. Kova joukko.

Etiopian joukkueessa juoksevat edellisten Moskovan MM-kisojen maratonin kakkonen Lelisa Desisa, tämän vuoden Dubain maratonin voittaja Lemi Berhanu ja tämän vuoden Tokion maratonin voittaja Endeshaw Negesse. Kovaa joukkoa tämäkin.

Muista ennakkosuosikeista täytyy mainita ensimmäisenä Ugandan Stephen Kiprotich, joka voitti maratonin sekä Lontoon olympiakisoissa vuonna 2012 että edellisissä MM-kisoissa Moskovassa vuonna 2013. Kiprotichin Moskovan voiton ansiosta Ugandalla on nyt neljä edustajaa mukana kisassa. Muista kovista Afrikan maista voi nostaa esiin Eritrean (mm. Ghirmay Ghebreslassie) ja Etelä-Afrikan juoksijat.

Afrikan ulkopuolelta on vaikea päästä mitaleille, mutta mainitaan kumminkin Japanin ja Korean juoksijat. Yllätyksiä voi kuitenkin tulla ja yleensä niitä tulee. Nyt varsinkin kuuma ja saasteinen ilma saattaa saada niitä myös aikaan. Ensi yönä se nähdään. Peukut ylös Henrille, jotta hän saisi hyvän juoksun ja loppua kohti nousevan sijoituksen.