torstai 18. kesäkuuta 2015

Analyysiä ME-juoksijoista ja arvokisamitalisteista

Nyt kun listani kestävyysjuoksumme ME:n tekijöistä ja arvokisamitalisteista ovat valmiit, niin on aika tehdä niistä lyhyttä analyysiä. ME- juoksijoita oli 27 ja arvokisamitalisteja 46. Osa heistä kuuluu molempiin listoihin eli he ovat voittaneet sekä arvokisamitalin että saavuttaneet ME:n. Näitä juoksijoita on 14 ja he ovat aakkosjärjestyksessä:

Viljo Heino
Mikko Hietanen
Gunnar Höckert
Volmari Iso-Hollo
Hannes Kolehmainen
Lauri Lehtinen
Martti Marttelin
Taisto Mäki
Paavo Nurmi
Pekka Päivärinta
Ville Ritola
Ilmari Salminen
Albin Stenroos
Lasse Viren

Heitä voi hyvällä syyllä kutsua Suomen kestävyysjuoksun parhaimmistoksi. Juoksijoista lisäksi kaikki Martti Marttelinia lukuun ottamatta ovat saavuttaneet arvokisavoiton. Listaan olisi kyllä tyrkyllä myös Eino Purje, mutta hänen arvokisamitalinsa (pronssi) Amsterdamin olympiakisoista 1928 on 1500 metriltä eli keskimatkalta.

Kestävyysjuoksun arvokisamitalistien kärki on seuraava (kultaa-hopeaa-pronssia). Olen luokitellut eri arvokisat (Olympia, MM, EM) tässä samanarvoisiksi:

Paavo Nurmi   9   3   0
Ville Ritola   5   3   0
Hannes Kolehmainen   4   1   0
Lasse Viren   4   0   1
Ilmari Salminen   3   0   1
Volmari Iso-Hollo   2   1   1
Heikki Liimatainen   2   0   1
Juha Väätäinen   2   0   0

On huomattava että yleisurheilussa olympialaiset alkoivat 1896, EM-kisat 1934 ja MM-kisat 1983. Lisäksi maastojuoksulla (1920- luvulle osana olympialaisia) ja sisähallikisoilla on omat myöhemmät alkamiskohtansa. Siten esimerkiksi 1920-luvun juoksijat, kuten Nurmi ja Ritola eivät ole samalla viivalla muiden juoksijoiden kanssa, mitä kisatarjontaan tulee.

Kun nyt yhdistetään esitetyt kaksi listaa, niin jälkimmäisen listan kuusi ensimmäistä nimeä jäävät yhteisiksi eli heitä voi näillä mittareilla sanoa Suomen kestävyysjuoksun aatelistoksi. Olen tummentanut heidän nimensä listaan. En vertaile tai esitä tässä heidän keskinäistä paremmuuttaan, se jääköön itse kunkin tehtäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti