torstai 9. toukokuuta 2019

Ineos 1.59 Challenge

Eliud Kipchoge ja
Ineos 1.59 Challenge
Kuva: gorun.gr

Kolme päivää sitten eli 6.5.2019 julkisuuteen tuli tieto projektista, jossa juuri Lontoon maratonin voittanut kaikkien aikojen maratoonari Kenian Eliud Kipchoge yrittää toistamiseen epävirallista kahden tunnin alitusta maratonilla. Edellinen yritys oli tasan kaksi vuotta sitten Monzassa Italiassa (Breaking2), jossa lopputulos meni niukasti yli kahden tunnin, 2.00.25. Uuden yrityksen sponsorina on Englannin rikkain mies Sir Jim Ratcliffe ja hänen petrokemian firmansa Ineos, josta tulee myös projektin nimi Ineos 1.59 Challenge. Tuo projektin julkistuspäivä 6.5 ei ole sattumaa, vaan tarkoituksellista, sillä 6.5.1954 Roger Bannister alitti ensimmäisenä juoksijana neljän minuutin rajan maililla. Kahden tunnin alitusta maratonilla rinnastetaan mielellään tuohon mailinjuoksuun, kuten tehtiin kaksi vuotta sitten Monzassa.

Sir Jim Ratcliffe
Kuva: INEOS

Eliud Kipchoge joutuu näin jättämään Dohan MM-maratonin väliin, sillä tuo Ineos 1.59 Challenge juostaan lokakuun puolivälissä Englannissa, todennäköisesti Lontoossa. Juoksureitiksi on kaavailtu 2-3 kilometrin kierrosta esimerkiksi jossain Lontoon puistossa. Yksi asia tulee muuttumaan Monzan yrityksestä, sillä nyt paikalle haalitaan jopa kymmeniätuhansia katsojia, kun Monzan yrityksessä oli todistajina vain sponsori Niken kultapossukerholaiset ja media. Muilta osin noudatetaan Monzan "epävirallisuutta": alati vaihtuvat jänikset, jotka juoksevat aurassa tuulen halkojina mitä isoseinäiseltä kelloautolta suojattavaa jää ja mopedein tapahtuva vauhdissa tankkaus. Viime kerralla Kipchogen kirittäjinä toimi kaksi eliittijuoksijaa, Lelisa Desisa ja Zersenay Tadese, mutta heistä ei ollut juurikaan apua. Siksi tämänkertaisessa juoksussa vaihtuvat jänikset riittänevät ja rahaakin säästyy.

Mikä panee Eliud Kipchogen luopumaan MM-maratonista ja osallistumaan epäviralliseen ME-yritykseen? Tietenkin raha, sillä vaikka MM-voitostakin maksetaan mukavasti, niin se ei vedä lainkaan vertoja siihen mitä Kipchoge kääräisee tästä uudesta kahden tunnin ennätysyrityksestä, varsinkin jos hän siinä onnistuu. Näin se raha ohjaa urheilutoimintaa virallisista kisoista epävirallisiin koitoksiin. Sitten vielä ajatusleikkiä, miksei epävirallista ME-yrityksen onnistumista varmisteta esimerkiksi alamäkireitillä, pomppukengillä ja testosteronipiikillä? Jos kuitenkin rikotaan virallisia sääntöjä, niin missä on raja vai onko sitä missään? Ennätys on kuitenkin epävirallinen, niin so what.

Siinäpä pähkinää purtavaksi itse kullekin.

Lopuksi Ineos 1.59 Challenge- projektin esittelyvideo, joka on tässä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti