perjantai 5. lokakuuta 2018

Chicago Marathon 2018 - ennakko

Mosinet Geremew
Kuva: zimbio.com

Bank of America Chicago Marathon juostaan ylihuomenna sunnuntaina lokakuun 7. päivä. Chicago Marathon kuuluu kuuden suurten kaupunkimaratonien joukkoon ja tämä sarja tunnetaan nimellä Abbott World Marathon Majors. Nämä kuusi suurta kaupunkimaratonia ovat kalenterijärjestyksessä Tokio, Boston, Lontoo, Berliini, Chicago ja New York.

Vuoden aikana näiden juoksujen kärkipaikat pisteytetään ja eniten pisteitä saanut maratoonari kääräisee sarjavoitosta suuren tukun rahaa. Kolmena edellisenä vuonna rahat on voittanut miesten puolella, kukas muu kuin Kenian Eliud Kipchoge, tämän hetken ehdoton maratonykkönen. Naisissa sarjan ovat voittaneet neljänä viime vuonna vuorotellen kenialaiset Edna Kiplagat ja Mary Keitany. Keitany on voittanut jo ennen sitä kerran eli yhteensä myös kolme kertaa, kuten Kipchoge.

Eliud Kipchoge osallistui kolmisen viikkoa sitten Berliinin maratonille, jonka voitti ME-ajalla 2.01.39. Siten hän ei ole mukana Chicagossa, mutta se ei estä sitä, että miesten puolella on kova joukko taistelemassa kärkisijoista. Kuvan Mosinet Geremewillä Etiopiasta on paras ennätys 2.04.00, mutta alle 2.07 juoksijoita osallistuu kisaan yhdeksän ja he ovat:

Mosinet Geremew Etiopia 2.04.00
Birhanu Legese Etiopia 2.04.15
Dickson Chumba Kenia 2.04.32
Abel Kirui Kenia 2.05.04
Kenneth Kipkemoi Kenia 2.05.44
Galen Rupp USA 2.06.07
Bernard Kipyego Kenia 2.06.19
Mo Farah Iso-Britania 2.06.22
Geoffrey Kirui Kenia 2.06.27

Galen Rupp
Kuva: en.wikipedia.org

USA:n Galen Rupp on puolustava voittaja viime vuodelta, joten hän on yksi varteenotettavista voittajakandidaateista, varsinkin kun kisa juostaan kotimaan kamaralla. Nykyisen maratonennätyksen hän teki tänä vuonna voittojuoksussaan Prahassa. Toinen kova nimi Afrikan ulkopuolelta on Iso-Britannian Mo Farah, joka on jättänyt ratajuoksut ja keskittyy nyt maantiejuoksuun ja maratonille. Hän on juossut maratonin vasta kaksi kertaa, molemmat Lontoossa, vuonna 2014 (2.08.21) ja tänä vuonna ennätyksellään 2.06.22, jolla irtosi kolmas sija.

Ennätyslistan kärki on etiopialaisparilla Mosinet Geremew ja Birhanu Legese. He juoksivat molemmat ennätyksensä tammikuussa Dubain maratonilla. Geremew voitti ja Legese tuli debyyttimaratonillaan kuudenneksi (kuusi miestä 15 sekunnin sisällä) ajalla 2.04.15. Se on kolmanneksi paras debyyttimaraton kautta aikojen.

Dickson Chumba
Kuva: gettyimages.com

Kovat juoksijat eivät lopu tähän. Kenian maratonin MM-miehet, Abel Kirui vuodelta 2009 ja 2011 sekä Geoffrey Kirui vuodelta 2017 ovat mukana, samoin Dickson Chumba, joka voitti Chicagon vuonna 2015 ja Tokion tänä vuonna. Ennätyslistan ensimmäinen ulkopuolinen on Japanin Suguru Osako (2.07.19), joka tavoittelee Japanin ennätystä ja josta on luvassa mahtavat bonusrahat, 100 miljoonaa yeniä eli noin 880.000 US dollaria. Kiihoketta kerrakseen. Yuta Shitara kääräisi nämä rahat Tokiosta tänä vuonna rikkomalla Toshinari Takaokan 16 vuotta vanhan ennätyksen ja juoksemalla tämänhetkisen Japanin ennätyksen 2.06.11. Näillä kovilla bonusrahoilla pyritään saamaan paras mahdollinen maratonmiehistö Japanin omiin kesäolympialaisiin vuonna 2020.

Ja ei pidä unohtaa japanilaista Bostonin voittajaa tältä keväältä, nimittäin Yuki Kawauchia (ennätys 2.08.14), vaikka Chicagossa ei juostakaan arktisissa olosuhteissa kuten Bostonissa. Mutta väriä tämä maailman kovin määrämaratoonari kyllä antaa kilpailulle.

Roza Dereje
Kuva: sport360.com

Naisten puolella kärki ei ole aivan yhtä kova kuin miehissä, mutta tasoa kyllä silti löytyy. Kilpailua latisti hieman se että kaksi kovaa amerikarta on joutunut jättämään kisan väliin, nimittäin Jordan Hasay (2.20.57) ja Amy Cragg (2.21.42). Hasaylla oli jalkaongelmia ja Craggilla takaiskuja valmistautumisessa.

Mutta seuraavat osallistuvat kisaan ja heidän ennätyksensä ovat alle 2.21:n.

Roza Dereje Etiopia 2.19.17
Florence Kiplagat Kenia 2.19.44
Birhane Dibaba Etiopia 2.19.51
Brigid Kosgei Kenia 2.20.13
Shure Demise Etiopia 2.20.59

Etiopian Roza Dereje on vasta 21-vuotias ja hän voitti ennätyksellään tammikuun Dubain maratonin. Chigaco on hänelle vasta ensimmäinen Abbott World Major- maraton, mutta hän on siitä huolimatta yksi voittajasuosikeista. Toisella kovalla etiopialaisella Birhane Dibaballa on myös maratonvoitto tältä vuodelta ennätystuloksella, nimittäin helmikuussa Tokiosta.

Brigid Kosgei
Kuva: PhotoRun.net

Derejellä ja Dibaballa on kovat kilpailijat Keniasta, Florence Kiplagat ja Brigid Kosgei. Kiplagat voitti Chicagon maratonin vuosina 2015 ja 2016, mutta hänellä on ollut sen jälkeen vaikeuksia. Esimerkiksi viime vuonna hän joutui keskeyttämään juuri Chicagossa yrittäessään tavoitella kolmatta peräkkäistä voittoa. Brigid Kosgei on 24-vuotias haastaja, joka tuli Chicagossa viime vuonna toiseksi ja juoksi tänä vuonna ennätyksensä Lontoossa saavuttaen juoksussa toisen sijan.

En tiedä tarkalleen mistä medioista tämä Chicagon maraton on katsottavissa. Itse etsiskelen jotain internet-linkkiä, jos sellainen on saatavilla ja käytettävissä. Olisihan se mukava jännätä kovaa kansainvälistä maratonia.

Sunnuntaina sitten kaikki juoksun ääreen, joilla on siihen mahdollisuus.    

1 kommentti:

  1. Chicago Marathon pitäisi näkyä tästä linkistä:

    http://www.letsrun.com/chicagomarathonlive.php

    VastaaPoista