lauantai 29. syyskuuta 2018

Kauniston maraton 2018

Mauri Volama, 796. maraton

Tänään oli vuorossa tuttu juoksu naapurikunnassa Haapajärvellä eli Kauniston maraton. Olen juossut tämän kisan muistaakseni kolme kertaa aiemmin, joten kilpailu ja reitti olivat tuttuja. Joissakin ennakkotiedoissa kisa oli sijoitettu Ronkaalan urheilualueelle ja uudelle reitille upouuden uimahallin yhteyteen. Olisiko uimahalli ja sen palvelut vielä keskeneräisiä, sillä Kauniston maraton juostiin kaikesta huolimatta entisessä ympäristössä kisakeskuksenaan Kauniston talo. Ensi vuonna kisa kuitenkin lienee jo Ronkaalan urheilualueella.

Myös kilpailtavat matkat olivat entiset: 7 kilometriä (1 kierros), puolimaraton (3 kierrosta) ja maraton (6 kierrosta). Otin tuttuun tapaan lyhimmän matkan.

Kisassa tapasin monen muun juoksijan lisäksi kuvien kovat määrämaratoonarit Mauri Volaman Häjyistä ja Alpo Vornasen Kiuruveden Urheilijoista100mc:n 100+ listan mukaan Mauri Volama juoksi tänään 796. maratoninsa ja Alpo Vornaselle maraton oli 275. Volama on tällä hetkellä listan kuudes ja Vornanen listan 45. Kuten aiemmasta jutusta maailman 300+ maratoonareista selviää, Volama pääsee tälle listalle ja on siellä kesäkuun lopulla sijalla 56.

Alpo Vornanen, 275. maraton

Kauniston maraton näyttää muutenkin olevan 100+ maratoonarien suosiossa. Mikäli ymmärsin oikein kenttäkuulutuksesta ja ilmoittautumislista pitää paikkansa, niin Kauniston maratonilla oli mukana seuraavat 100+ maratoonarit Mauri Volaman ja Alpo Vornasen lisäksi:  Väinö Lappalainen Iisalmesta, Reijo Naalisvaara Häjyistä, Seppo Komulainen Sukevalta, Antero Holma Alahärmästä, Olavi Kuja-Lipasti Häjyistä, Kjell Sundell Häjyistä ja Heikki Kivelä Kälviältä. Muitakin saattoi olla.

Juoksuilma oli puoliaurinkoinen, mutta syksyisen viileä, noin 7-8 astetta, mitä vielä tuulenpuuskat kylmensivät. Juoksu meni minulta odotetun kankeasti. Viimevuotinen aika huononi vajaalla minuutilla tulokseen 34.09 ja sillä irtosi neljäs sija M50-sarjassa. Sateet ja viileät säät ovat vähentäneet harjoittelua ja varsinkin nopeusharjoittelua, joka olisi erinomaisen tärkeä seikka ikääntyvälle kuntoilijalle. Täytyy yrittää parantaa asiaa viimeistään Thaimaassa, kunhan tästä taas päästään auringon ja lämmön äärelle. Kylmä kangistaa ja pimeys lannistaa, huono siitä on ponnistaa ja pinnistää.

Laitan tuohon alas pikatulokset M50-sarjan 7 kilometriltä. Kauniston maratonin laajemmat, viralliset tulokset tulee tähän, kunhan ne ilmestyvät. Ennakkotietona jo kuitenkin se että kisassa oli mukana kovia juoksijoita. Miesten 7 kilometrin nopein oli Nivalan Urheilijoiden mainio estemies Miika Tenhunen ja naisten vastaavalla matkalla kisasi 2.38 maratoonari Johanna Kykyri. Hänen miehensä, 30 minuutin kympin menijä Petri Kykyri ja tyttärensä Melissa Kykyri juoksivat puolimaratonin. Mutta tarkemmat tulokset myöhemmin.