tiistai 27. tammikuuta 2015

Juoksijapatsaista

Suomessa on pystytetty lukuisia patsaita kansamme merkkihenkilöille, liittyivät he sitten politiikkaan, taiteeseen, tieteeseen tai urheiluun. Urheilun puolella on kaksi lajia, jotka ovat saaneet enemmän huomiota kuin muut lajit, nimittäin hiihto ja kestävyysjuoksu. Patsaan saamiseksi on tietysti menestyttävä kansainvälisesti, mutta esimerkiksi paini ja keihäänheitto eivät ole päässeet samalle määrälle patsaiden suhteen, vaikka menestystä on tullut kosolti. Ehkä hiihto ja kestävyysjuoksu ovat sitten lähimpänä kansan sydäntä yksilölajeista ja niiden menestyneitä edustajia arvostetaan.


Listaan tähän seuraavaksi kaikki tuntemani ja tietämäni suomalaiset juoksijapatsaat.

Paavo Nurmi: Wäinö Aaltosen patsas, jonka valoksia on Helsingissä Ateneumissa (1925) ja Olympiastadionilla (1952), Turussa (1955), Lausannessa (1994) ja Jyväskylässä (2001). Renee Sintes on tehnyt myös Nurmen patsaan Leipzigiin jo vuonna 1926.

Hannes Kolehmainen: Heikki Konttisen patsas Kuopion Väinölänniemellä (1952).

Lasse Viren: Terho Sakin patsas, josta valoksia Helsingissä (1994), Myrskylässä (1992) ja Atlantassa (1996).


Ville Ritola: Maija Nuotion patsas Peräseinäjoella
(1978).

Ilmari Salminen: Pauli Koskisen patsas Kouvolassa (1988).

Volmari Iso-Hollo: Erkki Kannoston patsas Keravalla (1994).

Albin Stenroos: Tuntemattoman suunnittelijan patsas Vehmaalla. Patsaan työstivät Reino Rauhala, Kullervo Nevala ja Frans Halme. Patsas valmistui vuonna 1926.

Näiden lisäksi Taisto Mäki on saanut muistolaatan Rekolaan vuonna 2010, kun oli kulunut 100 vuotta Mäen syntymästä. Mutta patsas puuttuu, niin kuin monilta muiltakin ansiokkaasti menestyneiltä kestävyysjuoksijoilta: Toivo LoukolaLauri Lehtinen, Gunnar Höckert, Viljo Heino, jne.

Urheilijoita ja muita merkkihenkilöitä voidaan toki muistaa muillakin tavoin, kuten paikkojen ja katujen nimeäminen, tapahtumien ja urheilukisojen nimeäminen, muistolaatat, mitalit, rahat, postimerkit jne.

Merkkihenkilöiden patsaiden bongaamisesta on mielenkiintoinen blogilinkki, joka sisältää myös urheilijapatsaita. Se on tässä.
                                       





2 kommenttia:

  1. No niin, surffailemalla löytyi tieto, että Albin Stenroosista on kuin onkin patsas Vehmaalla, joka on Stenroosin kotipaikka. Patsas sijaitsee urheilukentän lähellä. Löytyisiköhän vielä muita?

    VastaaPoista
  2. Päivitin juttua Nurmen ja Stenroosin osalta. Nurmella on esim. patsas myös Leipzigissa, Saksassa.

    VastaaPoista