keskiviikko 9. lokakuuta 2019

Kipchogen toinen yritys Wienissä

Eliud Kipchoge
Kuva: runnersworld.com
Anadolu Agency/Getty Images

Kenian Eliud Kipchogen toinen yritys alittaa epävirallisesti maraton alle 2 tunnin lähestyy. Kysymys on INEOS 1.59 Challenge- projektista ja ajankohdaksi varmistui jo kesällä aikaikkuna 12-20.10.2019 ja tapahtumapaikaksi Wien, Itävallassa (katso juttu "Kipchogen 2 tunnin alitusyritys Wienissä" 29.6.2019). Eliud Kipchogen ensimmäinen yritys alittaa epävirallisesti 2 tuntia maratonilla tapahtui Monzan F1-radalla toukokuussa 2017 (Breaking2) ja alitus jäi 26 sekunnin päähän ajalla 2.00.25. Nyt Kipchoge sanoo olevansa valmiimpi niin fyysisesti kuin henkisesti 2 tunnin alitukseen.

Wien valikoitui tapahtumapaikaksi monesta syystä, joita on lueteltu tuossa kesäkuun jutussa. Tärkeimmät syyt ovat sopiva lämpötila 7-14 astetta, ilman kosteus alle 80% ja pannukakun tasaisuus (korkeuseroa vain 2,6 metriä). Joustavalla aikaikkunalla pyritään ehkäisemään sateet ja tuulet. Uutena asiana verrattuna Monzan yritykseen on se että nyt juoksureitin varrelle pyritään saamaan jopa 250000 katsojaa kannustajaksi kun Monzassa heitä oli vain kourallinen ja vain lyhyellä osalla rataa. Sillä on varmasti suuri ja innostava vaikutus Kipchogen suoritukseen.

Muilta osin Wienin ennätysyritys noudattelee Monzan epävirallisuutta esimerkiksi vauhdinpitäjien ja tankkauksen suhteen. Tankkaus tapahtuu vauhdissa pyörillä (tai mopedeilla) ja vaihtuvia vauhdinpitäjiä on noin 30, kuten Kipchogen harjoituskaverit Victor Chumo (puolimaraton 60.03) ja  Augustine Choge (5000 metrin kultamitalisti Kansainyhteisön kisoissa) sekä 5000 metrin olympiamitalisti Paul Chelimo, puolimaratonin EE:n omistaja Julien Wanders, 2.07.12 maratoonari Philemon Kacheran, Osakan 2007 kaksinkertainen MM radalta, Bernard Lagat ja viimeisten tietojen mukaan myös Norjan Ingebrigtsenin veljekset, Henrik, Filip ja Jacob. Aikamoista juoksumenestystä ja -kokemusta vauhdinjakoon.

Eliud Kipchoge on myös kiristänyt harjoitteluaan Wienin juoksun alla. Valmentaja Patrick Sangin johdolla Kipchoge on harjoitellut Kenian leirillään Kaptagatissa 200-230 kilometriä viikossa, kun vastaava määrä oli ennen kevään Lontoon maratonia 190-210 kilometriä. Sillä lähestytään jo Pekka Päivärinnan ja Kaarlo Maaningan huippukilometrejä. Lisäksi Kipchogen kengänvalmistaja Nike on kehittänyt kuuluisaa Vaporfly 4%:n kenkää niin että uuden kengän ZoomX Vaporfy Next%:n sanotaan olevan 15 grammaa kevyempi ja sen väitetään vähentävän 75% kosteudesta ja hiestä aiheutuvaa lisäpainoa. Näillä ominaisuuksilla kengän väitetään parantavan tulosta 5%:lla entisen 4%:n sijaan. Ajallisesti Kipchogen tarvitsee juosta vain 0,36 % nopeammin kuin Monzassa alittaakseen 2 tunnin, joten näillä asioilla on merkitystä.

Kipchoge matkalla Wieniin
Kuva: twitter.com

H-hetki lähestyy. Eliud Kipchoge lensi Keniasta tukijoukkoineen Wieniin maanantaina 7.10. Wien valittiin aikoinaan juoksupaikaksi myös sen vuoksi että sen ja Kenian välinen aikaero on vain yksi tunti, mikä helpottaa sopeutumista. Samalla sääolosuhteista tiedetään jo sen verran että alkuperäinen kahdeksan päivän aikaikkuna on supistunut kolmeksi päiväksi 12-14.10 tavoitepäivän ollessa lauantai 12.10. Tänään 9.10 pitäisi tulla uutta tietoa ja vahvistusta siitä onko 12.10 lopullinen juoksupäivä. Kun juoksupäivä on vahvistettu, niin päivää ennen sitä päätetään starttiaika, jonka aikaikkuna on 5-9 am eli aamulla paikallista Itävallan aikaa. Tätä päätöstä kannattaa seurata tarkasti, ettei juoksu jää näkemättä.

Tapahtumalle on oma YouTube-kanava, jonne on luvattu ajantasaista livestriimiä. Tämä youtube-kanava on tässä. Toivottavasti sinne pääsee aikanaan ilman kirjautumista. TV:kin tapahtumaa voi seurata, jos jokin kanava sen tarjoaa. Sitten vain jännäämään, josko Kipchoge onnistuu yrityksessään alittaa 2 tunnin raja. Itse uskon 2 tunnin alitukseen, mutta viikonloppuna ollaan viisaampia tämän asian suhteen. Viimeisiä uutisia juoksutapahtumasta kannattaa seurata INEOS 1.59 Challenge- projektisivuilta, jotka ovat tässä.

Ei muuta kuin go, Kipchoge, go!  

5 kommenttia:

  1. INEOS 1.59 Challenge-projektilta tuli tänään tieto että tapahtumapäivä on sitten lauantai 12.10. Tarkempi starttiaika (aikaikkuna 5-9am) päätetään perjantaina iltapäivällä 11.10.

    VastaaPoista
  2. Nyt on tehty päätös myös starttiajasta ja se on huomenna 12.10 klo 8.15 am paikallista aikaa eli Suomessa klo 9.15. Virittäytykää kanavalle!

    VastaaPoista
  3. Se on siinä! Epävirallinen maratonin ME nyt 1.59.40,2 (epävirallisesti).

    VastaaPoista