lauantai 22. kesäkuuta 2019

Kiimasen Savulenkki, Lannevesi

Kiimasen peltoparkki

Eilen juhannusaattona 21.06.2019 juostiin perinteinen Kiimasen Savulenkki Lannevedellä, Saarijärvellä. Tämä oli 37. kerta, kun tätä suosittua suvijuoksua kisattiin kauniissa maalaismaisemassa. Olen juossut kisan kaksi kertaa aiemmin, vuosina 1997 ja 2006. Vuoden 1997 kisasta muistan elävästi Tarmo Mannin, joka julisti omalla persoonallisella tavallaan juhannusrauhattomuuden. Hän poistui paikalta ambulanssilla ja kuoli sitten kaksi vuotta myöhemmin Helsingissä. Nykyään Lanneveden suuri poika on saanut kotikonnuilleen ja juoksupaikan yhteyteen kymmenen tonnia painavan graniittipatsaan. Alemmassa kuvassa seison tuon patsaan edessä. Lisää tietoa Tarmo Mannista tässä wikipedian artikkelissa.

Toinen tunnettu lanneveteläinen on Kirsti Paakkanen, joka täytti helmikuussa 90 vuotta. Paakkanen osti aikoinaan vuonna 1991 konkurssikypsän Marimekon halvalla, mutta kaikkine velkoineen. Hän onnistui nostaa Armi Ratian perustama kuuluisa tekstiili-, vaatetusalan - ja design-firma jälleen kukoistukseen ja menestykseen. Tästä urotyöstä hänet on palkittu monin kunnianosoituksin. Kirsti Paakkasesta enemmän tässä wikipedian artikkelissa.

Tarmo Mannin patsaan edustalla

Sää suosi tämänvuotista Kiimasen Savulenkkiä, vaikka ukkosen uhka nosti olosuhteet hellelukemille ja siten monille liiankin lämpimiksi. Minulle tämä lämpö sopi paremmin kuin hyvin Thaimaan 35-40 asteen lämpötilojen jälkeen. Paikalle oli kerääntynyt varmasti toistatuhatta juoksijaa, joten parin vuoden takainen osanottajaennätys runsaat 1300 juoksijaa saattoi olla vaarassa. Paikalla oli myös juhannusohjelmaa, kuten musiikkia ja tarjoilua, joten yhdessä huoltojoukkojen ja juhannusjuhlijoiden kanssa väkimäärä lähenteli varmaankin paria tuhatta.

Kiimasen Savulenkin päämatka oli kymmenen kilometriä, jonka lisäksi oli erillinen 3,7 kilometrin nortti- ja patikkasarja. Juoksin tuttuun tapaan 10 kilometrin reitin, joka oli mäkistä hiekkatietä. Mäet olivat onneksi loivahkoja, joten ne olivat hyvin juostavia. Jättäydyin startissa keskijoukkoon, joten minulta meni toistakymmentä sekuntia, ennen kuin pystyin ohittamaan starttiviivan. Myös juoksun alku oli hidasta hölköttelyä runsaan juoksijamäärän ja pujottelun takia. Ne lisäsivät loppuaikaa yhteensä noin puolisen minuuttia. Tulokseksi tuli 51.27 ja 54. sija sarjassa M50, joten Ylivieskan viikontakainen aika parani hieman, vaikkei suoraa vertailua voikaan tehdä.

Yleisen sarjan voitto meni miehissä Ari-Pekka Lassilalle ajalla 33.03 ja naisissa Anne Kyllöselle ajalla 39.19.  Juoksuun starttasi myös kaksi SM-tason juoksijaa eli Miika Takala ja Henri Manninen, mutta he joutuivat keskeyttämään.

Juoksun viralliset tulokset ovat tässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti