lauantai 20. lokakuuta 2018

Amsterdam Marathon 2018 - ennakko

Kenenisa Bekele
Kuva: LetsRun.com

Huomenna sunnuntaina 21.10.2018 juostaan TCS Amsterdam Marathon. Amsterdam ei kuulu suurimpien Marathon Majors-maratonien joukkoon, mutta on siitä huolimatta yksi seuratuimmista syysmaratoneista, varsinkin Euroopassa. Maraton on koonnut myös nimekästä juoksijajoukkoa kisaamaan voitosta, niin myös tänä vuonna.

Miesten puolella tämänkertaisen kisan nimekkäin juoksija on eittämättä Kenian Kenenisa Bekele. On aika erikoista että yksi maailman kovimmista juoksijoista ja maratoonareista ei ole valinnut täksi syksyksi Marathon Majors-sarjaan kuuluvia Berliiniä, Chicagoa eikä New Yorkia , vaan osallistuu sen sijaan Amsterdamin maratonille. LetsRun.com-julkaisu kysyi tätä Bekelen managerilta Jos Hermensilta ja sai erikoisen vastauksen, että kukaan ei ole kiinnostunut eikä lähettänyt kutsua. Suomennettuna tuo ilmeisesti tarkoittaa sitä että johtuen Bekelen kahdesta viimeisestä maratonista, jotka eivät ole menneet toivotusti, hänelle ei makseta kunnon starttirahaa, jolloin rahapalkinnot ja mahdolliset bonukset jäävät menestyksen varaan. Suurimmissa maratoneissa vastus on kovin mahdollinen ja vaara jäädä ilman rahoja on suuri. Siksi Amsterdam lienee varmempi kohde mitä rahapalkintoihin tulee.

Miesten eliittisarjassa on kahdeksan osallistujaa, joiden ennätykset ovat alle 2.07:n ja he ovat:

Kenenisa Bekele Etiopia 2.03.03
Lawrence Cherono Kenia 2.05.09
Mule Wasihun Etiopia 2.05.39
Gideon Kipketer Kenia 2.05.51
Laban Korir Kenia 2.05.54
Kaan Özbilen Turkki 2.06.10
Solomon Deksisa Etiopia 2.06.22
Tadu Abate Etiopia 2.06.54

Lawrence Cherono
Kuva: iaaf.org

Kenenisan Bekelen kovin vastustaja lienee viimevuotinen Amsterdamin voittaja Lawrence Cherono Keniasta (saapuu voittajana maaliin viereisessä kuvassa). Cherono juoksi tuolloin ennätyksensä 2.05.09, mikä on myöskin Amsterdamin kisaennätys. Mutta kaikki muutkin alle 2.07:n maratoonarit ovat varteenotettavia voittajakandidaatteja, joten kisasta tulee erittäin kova ja mielenkiintoinen. Viime vuonna Amsterdamissa peräti viisi parasta juoksijaa alitti Cheronon johdolla 2.06:n, joten siinä on hyvää tavoitetta.


Tadelech Bekele
Kuva: LetsRun.com

Naisten puolella taso ei ole aivan yhtä kova ja tasainen, mutta  mukana on täälläkin viimevuotinen voittaja eli Tadelech Bekele Etiopiasta. Hän juoksi Lawrence Cheronon tapaan voittaessaan ennätyksensä, joka kirjataan lukemin 2.21.40. Bekelen lisäksi vain Bahrainin 21-vuotias Desi Jisa on juossut alle 2.25:n ajalla 2.24.05.

Mutta naisten juoksussa on peräti kuusi etiopialais-kenialaista debyyttijuoksijaa, joista Etiopian Meseret Defar on kovin,  tunnetuin ja mielenkiintoisin. Defar on 5000 metrin olympiavoittaja Ateenan 2004 ja Lontoon 2012 kisoista sekä saman matkan MM-voittaja Osakan 2007 ja Moskovan 2013 kisoista. Lisäksi hänellä on muita mitaleja sekä neljä sisäratojen MM-kultamitalia 3000 metriltä. Defarin piti juosta maratondebyytti jo helmikuussa Tokiossa, mutta jalkavaivat estivät sen.

Maraton alkaa huomenna klo 9.30 paikallista aikaa eli Suomen aikaa tunnin enemmän. Sitten vain katselemaan mahdollisia internet-striimejä, josko kisa löytyisi jostakin.


Meseret Defar, Kuva: iaaf.org
 

1 kommentti:

  1. Tässä järjestäjien linkki. Hollanniksi, mutta video näkyy ja kuuluu. Vähän kyllä pätkii...

    https://www.tcsamsterdammarathon.nl/livestream/

    VastaaPoista