lauantai 28. heinäkuuta 2018

Veikko Huovisen työhuone

Veikko Huovinen (1927-2009)
Kuva: fi.wikipedia.org

Autoni on siivittänyt minua kohti itää ja vastaan tuli luonnonkaunis Sotkamo. Vuokatissa olen käynyt aiemminkin, mutta Sotkamon keskusta oli uusi tuttavuus. Lehdistä jo panin merkille, että Sotkamon keskustassa osoitteessa Niemeläntie 1 sijaitsee Veikko Huovisen työhuone. Suurena Huovisfanina, joka on lukenut kaikki hänen kirjansa, sinne piti rynnätä välittömästi. Veikko Huovinen syntyi Simossa, mutta hän muutti perheensä mukana Sotkamoon jo vauvaikäisenä ja asui siellä käytännössä koko ikänsä.

Huovishuone on näköiskopio Veikko Huovisen työhuoneesta ja sinne on siirretty alkuperäisen työhuoneen kalustus ja kirjasto. Veikko Huovisen kotitalo, joka sijaitsee Huovishuoneen lähettyvillä, oli aikoinaan myynnissä, mutta jostain syystä kunta ei ostanut sitä, vaan se meni yksityiselle. No, ilmeisesti kunnalla oli jo nykyinen puutalo olemassa ja vierailijoille kiinnostavinta on juuri se miljöö, jossa Havukka-ahon ajattelija ja muut humoristiset teokset syntyivät.

Veikko Huovisen työhuone

Veikko Huovisen työhuone avattiin nähtävyydeksi ja käyntikohteeksi kesäkuussa 2014. Silmäänpistävää viereisen kuvan otoksessa on se, että työpöydällä on tietokoneen sijasta vanha mekaaninen kirjoituskone. Huovinen oli vanhan kansan mies tässäkin asiassa, uuden maailman metkuihin ei kannattanut osallistua. Tämä ei ollut kovin poikkeuksellista, vaikka Kalle Päätalokin taipui aikoinaan lopulta tekniselle kehitykselle. Monet ovat oppineet kirjojen teon mekaanisella laitteella, joka vaatii fyysistä hakkaamista, kuten polttopuiden teko. Se jää helposti selkäytimeen.

Toinen esiin tuleva seikka on työpöydän vierellä seisova Havukka-ahon ajattelijaa esittävä puuveistos. Tekijää en ainakaan nopealla silmäyksellä huomannut. Käyntikohteen yhteydessä on myös pieni sivuhuone, jossa on kolme suurta kansiota lehtileikkeitä. Ne kertovat Veikko Huovisen kirjailijatiestä Hirri-esikoisesta aina kuolemaan asti vuonna 2009.

Veikko Huovisen elämä ja hänen kirjoittamansa kirjat löytyvät wikipedian artikkelista, joka on tässä. Veikko Huovisella on myös oma nimikkoseuransa, jonka webbisivuosoite on tässä.


                                    Yksi Veikko Huovisen leikekirjoista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti