sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Kuhmolainen Maraton, Kuhmo

Kuhmon urheilukeskus

Sotkamosta matka on jatkunut yhä syvemmälle itään eli Kuhmoon. Vierailen paikkakunnalla ensimmäistä kertaa ja kimmokkeena asialle on Kuhmolainen Maraton, joka juostiin eilen Kuhmon urheilukeskuksessa. Bongasin kisan Juoksija-lehden kalenterista ja kun siellä mainittiin että kyse on muistojuoksusta, niin silloin on viimeinen hetki se kokea. Juttelin järjestäjän kanssa ja hän mainitsi että ainakin hänen osaltaan kisa on viimeinen, joten jos uusia järjestäjiä ei ilmaannu, niin kilpailu on haudattu monien muiden juoksujen tapaan historian lehdille. Se olisi todella vahinko, sillä silloin meillä olisi jälleen yksi hyvin järjestetty kisa vähemmän.

Kiinalaisia naisolympiahiihtäjiä

Kilpailuun oli tarjolla kolme matkaa: maraton, puolimaraton ja 10 kilometriä. Valitsin lyhimmän vaihtoehdon, vaikka samalla rahalla eli ilmaiseksi olisi saanut juosta enemmänkin. Reitti oli tuttua asfalttia ja hiekkateitä, kuten monissa viimeaikaisissa juoksuissa.

Kisaan tuli yhteensä lähes 50 juoksijaa ja osanottajajoukkoa väritti runsas kiinalaishiihtäjien ryhmä. Kuvan naisten lisäksi joukossa oli myös miehiä. Seurue tuli Vuokatista, jossa kiinalaiset harjoittelevat suomalaisvalmentajan ohjauksella omiin tuleviin olympialaisiin Pekingissä vuonna 2022. Koko ryhmä osallistui 10 kilometrin juoksuun ja he näyttivät minulle kyllä kantapäitä; olympiaurheilijoille on vaikea pärjätä. Yhden kiinalaismiehen olin kyllä vähällä voittaa, mutta hän kukisti minut loppukirissä kahdella sekunnilla. Hän taisi kuulua huoltojoukkoihin.

Vuokatissa on harjoitellut jo muutaman vuoden ajan lukuisa joukko kiinalaisia. Keväällä Suomessa vierailleen Kiinan urheiluministerin reissu poiki konkreettisen sopimuksen Kiinan hiihtoliiton ja Vuokatin Urheiluopiston välille. Sopimus tuo Suomeen peräti 200 kiinalaista nuorta hiihtäjää ja urheilijaa opiskelemaan Vuokatin urheiluakatemiaan. Asiasta on enemmän juttua Ylen artikkelissa, joka on tässä.

Oma kymppini meni vähän nihkeästi, yhdeksäs sija ajalla 49.32. Tulokset ovat tässä.