lauantai 17. helmikuuta 2018

Ken Young 1941-2018

Ken Young kotitoimistossaan
Kuva: Dobson Images

Ken Young kuoli aivokasvaimeen kotonaan Pohjois-Kaliforniassa kaksi viikkoa sitten 3.2.2018. Young syntyi Rochesterissa, New Yorkissa 9.11.1941 ja varttui Pasadenassa Kaliforniassa. Lahjakkaan miehen opiskelu sujui seuraavasti: maisterin tutkinto kemiasta Arizonan yliopistosta v.1965 ja tohtorin tutkinto Chigacon yliopistosta v.1973 geofysiikasta sivuaineenaan statistiikka. Varsinaisen elämäntyönsä Ken Young suoritti ilmatieteen professorina.

Ken Young oli myös intohimoinen juoksija. Hänen juoksusaavutuksiaan ovat: vuonna 1971 alkanut jokapäiväinen juoksuputki 15179 päivää (41 vuotta, 6 kuukautta, 24 päivää), sisäratamaraton 2.35.52, 40 mailia sisäradalla 4.08.31 (ME) ja maratonennätys 2.25.46 v.1974. Juoksuputki päättyi vuonna 2012 jalkavammaan. Youngin sitkeyttä kuvaa se että vamman parannuttua hän aloitti uuden juoksuputken joulukuussa 2013. Vaikka hän kaatui vuoden 2015 alussa murtaen kylkiluun ja nyrjäyttäen polven, niin uusi juoksuputki jatkui siitä huolimatta.

Ken Young yhdisti statistiikan ja harrastamansa juoksu-urheilun rupeamalla tilastoimaan kestävyysjuoksutuloksia. Siitä syntyi järjestäytynyt toiminta, jossa Ken Young keräsi maantiejuoksutietoja lukuisilta muilta tilastonikkareilta päätietokantaansa edelleen analysoitaviksi. Hän julkaisi tulokset "Analytical Distance Runner"- lehdessään 1980-luvun alusta lähtien ja myöhemmin ne laitettiin webbisivuille arrs.net ja more.arrs.net. Ensimmäinen sivu on staattinen listaus tuloksista, kun taas jälkimmäinen on dynaaminen vuorovaikutteinen sivu, jossa lukija voi tehdä hakuja haluamistaan kohteista. ARRS tulee sanoista Association of Road Racing Statisticians ja se perustettiin vuonna 2003.

Ken Young oli tarkka ja vaativa itselleen ja myös muille. Siitä on esimerkkinä New Yorkin maratonit 1980-luvun taitteessa. Hän epäili maratonreittiä ja vaati tarkastusmittauksen vuoden 1981 juoksulle, kun Alberto Salazar ja Allison Roe olivat juosseet alle silloisten "ME:ien" (ei virallisia tuohon aikaan). Vaatimukseen suostuttiin vasta kolme vuotta myöhemmin ja reitti oli kuin olikin 157 yardia alimittainen. Samassa rytäkässä Jukka Toivola menetti parhaan maratonaikansa 2.10.52. New Yorkin reitin alimittaisuuden lisäksi reitin liiallinen yksisuuntaisuus on aiheuttanut polemiikkia. Viimeksi entinen huippumaratoonarimme Jouni Kortelainen kommentoi tätä suomalaisjuoksijoiden maratonjuttuuni muutama viikko sitten.

Englanninlukutaitoisille on laaja, erinomainen henkilökuva Ken Youngista Amby Burfootin vuonna 2016 Runners Worldiin kirjoittamassa jutussa "The Endless Toil of the Big Data Guy". Se on tässä. Siitä löytää lisää tietoa tästä monipuolisesta ja lahjakkaasta miehestä.

Ps. Tämän jutun yhteydessä kävin uudelleen läpi ARRS:n webbisivuja ja tuloksena löytyi kaksi uutta nimeä alle 2.20 maratonlistaani. Mutta siitä sitten erillisessä jutussa myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti