sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Kiova, Ukraina

Kiovan hotelli

Jo talvella minulle tuli tieto käyttämältäni matkatoimistolta, että paluulentoni Ukraine International Airwaysillä (UIA) Bangkokista Kiovan kautta Helsinkiin on muuttunut. Lennon ensimmäinen osuus Kiovaan oli sama kuin alkuperäisessä lipussa, mutta jatkolento Helsinkiin piti alunperin jatkua parin tunnin jälkeen saapumisesta. Nyt tämä jatkolento oli peruttu ja sen tilalle lentoyhtiö tarjosi lentoa seuraavana päivänä. Se tarkoitti sitä, että viettäisin illan, yön ja osan seuraavaa päivä Kiovassa. En pannut vastaan ja olin muutoksesta suorastaan ilahtunut, kun lentoyhtiö lupasi maksaa hotellin ja illallisen. Jo alunperin todella halvan lipun lisäksi sain mahdollisuuden tutustua uuteen maahan ja sen pääkaupunkiin.

Kiovan kirkko

Tulomuodollisuudet ja illallinen veivät sen verran aikaa, että iltakävely jäi suorittamatta, mutta jo seuraavana aamuna nousin aikaisin ylös aamulenkille. Sitten aamiainen, jonka jälkeen minulla oli runsaasti aikaa tutustua hotellini ympäristöön. Hotelli sijaitsi laitakaupungilla, joten sen nähtävyydet rajoittuivat tutustumiseen valtakadun varrella sijaitseviin liikkeisiin, kauppoihin ja bensa-asemiin. Olipa hotellia vastapäätä suuri paikallinen kirkkokin, mutta sen ovet olivat kiinni, joten jouduin tyytymään ulkopuoliseen tarkkailuun.

Kiovalainen bensa-asema

Kirkon jälkeen kävelin pitkin pääkatua ja vastaan tuli parikin bensa-asemaa. Niiden hintakyltit paljastivat sen että bensalitran hinta on alle euron, kun eurolla saa runsaat 28 hryvniaa, joka on Ukrainan paikallinen rahayksikkö. Samaa hintavertailua tein lähiseudun kioskeissa, joissa myytiin monipuolisesti ruokaa ja juomia. Join esimerkiksi kupin kahvia suuren kakkupalan kera ja hinnaksi tuli 16 hryvniaa eli runsaat 50 centtiä. Kurkkaus juomakaappiin paljasti, että puolen litran olutpullo maksoi myös noin 16-18 hryvniaan eli vähän yli 50 centtiä. Juomien hinnat ovat siten Thaimaata halvemmat ja suunnilleen samaa tasoa kuin Espanjassa.

Hotellissa, liikkeissä ja kioskeissa asioidessa tuli selväksi, että vain harvat ihmiset osaavat englantia edes tyydyttävästi, vaikka palveluammateissa ovatkin. Ukrainan kielen lisäksi he puhuvat venäjää, mikä on luonnollista pitkän Neuvostoliiton kauden jälkeen. Kielivaikeuksista huolimatta asiat aina lutviutuvat, kun kärsivällisen puheen lisäksi otetaan osoittelut ja elekieli avuksi. Ne ovat maailmankansalaisen tärkeimpiä avuja.

Juomakaappi

Kiertäessä Kiovan rauhallista pääkaupunkia oli vaikea kuvitella sitä että maan itäosissa on täysi sotatila päällä. Luin muutamia päiviä siten jutun tästä sodasta jostain mediasta ja siitä selvisi koruttomasti se kuinka julma sota raivoaa vain parin tunnin lentomatkan päässä Suomesta. Huhtikuussa vuonna 2014 alkanut sota Ukrainan hallituksen joukkojen ja Venäjän tukemien separatistien välillä on vaatinut jo tuhansien ihmisten hengen.

Yksi syy saamaani edulliseen Thaimaan lentolippuun UIA:n kautta johtuu varmaan osittain tästä sotatilasta. Kuten muistamme, vuonna 2014 heinäkuussa ammuttiin Itä-Ukrainassa alas Malaysia Airlinesin lento MH17, joka lensi Amsterdamista Kuala Lumpuriin, Malesiaan. Monilla lentomatkustajilla on pelko lentää sen jälkeen Ukrainan ilmatilassa, jonka vuoksi heitä on houkuteltava mukaan halvilla hinnoilla. Minä olen esimerkki yhdestä pelkäämättömästä, joka on tarttunut tilaisuuteen. Se osoittautui palkitsevaksi valinnaksi.

Tämä Kiovan pikavisiitti oli välipysäkki Thaimaan ja Suomen välillä. Tällainen pysähdys sopii moneen muuhunkin asiaan. Välillä ollaan telakalla, sitten matka taas jatkuu...


                                             Kiovan välipysäkillä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti