sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Rock & Rollin kuninkaat

Chuck Berry 1926-2017
Kuva: fi.wikipedia.org

Olen intohimoinen rock&rollin ystävä, kuten etusivun osiosta voi päätellä. Musiikissa tuo rollin osuus on minulle merkitsevä, se panee kappaleen liikkeelle ja ravi kestää loppuun saakka. Se on juoksijan musaa. Minulla on kolme yli muiden menevää rock&roll tähteä, nimittäin Chuck Berry, Little Richard ja Jerry Lee Lewis. Kriteereinä on uran pituus ja laatu.

Juttuni pontimena on luonnollisesti USA:sta kantautunut suru-uutinen, kun yksi näistä rock&rollin pioneereista ja legendoista Chuck Berry kuoli eilen kunnioitettavassa 90-vuoden iässä St. Charles Countyssa, Missourissa.

Chuck Berry oli kitaristi, laulaja ja lauluntekijä ja hänen tunnetuimpia kappaleitaan ovat "Maybellene", "Roll Over Beethoven", "Rock And Roll Music", "Johnny B. Goode", "Sweet Little Sixteen" ja "Reelin And Rockin". Ne löytyvät lähes kaikki etusivun Run & Roll Music-osiostani eri artistien esittäminä. Chuck Berry esiintyi aina viime vuosiin asti ja hänellä oli esimerkiksi kaksi esiintymistä Suomessa vielä kolmisen vuotta sitten lokakuussa 2013 Finlandia-talolla ja Oulussa. Berry sai näistä esiintymisistään murska-arvostelut, taituri oli jo vanhuuden heikentämä eikä pystynyt läheskään parhaimpaansa. Mutta se ei himmennä hänen arvoaan rock&rollin ykköskunkkuna. Tarkempi Chuck Berryn esittely löytyy tästä wikipedian linkistä.

Little Richard (s.1932)
Kuva: fi.wikipedia.org

Toinen kova kunkku rock&rollin saralla on Little Richard, oikealta nimeltään Richard Wayne Penniman, hänkin jo 84 vuotias. Hänen läpimurtohittinsä oli 1950-luvulla "Tutti Frutti", joka löytyy Run & Roll Music-osiosta ja jopa itsensä esittämänä. Muita tunnettuja kappaleita ovat "Long Tall Sally" ja "Lucille". Alkusuosion jälkeen hän paneutui uskonnollisiin harrastuksiin, kunnes palasi esiintymislavalle 1960-luvulla. Chuck Berryn tapaan hän on esiintynyt aina 2010-luvulle.

Tarkempi henkilökuva Little Richardista löytyy tästä wikipedian linkistä.

Jerry Lee Lewis (s.1935)
Kuva: fi.wikipedia.org

Kolmas rock&roll kunkkuni on Jerry Lee Lewis, joka tunnetaan myös lempinimellä The Killer. Berryn ja Little Richardin tapaan Jerry Lee Lewisin ura alkoi jo 1950-luvulla ja hänen tunnetuimpia kappaleita ovat "Whole Lotta Shakin Goin On" ja "Great Balls of Fire". Jälkimmäinen kappale on Run & Roll Music- osiossa. Kuten siitä kappaleesta ja videosta näkyy, Jerry Lee Lewis oli ensimmäisiä, jotka käyttivät pyrotekniikkaa osana lavaesitystä.

Jerry Lee Lewis on edelleen aktiivinen ja nauttii suurta suosiota rock&roll piireissä ja hän on esittänyt myös countrya. Hänestä on tehty elokuva "Great Balls of Fire" vuonna 1989, jossa häntä näytteli Dennis Quaid. Tässä linkkinä tuon elokuvan nimikkokappale.

Tarkempi kuvaus Jerry Lee Lewisistä löytyy tästä wikipedian linkistä.

Näistä kolmesta kuninkaasta on jopa harvinainen yhteinen linkki heidän live-esityksistään ja se on tässä. Ensimmäisessä esityksessä Jerry Lee Lewis ja Chuck Berry ovat jopa yhtäaikaa lavalla. Ja näkyy siellä monia muita tuttuja, kuten esimerkiksi Keith Richards ja Bruce Springsteen.

Kuninkaat kuolevat aikanaan, mutta rock&roll elää. Rock and Roll is here to stay!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti