torstai 27. lokakuuta 2016

Miesten kestävyysjuoksun tasosta Suomessa

Jari Hemmilä
Kuva: Jari Hemmilä / Twitter

Eilen oli Aamulehdessä mielenkiintoinen juttu Jari Hemmilästä, entisestä maajoukkuetason juoksijasta. Jarihan juoksi aikoinaan kympin aikaan 28.21,74 vuonna 1984 ja 5000 metriä aikaan 13.44,85 vuonna 1983. Jari kritisoi voimakkaasti nykyistä miesten kestävyysjuoksun tasoa Suomessa ja varmaan aiheesta. Harva kuitenkin uskaltaa sanoa, että 31 minuutin kympin juoksijat pitäisi liputtaa pois radalta, koska he eivät ole kilpaurheilijoita, vaan harrasteliikkujia.

Suomalaismiesten kestävyysjuoksun taso on ollut laskeva pitkään ja se on tippunut todella surkeaksi. Ydinkysymys onkin, pitäisikö tilanteeseen suhtautua keppiä heiluttaen vai yrittää nostaa sitä kannustavasti. Ilmeisesti sekä keppiä että porkkanaa tarvitaan ja Hemmilä tarrautui keppiin. Miesjuoksijoiden kanssa työskentelevien valmentajien täytyy ottaa huomioon myös kannustavat elementit, muuten juoksijaa ei saada motivoiduksi ankaraan harjoitteluun. Kas siinä tehtävää tulevaisuuden miesjuoksijoiden parissa työskenteleville henkilöille.

Arttu Vattulainen
Kuva: Arttu Vattulainen / Twitter

Mieskestävyysjuoksun nykyistä tilaa voidaan hyvin mitata etusivullani olevilla juoksutilastoilla. Ratakausi on jo ohi, joten voimme tarkastella mitä alle 14 minuutin vitosen ja alle 30 minuutin kympin tilastoille on tänä vuonna tapahtunut. Lopputulos vahvistaa heikon tilan: vain kolme päivitystä yhteensä kumpaiseenkin listaan ja vain yhden miehen toimesta. Tuo kesän ainoa valopilkku on Arttu Vattulainen, joka paransi aikaisempaa kympin ennätystä ja juoksi uutena miehenä 5000 metrin listalle ja paransi siellä aikaansa. Mielelläni olisin tehnyt useampia päivityksiä.    

Kolmas lista alle 2.20 maratoonareista ei näytä tällä hetkellä yhtään paremmalta, koska siihen ei ole tullut vielä yhtään päivitystä. Tilanne on tämän vuoden osalta vielä auki, sillä loppuvuodesta on jäljellä esimerkiksi Frankfurtin maraton ensi sunnuntaina ja New Yorkin maraton sitä seuraavana sunnuntaina 6.11. Lisäksi nykyisen kärkiajan tälle vuodelle juossut Aki Nummela kilpailee ennakkotietojen mukaan Valenciassa, Espanjassa maratonilla marraskuun 20. päivä.  Toivottavasti hänestä tai jostakin yllättäjästä tulisi vielä uusi 2.20:n alittaja, ennen kuin kuluva vuosi on paketissa.

Mutta summa summarum. Miesten kestävyysjuoksumme tarvitsee todella jotain uutta piristystä. Ehkä yleisurheilun uudistusprosessi ja Tommy Ekblomin vetäytyminen kestävyysjuoksun lajipäällikön paikalta tuo toivottua uudistusta. Sitä totisesti tarvitaan.


                   Väistyvä lajipäällikkö Tommy Ekblom, Kuva: Jarno Ranta/Yle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti