maanantai 11. huhtikuuta 2016

Sisäratamaratonin ME:t uusiksi

Opiskelua Armory Foundationissa,
Kuva: www.armory.nyc

Kirjoitin 21.11.2015 tänne blogiini jutun sisäratamaratonista otsikolla "Vinkki Suomen kestävyysjuoksijoille". Esittelin jutussa sisäratamaratonin silloiset top-tilastot. Miesten ME oli Michael Wardianilla ajalla 2.27.21 ja naisten ME Monika Kalicinskalla 2.53.53. Suosittelin Suomen kestävyysjuoksijoille että ottaisivat haasteen vastaan, sillä parhailla heistä olisi ollut mahdollisuuksia ME:n tekemiseen. Kukaan heistä ei ole tarttunut tilaisuuteen - ainakaan vielä.

USA:ssa tällaiset tilaisuudet nähdään ja niihin tartutaan. Armory Foundation on New Yorkissa toimiva organisaatio, joka satsaa nuorten koulutukseen ja urheiluun. Se järjestää luonnollisesti urheilukilpailuja omistamassaan sisäratahallissa. Viime viikonloppuna siellä oli kolmipäiväinen sisäratamaratontapahtuma, jossa yksi päivistä oli varattu juuri sisäratamaratonin ME:n tekemiseen otsikolla "Indoor Marathon World Record Challenge".

Malcolm Richards ja uusi ME,
Kuva: letsrun.com

Päivä osoittautui todella nimensä mukaiseksi ja se oli suuri menestys. Malcolm Richards, mies San Franciscosta, kipitti uusiksi maratonin sisäratojen ME:ksi 2.21.56 ja haukkasi näin Wardianin entisestä ennätyksestä peräti yli viisi minuuttia. Myös kisan kakkonen Anthony Migliozzi alitti entisen ennätyksen ajallaan 2.24.02. Nyt ME on jo niin kova, että Suomen parhailla miesmaratoonareilla Henri Mannisen johdolla alkaa olla vaikeuksia sen lyömiseen. Kaksi viikkoa sitten se olisi ollut vielä mahdollista. Tilaisuus taitaa olla menetetty ja se siitä.

Allie Kieffer ja uusi ME,
Kuva: letsrun.com

Myös naisten puolella ennätykset paukkuivat uusiksi, kun New Yorkin oma tyttö Allie Kieffer juoksi ajan 2.44.44. Vaikka ennätysparannus oli vieläkin suurempi kuin miesten puolella, niin Suomen kovilla naisilla Alisa Vainion johdolla on edelleen hyvät mahdollisuudet sen parantamiseen. Tilaisuuksia pitäisi vain käyttää hyväksi, niitä ei tarjota joka päivä kultatarjottimella.

Aikaa suomalaisilla lienee vajaa vuosi kun tulkitsee Allie Kiefferin kommentteja. Nytkin hänellä oli aikomus juosta vain 2.50:een, mutta aika lipsahti alle 2.45:n. Hän "valitteli" sitä, koska ensi vuonna on vaikeampaa parantaa ME:tä. Ja ME:stähän aina palkitaan myös rahallisesti kunniasta puhumattakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti