maanantai 2. marraskuuta 2015

Paloheinämaraton

Mr. Paloheinä, Anders Colliander

Pyhäinpäivänä eli lauantaina 31.10.2015 juostiin 286. Paloheinämaraton. Juoksun isä ja ainut järjestäjä on Anders Colliander, itsekin 311 maratonin mies. Ensimmäinen Paloheinämaraton juostiin 16.12.2006 ja siitä lähtien sitä on kisattu lähes juoksu per viikko tahtia. Juoksu palvelee erityisesti maratonkeräilijöitä, mutta se sopii hyvin kaikille kuntoilijoille. Minimimatka on yksi edestakainen kierros, noin 5 kilometriä ja suurin osa juoksijoista suorittaa täyden maratonin eli runsaat 42 kilometriä.

Tälläkin kertaa juoksussa oli mukana runsaasti 100+ kerholaisia, jotka lisäsivät näin maratonsaldoaan yhdellä. Listan ykkönen ja maailman maratonmäärälistan kolmonen Kalevi Saukkonen oli tietenkin paikalla totuttuun tapaan. Maraton oli Kalevin 1921. ja seuraava maraton odotti jo vuorokauden päässä. Kalevin wikipediasivu on tässä, jossa on jo vanhentunutta tietoa maratonmääristä. Lähes päivittäin lisääntyvissä maratoneissa on kirjaajilla vaikea pysyä mukana. Sivulta löytyy linkki Suomen 100+ listalle. Kalevi naureskeli maalissa, että hänellä on ainakin kolme SE:tä: määräennätys, hitain virallinen maraton sekä hitain epävirallinen maratonaika.

Kalevi Saukkonen 1921. maratonin jälkeen

Paloheinässä oli luonnollisesti myös Suomen maratonlistan kakkonen eli Hans Mannstén, ei ne määrät muuten lisäänny. Maraton oli Hansin 1216. ja Hans kertoi olevansa sillä maailman listalla sijalla 11. Hans on myös itse maratonien järjestäjä ja hänen juoksunsa Helsingin Merihaassa ovat suosittuja.

Ensimmäinen Hansin järjestämä juoksu tapahtui kovana pakkaspäivänä helmikuussa 1997, jolloin oli Mannsténin 50-vuotispäivä. Juoksun keskuspaikka oli silloin Tervasaaressa ja olin itsekin siellä mukana. Hansilla oli apulaisia reitinohjaajina, mutta pakkanen oli karkoittanut heidät sisätiloihin, jolloin monet juoksijat, minä muiden mukana, juoksimme harhaan. Löysimme lopulta kuitenkin maaliin. Kokemuksesta viisastuneena Hans järjestää nykyään juoksujaan yksin Andersin tapaan ja reitti neuvotaan niille, jotka eivät sitä tiedä.  

Hans Mannstén, 1216. maraton on takana

Minä tyydyin Paloheinässä neljännesmaratoniin eli 10,5 kilometrin matkaan, kuten aikaisemminkin. Ajaksi tuli 47.29 ja olen siihen tyytyväinen, sillä se on runsaat kymmenen sekuntia parempi kuin edellisessä juoksussa puolitoista vuotta sitten. Jospa se kunto lähtisi tästä noususuuntaan.

Tulokset ovat tässä.

Lokakuu loppui ja sain harjoituskilometrejä kasaan 275. Se on kohtuullinen määrä ja nyt on aika valmistautua Thaimaan reissuun. Viisumi on jo taskussa ja lento Bangkokiin tapahtuu keskiviikkona 4.11. Perillä alkaa sitten harjoittelu ja kunnon parantaminen lyhyen ylimenokauden jälkeen. Keskitalvella ja keväällä pitäisi sitten olla paremmassa iskussa Aasian juoksuissa.

Pysykää kanavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti