keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Juoksutapahtumista

Väriestejuoksu
Kuva: www.variestejuoksu.com

Nykyään on jos jonkinlaista uutta juoksua, joita nimitetään milloin polkujuoksuksi (trail run), milloin extremejuoksuksi tai värijuoksuksi (väriestejuoksu). Näistä polkujuoksu on lähimpänä perinteistä juoksua ja varsinkin maastojuoksua. Extreme- ja etenkin värijuoksu on sitten jo enemmän viihdettä ja showta ja yhteistä niille on sarjistaminen, tuotteistaminen ja kaupallistaminen. Itse olen perinteinen kunto- ja hölkkäjuoksija enkä ole eksynyt yhdellekään edellämainituista uusista juoksuvillityksistä, ainakaan vielä.

Varmaan näitä uusiakin juoksuja tarvitaan, jos ja kun niillä saadaan uusia harrastajia liikunnan pariin. Extremejuoksu antaa nimensä mukaisesti jotain fyysisesti haastavaa ekstraa juoksun kylkeen, kun taas värijuoksu on jo enemmän sosiaalinen tapahtuma kuin kilpailu. Aikaa ei esimerkiksi oteta eikä voittajaa etsitä. Tässä mielessä näillä juoksuilla on omat kohderyhmänsä, jotka laajentavat juoksunharrastajien massoja.

Myös perinteiset hölkät elävät ja muuttuvat ajan mukana. Vanhat juoksut kuolevat ja uusia syntyy vuosittain. Juoksuja ilmaantuu esimerkiksi tietyn paikkakunnan kesäjuhlan yhteyteen. Sitten on ollut eräs tapa perustaa juoksu eli tehdä se tunnetun henkilön, useimmiten juoksijan kunniaksi tai muistoksi. Olen osallistunut muunmuassa Paavo Nurmen, Hannes Kolehmaisen, Ville Ritolan, Albin Stenroosin, Volmari Iso-Hollon, Lasse Virenin ja Juha Väätäisen nimeä kantaviin juoksuihin. On myös entisiä huippujuoksijoita, jotka järjestävät juoksuja muille, kuten Martti Vainio.

Lassen hölkkä-mitali
Kuva: www.huuto.net        

Minä olen aina pitänyt näistä huippujuoksijoiden ympärille rakennetuista juoksuista. Usein juoksuun liittyvä ko. henkilöä esittävä muistomitali on monelle jo riittävä kiihoke osallistua tapahtumaan. Meillä on vielä Suomessa lukuisia menestyneitä juoksijoita, kuolleita ja varsinkin eläviä, joilla ei ole omaa nimikkojuoksua. Siinä mielessä voisimme ottaa mallia esimerkiksi Englannin Accringtonista, joka perusti viime vuonna 10 kilometrin juoksun kaupungin kuuluisan juoksijan, Ron Hillin kunniaksi. Juoksu veti heti tuhansia osallistujia.

Siinäpä koukkua ja matoa tuleville suomalaisille juoksunjärjestäjille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti