perjantai 28. elokuuta 2015

Naisten MM-maraton Pekingissä

Anne-Mari Hyryläinen
Kuva: annemarihyrylainen.blogspot.com

Naisten MM-maraton on sitten sunnuntaiaamuna Pekingissä. Laitetaan tähän hieman pohjustusta juoksuun miesten maratonin tapaan.

Tämän kauden parhaat naisten maratonajat ovat alla 25.6.2015 mennessä (AIMS):

1. Mare Dibaba ETH  2.19.52
2. Aselefech Mergia ETH  2.20.02
3. Gladys Cherono KEN 2.20.03
4. Lucy Wangui Kabuu KEN  2.20.21
5. Shure Demise ETH   2.20.59
6. Aberu Kebede ETH  2.21.17
7. Mulu Seboka ETH  2.21.56
8. Tetiana Shmyrko UKR  2.22.09
9. Tadelech Bekele ETH  2.22.51
10. Aliaksandra Duliba BLR  2.23.06
11. Birhane Dibaba ETH  2.23.15
12. Tigist Tufa ETH (BHR)  2.23.22

Lista on etiopialaisten ja kenialaisten täyttämä, kuten miehissäkin. On erikoista, että kauden 12 parhaasta maratonajan juoksijasta vain kolme on alustavien tietojen mukaan mukana Pekingissä: 1. Mare Dibaba, 11. Birhane Dibaba ja 12. Tigist Tufa. Erityisesti tammikuun Dubain maratonin kärki loistaa poissaolollaan sekä Etiopian että Kenian joukkueessa. Järjestäjien osanottajalistalla on noin 70 juoksijaa.

Suosikeista Etiopian joukkue on seuraava: Mare Dibaba, Birhane Dibaba, Tirfi Tsegaye ja Tigist Tufa. Nämä ovat järjestäjien listalla, mutta siinä on yksi liikaa. Juoksisiko Tufa Bahrainin joukkueessa, sen sunnuntai näyttää. Toisaalta Bahraininkin joukkueessa on jo sallitut kolme juoksijaa, joten vähän sekavaa on. On huomattava, että sekä Mare että Birhane Dibaba eivät liene ainakaan läheistä sukua tunnetuille Dibaban sisaruksille: Genzebe, Tirunesh ja Ejegayehu. Dibaboja Etiopiassa riittää. Mare Dibaba voitti tänä vuonna Xiamenin maratonin, Birhane Dibaba Tokion maratonin, Tigist Tufa Lontoon maratonin, jossa Tirfi Tsegaye oli kolmas.

Kenialla on neljä juoksijaa, koska Edna Kiplagat puolustaa MM-voittoa Moskovasta kaksi vuotta sitten. Joukkue on: Edna Kiplagat, Helah Kiprop, Visiline Jepkesho ja Jemina Sumgong. Kiplagat voitti myös Daegun maratonin vuonna 2011, joten menestystä löytyy. Tänä vuonna maraton on mennyt aikaan 2.27.16 Lontoon maratonilla (11.), parannettavaa siis on. Helah Kiprop oli tänä vuonna toinen Tokion maratonilla, Visiline Jepkesho kolmas Pariisin maratonilla ja Jemina Sumgong kuudes Lontoossa.

Kärkitusinaan tänä vuonna ajoissa päässeet Tetiana Shmyrko Ukrainasta ja Aliaksandra Duliba Valko-Venäjältä puuttuvat järjestäjien listoilta, joten muita suosikkeja on haettava muualta. Heistä voisi poimia Kiinan kolme juoksijaa Changqin Ding, Yinli He ja Xueqin Wang, Japanin juoksijat Mai Ito, Risa Shigetomo ja Sairi Maeda, Liettuan Rasa Drazdauskaite ja Diana Lobacevske sekä Ukrainan Kateryna Karmanenko ja Olena Popova. Mutta yllättäjillekin on tilaa.

Maratonin tekee mielenkiintoiseksi se, että Suomen Anne-Mari Hyryläinen on mukana. Toivottavasti häneltä tulee hyvä suoritus. Tavoitteeksi voisi asettaa Henri Mannisen sijoituksen 35. parantaminen. Lisämausteena voisi mainita, että Ruotsista on mukana kolme juoksijaa ja Viron Luikin identtisistä kolmossisaruksista kaksi: Liina ja Lily.        

2 kommenttia:

  1. Korjataan: Naisten maraton on vasta sunnuntaiaamuna.

    VastaaPoista
  2. Lisää ihmettelyä naisten maratonin osanottajalistasta. Kerroin että Etiopian listassa on yksi liikaa, kun on neljä juoksijaa. Tarkemmin tutkittuani nimilistaa niin neljä juoksijaa on Etiopian ja Kenian (edellisen MM-voiton takia) myös Bahrainilla ja Kiinalla. Ilmeisesti lista on alustava ja vasta ns. final call paljastaa, ketkä juoksevat. Tietääkseni joukkuemaratonia ei ole.

    Toinen erikoisuus vielä nimilistasta. Bahrainin kohdalla maan lippu on oikea, mutta käytetty lyhenne BRN kuuluu Bruneille, ainakin maiden virallisissa lyhenteissä. Käyttäisikö IAAF eri lyhenteitä vai onko kyse vain lapsuksesta?

    VastaaPoista