tiistai 13. tammikuuta 2015

Tekeekö Kenenisa Bekele historiaa Dubaissa?

Dubain maraton juostaan runsaan viikon päästä 23.01.2015. Kisan kiistaton mielenkiinnon kohde ja keulakuva on Etiopian Kenenisa Bekele, joka juoksee vasta kolmannen maratoninsa. Bekelen maratondebyytti oli viime vuoden huhtikuussa Pariisin maratonilla, jonka hän voitti ajalla 2.05.04. Toisen maratoninsa hän juoksi viime lokakuussa Chigacossa, jossa irtosi neljäs tila ajalla 2.05.51. Bekele tekisi kolmannella maratonillaan yleisurheilun ja kestävyysjuoksun historiaa, jos yltäisi juoksussa ME:en, jolloin hän pitäisi samanaikaisesti 5000 metrin, 10000 metrin ja maratonin ME:iä hallussaan.

Kenenisa Bekele. Kuva: John Thys/AFP/Getty Images

Saattaa kuullostaa hurjalta ennusteelta, mutta kukaan ei voi kiistää Bekelen mahdollisuuksia tähän temppuun. Hän on siirtynyt ratamatkojen jälkeen maratonille, kuten maanmiehensä Haile Gebrselassie. Haile saavutti ratamatkojen lisäksi myös maratonin ME:n, mutta samanaikaisesti hän ei pitänyt ennätyksiä hallussaan. Tehdessään maratonin ensimmäisen ME:n 2.04.26 Berliinissä 30.9.2007, Gebrselassie oli jo menettänyt 5000 metrin ja 10000 metrin ME:t juuri Kenenisa Bekelelle, ennätykset, jotka ovat edelleen voimassa.

Bekele itse on varovainen sanoissaan Dubain maratonjärjestäjien tiedotustilaisuudessa ja toteaa vain että Dubain reitti on tasainen ja mahdollistaa nopeat ajat. Dubain maratonin reittiennätys on vuodelta 2012 etiopialaisen Ayele Abshero Bizan nimissä ajalla 2.04.23. Etiopialaiset ja kenialaiset ovat hallinneet tätä maratonia kuten muitakin maratoneja. Kenian Wilson Kibet ja Etiopian Haile Gebrselassie ovat molemmat voittaneet Dubain kolme kertaa. Bekelen pahin vastustaja kisassa saattaa olla maanmiehensä Lelisa Desisa, joka voitti vuonna 2013 ja on jälleen mukana.

Tuo yhdistelmä 5000 m, 10000 m ja maraton on mielenkiintoinen, koska se sisältää kaikki arvokisojen kestävyysjuoksun sileät matkat. 3000 metrillä käytetään jo esteitä, mikä muuttaa juoksulajin luonnetta, samoin maastojuoksu on oma lajinsa. Kenenisa Bekelellä on tosin maastojuoksustakin ehkä häikäisivimmät meriittinsä, 11 maailmanmestaruutta ja joukkuekullat huomioiden jopa 15. Puolimaratonia, maantiekymppiä ja ultrajuoksuja en ole laskenut mukaan tähän tarkasteluun.

Maailmassa voidaan nostaa esille kolme juoksijaa, jotka ovat saavuttaneet jotain erikoista liittyen tuohon 5000/10000/maraton-yhdistelmään, nimittäin Hannes Kolehmainen, Emil Zatopek ja Haile Gebrselassie. Hannes Kolehmainen oli ensimmäinen juoksija, joka voitti nämä kaikki matkat olympialaisissa, 5000 ja 10000 metriä Tukholmassa 1912 ja maratonin Antwerpenissä 1920. Paavo Nurmi yritti samaa temppua Los Angelesissa 1932, mutta häneltä kiellettiin osallistuminen olympiamaratonille. Näin hän ei saanut tavoitella maratonkultaa 5000 ja 10000 metrin olympiavoittojen rinnalle.

Emil Zatopek pani Kolehmaista paremmaksi voittaessaan Lontoon 1948 10000 metrin lisäksi nämä kaikki matkat samassa Helsingin vuoden 1952 olympialaisissa. Lasse Viren yritti samaa Montrealin kisoissa 1976, mutta jäi maratonilla viidenneksi. Zatopekin jälkeen kukaan juoksija ei ole voittanut olympiavoittoa tai MM:ta kaikilla näillä matkoilla. Yleisurheilun MM-kisoja on tosin käytykin vasta Helsingin kisoista vuodesta 1983 lähtien.

Haile Gebrselassie voidaan kolmantena liittää Kolehmaisen ja Zatopekin lisäksi tuohon 5000/10000/maraton- erikoisryhmään, koska hän on tehnyt kaikilla näillä matkoilla ME:t. Kukaan toinen juoksija ei ole siihen kyennyt. Paavo Nurmi oli lähellä tässäkin, 5000 ja 10000 metrin ME:ien lisäksi hän juoksi vuoden 1932 olympiakarsinnassa Papulan urheilukentällä Viipurissa maratonin ME:n, mutta valitettavasti kyse oli ns. lyhyestä maratonista, 40,2 km. Nyt Kenenisa Bekelellä olisi mahdollisuus Dubaissa tripla-ME:hen ja silloin hänellä olisi jopa samanaikaisesti näiden matkojen ME:t hallussaan. Se olisi samantyyppinen parannus Gebrselassien tapaukseen kuin mitä Zatopek teki Kolehmaiselle olympiavoittojen suhteen.

Mikäli Bekele ei onnistu tässä tavoitteessa Dubaissa, niin ehkä sitten myöhemmin. Aikaa on, Kenenisa Bekele on vasta 32 vuotias, mies parhaassa maratoniässä. Ja runsaan vuoden päästä on Rio de Janeiron olympiakisat ja maraton. Bekele on kertonut, että se on myös hänen tavoitteena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti