lauantai 28. syyskuuta 2019

Berliinin maraton 2019 - ennakko

Berliinin etiopialaiskolmikko
Kuva: www.dw.com 
(SSC EVENTS/Petko Beier)

Perinteisen kova, World Marathon Majors - sarjaan kuuluva Berliinin maraton juostaan jälleen huomenna huolimatta samanaikaisista Dohan yleisurheilun MM-kisoista. Ja Berliinissä tullaan varmasti juoksemaan kovempaa kuin Dohassa johtuen MM-kisapaikan armottomista olosuhteista, kuten eilen nähtiin naisten MM-maratonilla. 

Mutta Berliininkin maraton on hieman laimeampi kuin yleensä, sillä MM-maratoonareiden ohella kisasta puuttuu miesten maratonin ehdoton valtias Kenian Eliud Kipchoge, sillä hän keskittyy toiseen yritykseen rikkoa maratonin epävirallinen ME alle 2 tunnin. Yritys tapahtuu tällä kertaa Itävallan Wienissä parin viikon kuluttua.

Mutta kyllä Berliinin miesten maratonilla on edelleen kovia juoksijoita, etenkin Etiopiasta. Kilpailun ykkösnyrkki on yksi kestävyysjuoksun suurista Kenenisa Bekele. Hän omistaa edelleen 5000 metrin ja 10000 metrin ME:t ja oli erittäin lähellä tehdä myös maratonin ME:n vuonna 2016 Berliinissä voittoajalla 2.03.03. Bekele jäi silloin vain vaivaiset kuusi sekuntia Kenian Dennis Kimetton silloisesta ME:stä 2.02.57, joka kismittää häntä varmaan vieläkin. Viime vuonna Eliud Kipchoge hinasi maratonin ME:n Berliinissä aikaan 2.01.39 ja sitä on jo vaikeampi rikkoa. 

Kenenisa Bekelen nykykunto on hieman arvoitus, sillä hänellä on ollut vammoja ja hän on pystynyt harjoittelemaan Berliiniin täysillä vain kolmisen kuukautta. Viime vuosina hän on keskeyttänyt muutamia kisoja, kuten 2017 Dubaissa ja 2018 Amsterdamissa. Joka tapauksessa hän on kisan ykkössuosikki. Yllä olevassa kuvassa on kaksi muuta voitontavoittelijaa Etiopiasta, nimittäin Leul Gebrselassie ja Birhanu Legese. Gebrselassien ennätys on 2.04.02 Dubain maratonilta vuodelta 2018 ja Legesen ennätys 2.04.15 samaisesta Dubain juoksusta. Neljäs kova etiopialainen kuvan ulkopuolelta on Sisay Lemma, jonka ennätys on 2.04.08, jälleen samalta vuoden 2018 Dubain maratonilta. 

Gladys Cherono
Kuva: AFP/Getty Images

Naisten maratonilla on yksi ehdoton voittajasuosikki, Kenian Gladys Cherono. Cherono on voittanut Berliinin maratonin jo kolmasti vuosina 2015, 2017 ja 2018. Cheronon ennätys on viime vuodelta Berliinistä, jossa syntyi reittiennätys ja oma ennätys ajalla 2.18.11. Kovin kilpakumppani, maannaisensa Vivian Cheruyiot joutui perumaan viime hetkellä osallistumisensa akillesongelmien vuoksi. 

Mutta Gladys Cheronolla on muita voitontavoittelijoita, kuten Etiopian Meseret Defar. Defar on entinen kova ratajuoksija, joka on voittanut olympiakultaa kahdesti 5000 metrillä vuonna 2004 Ateenassa ja vuonna 2012 Lontoossa ja samaiselta matkalta MM-kultaa Osakassa vuonna 2007 ja Moskovassa 2013. Hän on tehnyt lisäksi lukuisia ME:iä 3000 metrillä, kahdella maililla ja 5000 metrillä sekä ulkona että sisällä. Vuonna 2014 Defar ilmoitti pitävänsä taukoa huippu-urheilusta perheen perustamisen vuoksi, mutta lupasi palata jo vuotta myöhemmin. Defar on maininnut että hänellä on ollut viime vuosina paljon vammoja, mutta että hän on pystynyt siitä huolimatta harjoittelemaan. Hän on juossut toistaiseksi kaksi maratonia ja hän teki nykyisen ennätyksensä 2.23.33 aiemmin tänä vuonna. Hän toivoo nyt parantavansa sitä nopealla Berliinin reitillä. 

Toinen kova voitontavoittelija on Etiopian Mare Dibaba, vuoden 2015 MM-kisojen mestari Pekingistä ja Rion olympiakisojen pronssinainen, jonka ennätys on 2.19.52.

Sitten vain seuraamaan huomista Berliinin maratonia joko TV:stä tai tietokoneelta. Kisa on varmaan mielenkiintoinen, vaikka nyt ei poikkeuksellisesti ME:tä olekaan luvassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti