lauantai 29. kesäkuuta 2019

Kipchogen 2 tunnin alitusyritys Wienissä

INEOS 1.59 Challenge reitti Wienissä
Kuva: runnersworld.com

Kirjoitin Eliud Kipchogen uudesta yrityksestä alittaa 2 tunnin raja maratonilla 9.5.2019 päivätyssä jutussa. Tuo projekti tunnetaan nimellä INEOS 1.59 Challenge ja sen pääpromoottorina toimii petrokemian firma INEOS ja sen perustaja ja pääomistaja Sir Jim Ratcliffe. Ratcliffe on itse innokas urheilumies ja hän on juossut yli 30 maratonia.

INEOS 1.59 Challenge- projektin julkistustilaisuudessa toukokuun alussa ennätysyrityksen paikaksi kaavailtiin jotain puistoa tai katurataa Englannissa ja ajankohdaksi lokakuuta. Uusien tietojen mukaan ajankohta on edelleen lokakuu ja tarkemmin aikaikkuna 12-20.10, mutta juoksupaikka on vaihtunut Wieniksi, Itävallassa. Tarkempi paikka on Prater Hauptallee- puisto päätepisteinään Lusthausin ja Pratersternin liikenneympyrät. Yhden kierroksen pituus on 9,6 kilometriä (4,3 kilometriä suunta), joten se juostaan noin 4,4 kertaa. Alustava päivämäärä tapahtumalle on 12.10.2019, mutta sille on varattu kahdeksan päivän liukuma sääolojen optimoimiseksi.

Eliud Kipchoge
Kuva: Nike

Wienin Prater Hauptallee on valikoitunut tapahtuman pitopaikaksi monesta syystä. Athleticsillustrated.com- sivusto listaa seuraavat kriteerit:

- nopea ja tasainen reitti
- liikenteestä vapaa ja valaistu reitti
- suora puistokatu liikenneympyrät päissä
- vakaat ja optimaaliset sääolosuhteet
- raitis ja puhdas ilma - Wienin "keuhkot"
- mahdollisuus lukuisille katsojille reitin varrella
- pieni aikaero Kipchogen käyttämään harjoitusleiriin Keniassa
- innostunut pormestari ja Wienin maratonin tiimi

Eli aktiiviset ihmiset vievät potin. Uskon, että Wienin pormestari yhdessä Wienin maratonin järjestäjätiimin kanssa ovat oma-aloitteisesti tarjonneet hienoa juoksupaikkaa ja osaamistaan INEOS 1.59 Challenge- projektin käyttöön, vaikka tällaista suoraa tietoa ei aiheeseen liittyvissä artikkeleissa olekaan, vihjauksia kyllä.

Kaksi vuotta sitten Eliud Kipchoge juoksi maratonin epävirallisesti aikaan 2.00.25 Breaking2- juoksussa Monzassa eli kahden tunnin alitus ylittyi hieman. Nyt Kipchoge uskoo alittavansa 2 tunnin haamurajan ja tekevänsä epävirallisen ME:n. Kuten Monzassa, niin myös Wienissä käytetään sellaisia erityisjärjestelyjä (esim. vaihtuvat jänikset, liikkuva tankkaus), että mahdollista kahden tunnin alitusta IAAF ei voi hyväksyä viralliseksi ennätykseksi.

Lopuksi tuore video Eliud Kipchogesta ja hänen ennätysyrityksestään Wienissä. Se on tässä. Valitettavasti mainoksia pomppii esiin tiuhaan, mutta niitä voi yrittää ohitella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti