tiistai 17. huhtikuuta 2018

Yuki Kawauchi - Bostonin voittaja

Yuki Kawauchi matkalla Bostonin voittoon
Kuva: en.wikipedia.org

Eilinen Bostonin maraton juostiin todella karuissa olosuhteissa, lämpötila lähellä nollaa, kova vastatuuli ja rankkasade. Maratoonarilta vaaditaan tällaisessa haasteessa äärimmäistä kestävyyttä, kovuutta ja olosuhteiden sietoa. Normaaleissa olosuhteissa Yuki Kawauchin voitto olisi ollut todella yllätys, mutta kun maanantaisen kisan vaativuus huomioidaan, niin Kawauchin voiton ymmärtää. Tämän toteamuksen jälkeen minun on perusteltava väittämääni ja teen sen tässä alla.

Yuki Kawauchi syntyi 5.3.1987 perheeseen, jossa äiti oli ollut kilpajuoksija. Hän valmensikin poikaa aluksi koulutiimin ohella. Kuusivuotiaana Yukin ennätys oli 1500 metrillä 7 minuuttia 30 sekuntia. Harjoitellessaan läheisessä puistossa joka päivä hänen oli juostava  kyseinen matka testissä vähintään puolen minuutin päähän ennätyksestä. Jos hän epäonnistui, äiti pani hänet juoksemaan kierroksen lisää. Jos hän jäi ennätyksestä minuutin, ylimääräisiä kierroksia tuli kaksi.

Lukiossa ollessaan hänen isänsä kuoli ja hän itse loukkaantui, mutta hän jatkoi silti urheilua ja juoksua opiskeluaikanaan Gakushuin yliopistossa, joskin rajoitetusti. Valmistumisen jälkeen hän ei liittynyt mihinkään yritysjoukkueeseen, mikä on Japanissa hyvin yleistä ammattimaisesti juokseville ihmisille. Sitä vastoin hän juoksi omaksi huvikseen itseään valmentaen ja omalla kustannuksella.

Vuonna 2008 hän oli jo päässyt sellaiseen kuntoon, että juoksi Ageon puolimaratonilla kolmanneksi ajalla 1.03.22. Seuraavana vuonna hän alkoi juosta maratoneja. Kahtena ensimmäisenä vuonna hän juoksi 2-3 maratonia vuodessa, mikä on normaali määrä kovemman tason maratoonarille. Mutta Yuki ei ole tavallinen huippumaratoonari ja niinpä vuonna 2011 hän juoksi 5 maratonia, vuonna 2012 9 maratonia, vuonna 2013 11 maratonia, joukossa Söulin ennätysmaraton 2.08.14, vuonna 2014 13 maratonia, vuonna 2015 13 maratoonia, vuonna 2016 9 maratoonia, vuonna 2017 12 maratonia ja tänä vuonna toistaiseksi 4 maratonia. Ja jotta lista ei kuullosta liian helpolta, niin Kawauchi on juossut näiden ohella lukuisia muita juoksuja 1500 metristä 50 kilometrin ultroihin. Tämä kaikki vielä täysipäiväisen työn ohella (40 tuntia/viikko) valtion virkamiehenä. Siinä miettimistä suomalaisille kestävyysjuoksijoille, jotka valittavat työ-, opiskelu- ja rahaongelmia.

Yuki Kawauchi juoksee puku päällä puolimaratonia
Kuva: corkrunning.blogspot.com

Yuki Kawauchin luonnetta ja filosofiaa voidaan valaista parilla kertomuksella. Yuki oli vahva suosikki Lontoon olympiamaratonille vuonna 2012, mutta jäi Tokion maratonin karsinnoissa 14:sta ja ulos Japanin joukkueesta. Hän häpesi tulostaan niin että ajoi itsensä kaljuksi. Se oli hänen tapansa pyytää anteeksi kannattajiltaan, joita on runsaasti Japanissa ja kasvavassa määrin ympäri maailman. Vuoden 2013 tammikuussa Kawauchin piti juosta Egyptin maratonin, johon järjestäjät olivat lähettäneet hänelle lentoliput. Hän myöhästyi lentokoneesta unohdettuaan passin kotiin. Hän otti korvaavan lennon ja maksoi itse 9000 US dollaria uusista lentolipuista. Se oli neljännes hänen vuosipalkastaan. Mutta Yuki juoksi Egyptissä ja voitti kisan ajalla 2.12.24. Huumoriakaan Yuki Kawauchilta ei puutu, sillä hän on juossut kisoja puku päällä ja pandaksi puettuna, esimerkiksi. Ja lopuksi, juostuaan kolmanneksi Tokion maratonilla vuonna 2011 ajalla 2.08.37, hän totesi: "Joka kerta kun juoksen kilpaa, mielessäni on se että jos kuolen tähän juoksuun, niin se on ok".

Yuki Kawauchi valmistautui Bostonin maratonille hyvin. Joulu- ja uudenvuodenlomillaan hän matkusti USA:han tutustumaan tarkemmin Bostonin reittiin. Samalla matkalla hän juoksi uudenvuodenpäivänä Marshfield Road Runners NYD- maratonin ja voitti sen ajalla 2.18.59, -23 asteen pakkasessa! Niinpä ei ole ihme että saavuttuaan voittajana maaliin Bostonissa ja TV-toimittajan kysyessä häneltä mitä mieltä Yuki oli juoksusäästä, niin hän vastasi: "Minulle sääolosuhteet olivat parhaat mahdolliset".

Ne lukijat, jotka ovat jaksaneet lukea tänne asti, niin kysymys olisi paikallaan. Vieläkö pidätte Yuki Kawauchin maanantain voittoa arktisissa olosuhteissa Bostonissa yllätyksenä? Minä en.

Ja Yuki ei olisi Yuki, ellei hän juoksisi puolimaratonin jo ensi viikonloppuna Japanin Gifussa. Yuki Kawauchin hengästyttävän raju juoksukalenteri löytyy tästä. Viime vuoden tapaan Yuki juoksee taas ensi kesänä Tukholmassa. Jos olisin juoksunjärjestäjä, niin yrittäisin saada Yuki Kawauchin Suomeen, sillä tällaisia juoksijapersoonia ei kasva joka puussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti