perjantai 5. toukokuuta 2017

Breaking2- maraton

Niken Breaking2- projektin maratonennätyskoe on nyt saanut virallisen aikataulun. Alkuperäisen suunnitelman mukaan juoksu varattiin päiville 6-8.5. Lopullinen päivämäärä aiottiin päättää sään mukaan niin että 2 tunnin alitukselle luotaisiin optimaaliset olosuhteet. Nyt päivämääräksi on varmistunut lauantaiaamu eli se juostaan huomenaamulla. Monzassa Italiassa startti tapahtuu aamulla kello 5.45 eli Suomen aikaa 6.45. Aikainen ajankohta on myös katsottu parhaimmaksi sään takia eli silloin lämpötila ja tuuliolosuhteet ovat parhaat mahdolliset.



Breaking2- juoksijat, Kuva: nike.com


Eliud Kipchogen, Lelisa Desisan ja Zersenay Tadesen ennätyskoe on saanut maailmalla laajaa huomiota puolesta ja vastaan, mihin Nike on varmasti pyrkinytkin. Olen kirjoittanut aiemmissa jutuissa jo näistä kiemuroista lähtien Niken uudesta juoksukengästä Zoom Vaporfly Elite. Viimeisten tietojen mukaan IAAF olisi hyväksynyt kengän, joten se ei ole ME:n hyväksymisen esteenä. Mutta juoksujärjestelyissä on muita elementtejä, jotka estävät mahdollisen ME:n tilastoinnin.

Kaksi tärkeintä ME:n hyväksymisen estävää asiaa liittyy jänisten käyttöön ja juomatankkauksen järjestelyyn. Jänikset eivät juokse alusta lähtien jatkuvasti keskeytykseen asti, vaan heitä hyppii tarpeen mukaan radalle, sitten lepoon ja taas takaisin. Juomatankkaus on taasen järjestetty lennosta siten että juoksijoiden ei tarvitse siirtyä itse juomapöydille, vaan todennäköisesti kevytmoottoripyörät tuovat juomat juoksijoiden käteen. Tämä säästää selvästi aikaa ja juoksijoiden rytmi pysyy tasaisena. Näistä juoksun järjestelyistä on hyvä suomiurheilu.comin artikkeli, joka on tässä.


                      Vas. Desisa, Tadese ja Kipchoge, Kuva: firstpost.com

Urheiluasiantuntijoiden arvioissa 2 tunnin alitusta pidetään mahdottomana ja olen valmis yhtymään tähän arvioon. Sitä vastoin Dennis Kimetton ME:n 2.02.57 alitusta pidän hyvinkin mahdollisena, varsinkin Eliud Kipchogelle, joka on selvästi trion vahvin lenkki ja keulakuva. On todella sääli, että nämä sääntöjenvastaiset järjestelyt estävät ME:n hyväksymisen. Rinnastaisin asian aiemmin yleisurheilussa olleeseen amatööri-ammattilainen-ongelmaan. Siitä on nyt päästy, mutta nyt venytetään sääntöjä. Hyvä vertailuesimerkki ammattilaisuudesta ja jopa sekin maratonilta on Viljami Kolehmaisen juoksema maratonin ME 2.29.39,2 vuonna 1912 Newarkissa. Sitä ei hyväksytty ME:ksi Viljamin ammattilaisuuden takia, mutta aika pysyi maailman parhaana tuloksena 13 vuotta.

Sitten aamulla vain tietokoneen ääreen. Juoksusta on luvattu live-striimiä Niken webbisivuilla ja Letsrun.com on tarjoamassa samaa striimiä omille sivuilleen. Eiköhän se sieltä löydy. Kannattaa aloittaa katselu jo kello 6.30 Suomen aikaa, jolloin striimiä alkaa tulla ja samalla voi valita parasta lähdettä.

Laitan lopuksi tähän mainosvideon tapahtumasta tunnelman luomiseksi. Se on tässä.

2 kommenttia:

  1. Tässä tarkemmat linkit:
    https://www.facebook.com/events/822120087937927/
    ja
    http://www.letsrun.com/news/2017/05/schedule-streaming-information-nike-sub-2-hour-marathon-attempt-heres-can-watch-nikes-sub-2-attempt-starring-eliud-kipchoge/

    Suosittelen alempaa, jos toimii. Striimi pitäisi alkaa 20 minuutin kuluttua.

    VastaaPoista
  2. Kolmas linkki youtuben kautta:
    https://www.youtube.com/watch?v=uvhSgxUdsdQ

    Käynnissä jo.

    VastaaPoista