Ihmisen evoluutiopolku
Alkuperäinen kuva: F.Clark Howell
Evoluutioteoria kuvaa luonnon ja ihmisen kehitystä ja sen isänä pidetään Charles Darwinia (1809-1882). Teoria saavutti ajan mukana tieteellisen hyväksynnän, vaikka kilpailevia näkemyksiäkin on. Kreationismi on tunnetuin kilpaileva näkemys, jossa kaikkeus ja sen elolliset olennot on sanottu syntyneen luomistapahtumassa. Tämä luomiskertomus löytyy Mooseksen ensimmäisestä kirjasta, joka on juutalaisten Tooran ensimmäinen kirja. Se on myös kristittyjen Raamatun Vanhan testamentin ensimmäinen kirja.
Homo Erectus, rekonstruktio
Kuva: Wikipedia
En mene tarkemmin analysoimaan evoluutioteoriaa tai kreationismia, vaan lähestyn asiaa viihteellisesti ja humoristisesti kahden videon avulla. Nykykäsityksen (evoluutioteoria) mukaan ihmisen sukupuu eriytyi simpassin sukupuusta noin 7 miljoonaa vuotta sitten ja ihmisen suku Homo syntyi noin 2,5 miljoonaa vuotta sitten. Eli kehitys nykyihmiseksi on ottanut pitkän ajan.
Mutta asiaa voidaan tarkastella myös siten, että monilla eläimillä on nykyään inhimillisiä piirteitä samalla kun monet ihmiset ovat luonteeltaan eläimen tasolla riippumatta evoluutiosta. Inhimilliset eläimet eivät kuitenkaan ole ihmisiä eivätkä eläimelliset ihmiset eläimiä. Olisiko tämä sitä luonnon moniarvoisuutta?
Lähdetään liikkeelle seuraavasta videosta, joka kuvaa sympaattisia, oppivia eläimiä. Näitä on olemassa oikeasti, kuten esimerkiksi koulutetut delfiinit. Videossa on kuitenkin apinoita, noita ihmisen oikeita sukulaisia. Heitä ja heidän taitojaan on avitettu teknisesti, mutta erittäin viihdyttävästi. Video on tässä.
Näissä asioissa täytyy kuitenkin olla varovainen. Ei saa luottaa täysin eläimiin antamalla heille liikaa vastuuta. Se saattaa kostautua vallan anastuksena. Tätä joutuvat tulevat sukupolvet miettimään esimerkiksi älyrobottien, noiden mekaanisten ihmisten kanssa. Homma voi mennä pieleen, kuten tässä seuraavassa videossa.
Ihmisellä on eläimellinen historiansa, ainakin jos evoluutioteoriaan on uskomista. Siinä mielessä tulevaisuuden tärkeä kysymys on: Quo Vadis, Homo Sapiens?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti