maanantai 4. tammikuuta 2016

Byrokratian syövereissä

Chonburi Immigration, Pattaya

Tänään tuli täyteen kaksi kuukautta Thaimaahan saapumisesta ja se tarkoittaa sitä että kolmas lisäkuukausi täytyy hakea Immigrationista, jos meinaa jatkaa laillista oleskelua Thaimaassa turistiviisumilla. Niinpä suuntasin matkani Jomtien soi 5:lla sijaitsevaan Immigrationiin heti kahdeksalta aamulla, kun kyseinen virasto avaa ovensa. Siitä alkoi päivän seikkailu byrokratian viidakossa, mutta lopussa kiitos seisoo.

Viraston ulkopuolella oli heti aamulla noin 50 metrin jono, mutta ei auttanut kuin liittyä joukkoon tummaan. Tiesin, että 30 päivän lisäys viisumiin vaatii nyt normaalin hakemuspaperin ja passikuvan lisäksi myös tietoja ja ilmoituspaperin hakijan asunnosta, mutta luulin että se hoituu helposti. Ei hoitunut. Päästessäni jonossa tiskille asti sain hakupaperit käteeni, joita aloin täyttämään. Perushakemus hoitui helposti, mutta asuntopaperissa vaadittiin vuokraajan tai asunnon omistajan omia papereita aina ID-korttiin asti. Eihän minulla niitä ollut.

Immigrationissa on tunnelmaa

Ei muuta kuin takaisin Viewtalay Jomtien condominium 1:een ja odottelemaan vuokraemännän heräämistä, joka luvattiin puolen päivän aikoihin. Vuokra-asuntopaperit hoituivat sitten nopeasti hänet tavoitettuani ja siitä lähdin heti takaisin Immigrationiin. Jono oli jo lyhempi, mutta kun menin katsomaan tarkemmin tilannetta, niin huomasin ettei se vedä, koska ensimmäisen tiskin kaikki kolme virkailijaa olivat poistuneet samanaikaisesti tunnin lounastauolle. Mikään porrastusmenetelmä ei ollut juolahtanut virkamiesten mieleen, joten asiakkaat saivat odottaa ylimääräisen tunnin. Menin siitä itsekin syömään kun näin tilanteen toivottomaksi.

Kello yhden jälkeen liityin sitten jonoon, josta saisin jonotusnumeron virkailijalle. Se oli jälleen noin 50 metrin pituinen ja ei muuta kuin jonottamaan. Päästessäni tiskille ilmoitin että nyt minulla pitäisi olla kaikki tarvittavat paperit kunnossa. Käteeni tyrkättiin jonotusnumero kommentilla että pääsisin virkailijan juttusille noin kahden tunnin kuluttua. Lähdin siitä kauppaan ja takaisin kämpille, jonne on noin kilometrin matka. Turhaan sitä kaikkea aikaa jonottamiseen kannattaa tuhlata.

Vajaan kahden tunnin kuluttua palasin Immigrationiin, mutta kesti vielä toista tuntia ennen kuin pääsin vihdoin antamaan hakupaperit virkailijalle. Siitä homma hoitui jo rivakammin ja lopulta kello 17 sain käteeni passin, jossa oli uusi päivämääräleima 2.2.2016, jolloin minun pitäisi viimeistään poistua Thaimaasta. Sehän kelpaa minulle hyvin, koska lennän Myanmariin jo 15.01.2016. Tämän yksinkertaisen passileiman takia minulta meni 9 tuntia aikaa, vaivaa ja energiaa. Mutta maassa maan tavalla ja pulinat pois. Virkamies on virkamies, niin Suomessa kuin Thaimaassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti