tiistai 13. lokakuuta 2015

Ylämäkijuoksuja

Ilta-Sanomissa oli juttu pari päivää sitten sprinttihiihtäjä Anssi Pentsisestä, joka juoksi Malminkartanon täyttömäen 426 porrasaskelmaa uuteen ennätykseen 1.00,68 sekuntia eli himpun verran yli minuutin. Marten Boströmin entinen ennätys parani noin neljällä sekunnilla. Kannattaa katsoa IS:n juttu ja varsinkin siinä oleva hieno video juoksusta.

Stairway to Hell - maalissa
Kuva: Teppo Tulppu

Juoksin itse vastaavat portaat Peräkylän Ponnistuksen järjestämässä juoksukisassa Stairway to Hell (Heaven) runsas vuosi sitten 5.6.2014. Porrasosuus päätti 10 kilometrin juoksun, jossa oli noustu sitä ennen hiekkatietä samaiselle huipulle kuusi kertaa. Aikamoinen kisa, jossa tulin toiseksi M50-sarjassa ajalla 54.03.

Tällaisia erikoisia ylämäkijuoksukisoja on ollut ja on muitakin niin Suomessa kuin maailmalla. Esimerkiksi kotikunnassani Pyhäjärvellä juostiin aikoinaan kilpaa kaivoksen pohjalta kilometrin syvyydestä maan pinnalle huoltotietä pitkin. Kilpailu jäi silloin harmikseni väliin, sillä se taisi olla kutsuluonteinen. Nyt samaista ylämäkeä käyttävät Pohti SkiTeamin hiihtäjät sauvarinneharjoittelussa. Ylen juttu tässä, josta löytyy myös video.

Sappee UpHill Run
Kuva: www.uphillrun.fi

Suomessa on myös muita ylämäkikisoja, kuten esimerkiksi Sappee UpHill Run ja Puijon puserrus. Sappeen kisa on jopa epävirallinen SM-tapahtuma. Puijolle on pitänyt mennä itsekin kisaamaan, mutta ainakin toistaiseksi se on jäänyt väliin. Ruotsissa olen juossut ylämäkikisan Tukholman Hagaparkissa 10.04.1999.

Thaimaassa on myös porrasjuoksuja Bangkokissa, kuten Baiyoke Run Up ja Sathon Square Vertical Fun Run, joissa noustaan rappuja ylös rakennuksen huipulle. Tässä video Baiyoke Run Up:sta. Nämä molemmat juoksut ovat vielä kokematta. Kaikki tällaiset kisat ovat piristäviä poikkeuksia tavallisiin kisoihin ja ne voi ottaa joko vakavasti tai sitten kovana mäkijuoksuharjoituksena.

  
Kuva: Jog and Joy
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti