lauantai 12. syyskuuta 2015

Suomi-Ruotsi-maaottelu

Tukholman olympiastadion
Kuva: wikipedia.fi

Tänään alkoi perinteinen Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu, joka pidetään tällä kertaa Tukholmassa. Maaottelua on oteltu vuodesta 1925 muutamia välivuosia lukuun ottamatta. Naiset tulivat mukaan vuonna 1951.

Suomen miehet johtavat all-time-tilastoa luvuin 45-29 ja naisissa puolestaan Ruotsi on ollut parempi numeroin 35-24. Pisin perättäinen voittoputki miehillä on ollut vuosina 1970-1984, 15 voittoa. Nyt näyttäisi tilastojen ja ensimmäisen päivän jälkeen voitto menevän miehissä reilusti Ruotsille, kun taas Suomen naiset taistelevat voitosta.

Kestävyysjuoksupuolella ensimmäisen päivän parasta antia suomalaisittain oli Jarkko Järvenpään paluu vammojen jälkeen sekä Johanna Peiposen ja Topi Raitasen ennätysjuoksut. Jarkon ja Johannan pitäisi ennakkotietojen mukaan juosta myös huomenna. Ehkä mielenkiintoisin suomalaisnimi on huomenna kuitenkin Alisa Vainio, jonka starttaa 3000 metrin esteisiin. Siinä saattaa tulla kovakin suoritus ja odotan jopa 10 minuutin alitusta. Alisan Kalevan kisojen juoksut hivelivät silmää ja vakuuttivat monet nuoren naisen kyvyistä nousta juoksumaailman huipulle.

Muuten näissä maaotteluissa ei enää ole sitä intohimoista taistelua ja kiihkoa, mikä väritti tapahtumia 1950-, 1970- ja 1990-luvuilla. Muistetaan vain 1950-luvun viestit, joissa Voitto Hellsten saattoi ratkaista pelin Suomelle. Tässä Hellstenin pronssijuoksu Melbournen olympiakisoista 1956. 1970-luvun maaotteluista on jäänyt mieleen kovat käsirysyt ja diskaukset, kuten Pekka Päivärinnan hylkäys. 1990-luvulla kaikki 1500 metrin juoksijat hylättiin, kun juoksu oli enemmän tappelua kuin juoksemista.

90-vuotinen maaottelu on nykyään kuin ikäisensä mies, tasasta menoa ja intohimosta jäljellä vain muistot. Sen näkee peilistä, on kaikki eilistä, riimitteli sanavirtuoosi Juha "Watt" Vainio ja taisi osua maaliin. Laitetaan tähän loppuun Vainion mainio laulu ajankohtaisesta teemasta.    


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti