sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Kihustelua

Kuva Pyhäjärven kihulogosta

Viime viikko oli lähes suunnitelmien mukainen mitä juoksutreeneihin tulee. Kilometrejä tuli vajaa sata ja joukossa pari hyvätehoista harjoitusta. Kaksi juoksukisaa kahden päivän sisällä kävivät hyvistä tv-kovista.

Perjantai-iltana tulikin sitten relax-vaihde päälle, kun kotipitäjässä oli tutut koko viikonlopun kestävät kotiseutujuhlat, kihupäivät. Niille on tullut aina osallistuttua, jos vain olen paikkakunnalla. Kihu ei tarkoita tässä Jyväskylässä sijaitsevaa kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskusta tai rantalintujen lahkoon kuuluvaa heimoa, vaan viitannee siirtokarjalaisten, joita Pyhäjärvelläkin on, sadonkorjuujuhlaan entisillä asuinseuduilla Karjalan kannaksella.


Kuva: Helena Takalon hiihtäjäpatsas

Kihujen yleisötapahtumat keskittyvät torille, jonka laidalla on uusi Pyhäjärven ja sen keskustaajaman Pyhäsalmen maamerkki, MM- ja olympiavoittaja Helena Takalon patsas. Sen tekijä on italialaissyntyinen kuvanveistäjä Antonio da Cudan. Kihujuhlien perjantai-illan avauspuheen piti tällä kertaa Keskustan pitkäaikainen kansanedustaja ja moninkertainen ministeri Mauri Pekkarinen.

Aikoinaan kihupäivien yhteydessä kisattiin myös juoksukengillä. Juoksutapahtuman nimi oli milloin Emohölkkä, Massahölkkä, Sporttihölkkä tai Kihujen yöjuoksu, mutta valitettavasti tämä tapahtuma on kuollut ja kuopattu. Onneksi Lamminahon Ahto järjesti edellisessä jutussani raportoiman Lampaloppetin kihuviikon alkajaisiksi, niin ruumiinkulttuurikin pysyi kuvioissa mukana.  

Kihut on nyt kihusteltu ja paluu arkeen on edessä. Se tietää jo tänään kevyttä juoksulenkkiä ja jatkuu tulevan viikon ohjelmalla, jonka päätteenä on mahdollisesti seuraava juoksukisa. Paikkaa tai tapahtumaa ei ole vielä päätetty, mutta eiköhän se siitä kirkastu, jos aie konkretisoituu.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti