keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Juoksuvideoista

Olen katsellut kovasti Youtube:n tarjontaa juoksuvideoista kootessani blogin Tähtihetkiä-osiota. Ja yllättävän paljon noita suomalaisten juoksijoiden mainetekoja löytyikin katsottavaksi. Valinnan kriteerinä oli arvokisavoitto EM-, MM- tai olympiakisoissa yksilötasolla. Periaatteena oli myös yksi clippi per juoksija, mutta poikkeuksena on Lasse Virenin kaikki olympiavoittojuoksut, sen verran kovia saavutuksia ne ovat.

Mutta puutteitakin on, joista tärkeimmät Harri Larvan ja Gunnar Höckertin olympiavoittojuoksut. Höckert saattaa kyllä olla mukana pitemmissä Berliinin kisojen clipeissä, mutta saalistin lyhyttä versiota. Muita puutteita löytyy kosolti EM-tasolta: Armas Toivonen, Taisto Mäki, Väinö Muinonen, Viljo Heino, Mikko Hietanen, Veikko Karvonen ja Annemari Sandell (maastojuoksu) ainakin. Taisto Mäki ja Viljo Heino ovat lisäksi ME-juoksijoita ja esimerkiksi videot näistä juoksuista olisivat erittäin haluttua materiaalia. Viereinen kuva pitäisi olla Taisto Mäen kuuluisasta 10 000 metrin ME-juoksusta Helsingistä vuodelta 1939, jossa alittui ensimmäisen kerran puolen tunnin raja. Tähän teemaan liittyy tietenkin myös Pentti Karvosen ja Jouko Kuhan esteiden ME-juoksut.

Mutta jotain sentään löysin kuvan juoksijasta Taisto Mäestä. Se on video Oulun juhannuskisoista vuonna 1946. Matkana on 5000 metriä ja mukana olympia- ja EM-voittaja sekä ME-mies Ilmari Salminen, EM-voittaja ja ME-mies Taisto Mäki sekä nouseva kyky Helge Perälä. Perälähän voitti sitten samana vuonna kympillä EM-hopeaa Viljo Heinon kintereillä. Harmi, ettei Viljo Heino ollut Oulun juoksussa mukana, koska hän olisi näin taltioitunut mukaan videolle.

Kannattaa katsoa tämä kyseinen video. Se on tässä.  

2 kommenttia:

  1. Hienoja videoita Suomen kulta-ajoilta.
    Katsojiakin oli ennen ihan kivasti kuten tässä Oulun juhannuskisoissakin.

    VastaaPoista
  2. Niin ja katsomoon mentiin ykkösvetimissä, niin juhlavia nämä kisat ennen olivat.

    Minun mieltäni askarruttaa tuo valkopaitainen juoksija kärkijoukossa koko kisan ajan. Aluksi luulin että kyseessä olisi Viljo Heino, vähän samantyyppinen kun on. Mutta kyllä tuolloinen kympin ME-mies olisi noteerattu videossa. Ja mies seisoo palkintopallilla kolmantena, vaikka selostaja sanoo Salmisen olleen kolmas.

    Onko kellään tietoa kuka kyseinen juoksija on?

    VastaaPoista