lauantai 31. elokuuta 2019

Lissabonissa

Benfican jalkapallostadion

Lissabonissa on tullut vietettyä ensimmäiset päivät ja katseltua hieman kaupunkia. Uusi asuntoni sijaitsee aivan Benfican jalkapallostadionin välittömässä läheisyydessä. Stadion on arkkitehtuuriltaan hyvin erikoinen ja erottuu kyllä ympäristöstään.

Lissabon on asukasluvultaan Helsingin kokoinen ja sen välittömässä metropolialueessa asuu noin 3 miljoonaa asukasta. Se sijaitsee Atlantin rannikolla Tejojoen suulla ja se on manner-Euroopan läntisin pääkaupunki. Kaupunki on rakentunut seitsemälle kukkulalle ja sen kyllä huomaa välittömästi mäkisenä maisemana. Portaita joutuu nousemaan paljon, sillä hissejä ja tasoittavia luiskia on vähän. Siinä mielessä tämä on vaikea kaupunki esimerkiksi vanhuksille, liikuntarajoitteisille ja huonokuntoisille. Minä joudun esimerkiksi nousemaan katutasolta 96 askelmaa, ennen kuin pääsen huoneistooni.

Monument to the Restorers

Heti toisena päivänä otin metron ja ajoin kaupungin keskustaan. Lissabonissa on hyvä julkisen liikenteen verkko metroineen, busseineen, junineen ja raitiovaunuineen. Edullisinta 30 päivän passia on kuitenkin hankala saada, sillä se edellyttää portugalinkielisen paperin täyttämistä tietoineen ja valokuvineen. Minullakin se on vielä tekemättä, mutta automaateista saa kyllä metrolippuja 1,50 euron hintaan per matka. 30 päivän passi maksaisi vain 30 euroa, joten se olisi huomattavasti halvempi.

Lissabonissa on paljon merkkimiesten patsaita ja myös monilla kaduilla on heidän nimensä. Kuvan Monument to the Restorers on Portugalin itsenäisyyden muistomerkki vapaustaistelussa Espanjaa vastaan vuodelta 1640. Kaksi henkilömonumenttia löytyivät myös kävelymatkan päästä eli Pedro IV:n patsas ja markiisi de Pombalin patsas. Lukuisia muita henkilöpatsaita jäi vielä odottamaan tulevia kohtaamisia. Pedro IV oli Portugalin kuningas mutta myös Brasilian keisari. Patsas sijaitsee Rossio-aukiolla. Markiisi de Pombal oli Portugalin merkittävimpiä poliitikkoja 1700-luvulla ja hänen ansiokseen luetaan Lissabonin uudelleenrakennustyö toisen suuren maanjäristyksen jälkeen vuonna 1755. Markiisi on saanut myös omaa nimeään kantavan metroaseman.

Pedro IV:n patsas

Ensimmäisinä päivinä olen päässyt myös juoksulenkeille ja ennen kaikkea löytänyt lähettyviltä suuren ja hyvän puiston, jossa juokseminen on mahdollista. Joudun kyllä juoksemaan aluksi katuja noin kilometrin verran, ennen kuin pääsen yhteen Euroopan suurimmista kaupunkipuistoista, Monsanton luonnonpuistoon. Se on todella laaja puisto ja olen tutustunut vain yhteen sen kulmaan, jossa juoksen noin 3 kilometrin lenkkiä. Myöhemmin saatan kiertää puistoa laajemminkin, kunhan paikallistietämys lisääntyy. Mutta hyvä tuuri jälleen, että aina jokin juoksulle sopiva puisto löytyy ja vieläpä aivan lähettyviltä.

Lissabonin keskusta on todella kaunis, vanhanaikainen ja vilkas paikka. Siinä mielessä se muistuttaa huomattavasti Tukholman ja Tallinnan vanhoja kaupunginosia runsaine katukahviloineen ja -ravintoloineen. Siellä kelpaa kyllä viettää aikaa niin turistin kuin kaupungissa asuvankin.

Lissabonin keskustan katunäkymä

Nämä on ensimmäisiä kosketuksia Lissaboniin ja sen asukkaisiin. Kaupunki tulee kyllä tutuksi ajan myötä ja tietämys siitä lisääntyy päivä päivältä. Tärkeintä on nyt päästä hyvään päivärytmiin niin työn kuin juoksun suhteen. Asunto on jo valmiina internet-yhteyksineen ja puhelin-, matkapassi- ym. asiat ratkeavat kyllä aikanaan. Tämä ensimmäinen vapaa viikonloppu antaa heti mahdollisuuden tutustua niin kaupunkiin kuin sen asukkaisiin.

Kohta täytyy myös alkaa tutkia Lissabonin ja maan juoksukisoja. Olen tehnyt jo alustavaa tutkielmaa ja ensimmäisenä on pistänyt silmään Lissabonin maraton, joka juostaan 20.10. Se on meikäläiselle vähän pitkä matka, mutta onneksi kisasta löytyy myös puolimaraton ja minimaraton. Juoksuja on täällä jo ennen sitä, mutta mitään varmuutta niihin osallistumisesta ei vielä ole.

Asettautuminen Lissaboniin on näin alkanut. Päivittelen paikallisia tapahtumia niin juoksun kuin elämän suhteen muun juoksuaiheisen viestinnän ohessa.


                             Markiisi de Pombalin patsas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti