lauantai 10. elokuuta 2019

Kataiston juoksu, Viitasaari

Löytänän koulu

Tänään juostiin 2. Kataiston juoksu Löytänän koululla, Viitasaarella. Juoksu on saanut nimensä koulun entisestä opettajasta Jaakko Kataistosta, joka oli innokas liikunnan puolestapuhuja. Kataisto toimi Viitasaaren Viestin johtokunnassa vuodet 1971-81, joista vuodet 1975-81 puheenjohtajana. Löytänän koulu on noin sata vuotta vanha, mutta se lakkautettiin vuonna 1981, kuten monet kyläkoulut silloin ja etenkin sen jälkeen.

Olen juossut aiemmin vuonna 2008 Löytänäjärven ympärijuoksun, mutta se oli eri juoksu ja sen kilpailukeskuksena toimi lähellä hieman pohjoisempana sijaitseva Keitelepohja. Mutta sekin kuuluu Viitasaaren kuntaan, vaikka onkin lähellä Pihtiputaan rajaa.

Rantasauna

Kataiston juoksun matkana kilpasarjoissa oli 9,6 km ja reitti oli edestakainen metsätie, josta suurin osa hiekkatietä. Hölkkääjille ja kävelijöille oli myös hieman lyhyempi noin 5 kilometrin matka. Kilpajuoksussa sarjoja oli yleinen, 45-, 55- ja 65-vuotiaille sekä miehissä että naisissa. Minun täytyi vielä osallistua nuorekkaiden 55- vuotiaiden sarjaan. Sää oli todella hieno ja aurinkoinen. Vaikka lämpötila oli runsaat 20 astetta, niin se pysyi siedettävänä varjoisella metsätiellä. Reitillä oli myös pari suurempaa mäkeä, mutta ne olivat hyvin juostavia. Kilpailijoita, hölkkääjiä ja kävelijöitä oli tullut paikalle kolmisenkymmentä, joten enemmänkin olisi reitille mahtunut tähän hienoon kisaan.

Kisan nopein, Harri Lamminsivu

Kesän juoksut ovat olleet minulle hidasvauhtisia ja kankeita eikä tämäkään kisa tehnyt siihen poikkeusta. Tilannetta ei varmaan parantanut se että olen kulkenut runsaan viikon ajan mustikassa lähes päivittäin. Päivän kun metsässä kyykkii, niin jalat ja kroppa jumittuvat vuorenvarmasti.

Tulin maaliin ajassa 51.32, jolla sijoituin M55-sarjan hännänhuipuksi eli seitsemänneksi. Siitä huolimatta juoksusta jäi mukava jälkitunne, eikä vähiten kisan jälkeisen rantasaunan ansiosta.

Vaajakosken Kuohun edustajia oli jälleen useita paikalla, joista kuvan Harri Lamminsivu oli koko kisan nopein ajalla 37.23 ja voitti yleisen sarjan. Muut sarjavoittajat ja kaikki tulokset näkyvät alla olevista tulosliuskoista. Tulokset ilmestyvät ilmeisesti myöhemmin myös nettiin ja laitan ne sitten tähän. Tulokset ovat tässä.

Tapasin kisassa monia tuttuja juoksijoita vuosien varrelta, joista kannattaa mainita pyhäjärviset Jarkko Päkkilä ja Keijo Kähärä, kun itsekin olen sieltä lähtöisin. Jarkko edustaa Pyhäjärven Pohtia ja hän sijoittui kolmanneksi sarjassa M45. Keijo asuu nykyisin Pihtiputaalla ja hän voitti sarjan M65.