maanantai 15. heinäkuuta 2019

Vaajakosken Kuohun kestävyysjuoksutoiminta


Kiertäessäni ympäri Suomea eri juoksutapahtumissa samoissa kisoissa on ollut usein, varsinkin Keski-Suomessa, runsas joukko Vaajakosken Kuohun kestävyysjuoksijoita, viimeksi Kiimasen Savulenkillä Lannevedellä ja Muurasjärven maalaismaratonilla Pihtiputaalla. Kuohun juoksijajoukko on niin suuri ja aktiivinen, että se ansaitsee erikoistarkastelun ja oman jutun. Jo seuran yleisurheilutoiminnan lähtökohta eli keskittyminen vain kestävyysjuoksuun on sinällään erikoinen ja harvinainen valinta. Erillisiä valmentajan ympärille syntyneitä juoksutalleja on kyllä esiintynyt, kuten Raaka-Rollen kopla Rolf Haikkolan johdolla ja Kariline Kari Sinkkosen ympärille, mutta vähemmän urheiluseuran sisälle. Joitakin erillisiä juoksuseuroja kuitenkin on ja niistä tulee mieleen esim. RDS, Rovaniemen Roadrunners. Mutta Vaajakosken Kuohusta täytyy kertoa enemmän.

Historiasta ja taustasta sen verran että Vaajakosken Kuohun edeltäjä Haapakosken Jyry perustettiin jo vuonna 1913 ja se keskittyi etenkin painiin. Toiminnan hiipuessa muutaman vuoden jälkeen uusi ja laajempi voimistelu- ja urheiluseura Haapakosken Jyske perustettiin vuoden 1920 tietämissä ja se liittyi TUL:ään. Sen toiminta lakkautettiin, mutta uusi voimistelu- ja liikuntaseura Vaajakosken Kuohu perustettiin sitten kuvan logon mukaisesti vuonna 1930. Vuosien kuluessa toimintoja erkautui ja lakkasi niin, että 1990-luvun lopulta lähtien päätoiminnoiksi jäivät paini, voimistelu (ml. tanssi) ja yleisurheilu. Neljäntenä jaostona on nykyään seniorijaosto, joka keskittyy esim. petankkiin ja sosiaaliseen toimintaan. Seuran puheenjohtajana toimii Anneli Puskala ja sillä oli vuonna 2018 noin 500 jäsentä.

Markku Savioja, Kuohun kestävyysjuoksujaoston puheenjohtaja
Kuva: Markku Saviojan albumi

Vuonna 2016 yleisurheilujaosta fokusoitiin niin, että sen toiminta keskitettiin kestävyysjuoksuun. Seurassa ei ollut laajempaa yleisurheilukirjoa, mutta kestävyysjuoksijoita sitäkin enemmän, joten valinta oli lopulta looginen. Uudeksi kestävyysjuoksujaoston puheenjohtajaksi valittiin kuvan Markku Savioja ja entisestä puheenjohtajasta, menestyneestä veteraanikestävyysjuoksijasta Pentti Virmalaisesta (M45-sarjan SE puolimaratonilla 1.10.59) tehtiin seuran kunniajäsen, kuten myös pitkäaikaisesta seuran jäsenestä Ari Surkasta.

Kuohun kestävyysjuoksujaoston toimintasuunnitelman perusajatuksena on kannustaa ihmisiä kestävyysjuoksuharrastukseen ja aktivoida näin lisää juoksijoita kaikkiin harjoitusryhmiin sekä parantaa harjoituskulttuuria. Ajatuksena on mahdollistaa juoksunharrastajille mahdollisimman helppo pääsy toimintaan riippumatta juoksijan tasosta ja harjoittelutavoitteista. Varojen keruu on jaostossa toimivien henkilöiden vastuulla ja huipulle pyrkiviä tuetaan resurssien ja taloustilanteen mukaan. Jaosto pyrkii myös parantamaan yhteistyötä muiden urheiluseurojen kanssa, esimerkiksi kilpailujärjestelyihin liittyen.

Kuohulaisia Lannevedellä
Kuva: vaajakoskenkuohu.fi

Markku Savioja kertoo, että kestävyysjuoksujaostossa on tällä hetkellä 53 juoksunharrastajaa. Viereisessä kuvassa suuri joukko heistä on Lannevedellä, jossa oli suuri perinteinen juoksutapahtuma Kiimasen Savulenkki vajaa kuukausi sitten. Viime lauantaina Kuohun edustajia oli useita myös Muurasjärven maalaismaratonilla ja heistä pääsi kolmen parhaan joukkoon seuraavat: Niina Akgun toiseksi naisten puolimaratonilla, Jukka Eskelinen toiseksi M45-sarjan puolimaratonilla ja Markku Savioja kolmanneksi hölkkäsarjassa. Kuulin että samoihin aikoihin Kuohulaisia osallistui myös muihin juoksutapahtumiin menestyksellisesti, kuten Keuruun yömaratoniin 12.7 ja YlläsPallaksen 105 kilometrin kisaan 13.7. Kuohulaisia on osallistunut vuosittain myös veteraanien tai aikuisurheilijoiden (SAUL) niin kuin sitä nykyään kutsutaan, SM-kisoihin ja he ovat menestyneet siellä mukavasti. Viime vuoden SAULin SM-kisojen saalis oli:

- Tiina Alhonen: N35 halli 1500 m (1.), N35 halli 3000 m (1.) ja N35 5000 m (1.)
- Riitta-Liisa Hämäläinen: N60 puolimaraton (1.), N60 maantie 10 km (3.)
- Toivonen, Leppänen, Eskelinen: M45 puolimaratonin joukkuekisa (1.)
- Matti Lehtonen: M50 halli 3000 m (2.), M50 5000 m (2.), M50 10000 m (2.), M50 puolimaraton (3.)
- Antti Hyttinen: M35 5000 m (2.)
- Niina Akgun: N40 10000 m (2.), N40 halli 1500 m (3.)
- Aijasaho, Akgun, Hämäläinen: N30 puolimaratonin joukkuekisa (2.)

Menestystä on tullut jopa yleisessä sarjassa vuonna 2018. Sekä Antti Hyttinen että Tiina Alhonen saavuttivat viidennen sijan maratonin SM-kisoissa syyskuussa Joutsenossa. Hyttisen aika oli 2.38.39 ja Alhosen aika 3.02.33. Lisäksi Vaajakosken Kuohun miesjoukkue sijoittui huhtikuussa 2018 neljänneksi kuuluisassa Karhuviestissä (7 osuutta) Raumalta Poriin ajalla 2.55.56.

Vaajakosken Kuohun kestävyysjuoksujaos järjestää itse vuosittain kaksi juoksukisaa: Pentin pinkaisu huhtikuun loppupuolella ja Kuohun Tasoittava, joka juostaan seuraavan kerran 25.8.2019. Kuohun Tasoittavan matkana on 5000 metriä radalla ja siinä otetaan huomioon ikähyvitys kansainvälisen vertailutaulukon mukaan.

Vaajakosken Kuohun webbisivut ovat tässä, josta voi tutkia kestävyysjuoksujaoston toimintaa, tuloksia, kilpailuja ja muuta juoksuun liittyvää.

Vaajakosken Kuohun historiaa ja toimintaa kun katsoo, niin sen voisi kiteyttää filosofialla: yleisurheilu on urheilun aatelia ja kestävyysjuoksu sen jalokivi.

1 kommentti:

  1. Kuohu ei järjestä enää Happo-juoksua, joten järjestettäviä juoksukisoja on kaksi. Olen korjannut asian tekstiin. Kiitos Markku Saviojalle tiedosta.

    VastaaPoista