lauantai 6. heinäkuuta 2019

Maratonvilpistä syytetty Frank Meza on kuollut


Frank Meza
Kuva: latimes.com

Meksikolaissiirtolaisten poika, tohtori Frank Meza (s.16.1.1949 - k.4.7.2019) juoksi tänä vuonna maaliskuussa Los Angelesin maratonilla 70-vuotiaiden ME:n 2.53.10. Virallista ME:tä pitää hallussaan Gene Dykes, joka vei ME:n veteraanilegenda Ed Whitlockilta ajalla 2.54.23 Jacksonvillessä, USA:ssa 15.12.2018 (katso juttuni 16.12.2018). Nyt näyttää siltä, että Dykes saa pitää ennätyksensä, sillä Frank Mezaa vastaan on lukuisia väitteitä ja jopa todisteita siitä, että hän on huijannut kisassa reittiä oikomalla. Frank Meza kielsi jyrkästi huijaussyytteet ja väitti käyneensä vain pissalla. Los Angelesin järjestäjät antoivat ME:n hylkäystuomion vain muutamia päiviä ennen Frank Mezan kuolemaa 4.7.2019. Mezan ruumis löydettiin Los Angelesin joesta läheltä Riverside-Figueroa Streetin siltaa. Silminnäkijän mukaan mies hyppäsi sillalta alas.

Frank Meza oli juoksija koko elämänsä ja toimi myös nuorten juoksuvalmentajana. Vasta 60-vuoden iässä vuonna 2009 hän siirtyi lyhyemmiltä matkoilta maratonille. Hän oli aluksi 3 ja puolen tunnin mies, mutta alkoi parantaa aikojaan huomattavasti vuoden 2014 tietämissä. Meza selitti aikojen paranemista kovennetulla harjoittelulla, mutta samoihin aikoihin tarkkailijat ja epäilijät olivat jo hänen kintereillään. California International Marathon hylkäsi hänen tuloksensa kahdesti (2014 ja 2016) ja antoi lopulta hänelle osallistumiskiellon. Erityisesti webbisivusto marathoninvestigation.com keräsi hänestä todistusmateriaalia ja julkaisi ne tukeutuen statistiikkaan, valokuviin ja videoihin.

Meza juoksee maratonvoittoon pyörällä (taustalla)
Kuva: marathoninvestigation.com

Yhtenä todistuksena Frank Mezan maratonhuijauksesta on marathoninvestigationin viereinen kuva, jonka sivuston lukija on ottanut San Fransisco Marathonilta vuonna 2014, jolloin Meza voitti ikäsarjansa alle 3 tunnin tuloksella. Valokuvaa on verrattu saman kisan kuvaan Frank Mezasta maalissa. Alla on zoomattu pyöräilykuva ja maalikuva rinnan jotta vertailu on mahdollista.



Marathoninvestigation.com on tutkinut kuvat ja saanut seuraavat todisteet:

- lippis - sama eli täsmää
- oikean käden kello - sama
- pitkähihainen paita - maalissa vyötäisillä
- pitkät housut - jätetty matkalle

Ja lisätodistetta alla Mezan kengistä pyörän selässä ja maalissa. Sekä juoksukengät että keltaiset sukat ovat samat.



Ja takaisin Los Angelesin "ME-juoksuun." Järjestäjät vetosivat hylkäystuomiossaan siihen että Frank Meza poistui reitiltä ja palasi sinne takaisin eri paikasta, mikä on jo sinällään kiellettyä riippumatta siitä millä kohtaa reittiä paluu tapahtuu. Poistuminen ja paluu on todistettu videolla ja silminnäkijöiden voimin. Lisäksi Meza juoksi tietyn 5 kilometrin osuuden maratonista nopeammin kuin mikä on M70-sarjan ME kyseiseltä matkalta, mikä on käytännössä mahdotonta. Tuo paluu maratonreitille tapahtuu tässä videossa.

Jos tiedot Frank Mezan itsemurhasta pitävät paikkansa, niin kuin nyt näyttää, niin minusta Frank otti elämän liian vakavasti. Urho Kekkonen hiihti viimeisinä vuosinaan kynällä, miksei Frank saisi hieman oikoa mutkia suoriksi tai juosta maratonia polkupyörällä?
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti