tiistai 5. helmikuuta 2019

Dubain maratonilla juostiin kovaa

Getaneh Molla Dubain maalissa
Kuva: iaaf.org

Palataan vielä runsas viikko sitten eli 25.01.2019 juostuun Dubain maratoniin, niin mielenkiintoinen ja kovatuloksinen se oli. Minun piti kirjoittaa maratonista ennakkojuttu ennen Singaporen matkaani, mutta se tyssäsi siihen, että järjestäjien kisasivuilta ei löytynyt miesten ja naisten eliittisarjojen osallistujia. Syynä tähän voi olla se että kisajärjestäjät puolittivat rahapalkinnot, mikä saattoi johtaa monien kovien juoksijoiden pakittamiseen kisasta.

Ainoana kisaan liittyvänä juoksujuttuina löysin artikkelit Etiopian Guye Adolasta ja Sveitsin Tadesse Abrahamista. Jutun aikoihin Guye Adola oli kaikkien aikojen kovimman debyyttimaratonajan juossut mies. Adola juoksi Berliinissä vuonna 2017 Eliud Kipchogen perässä kakkoseksi huimalla debyyttiajalla 2.03.46. Adolan tavoitteena oli voittaa Dubaissa. Mies kuitenkin keskeytti kisan 27 kilometrin kohdalla. Tadesse Abrahamin tavoitteena oli taas viedä Mo Farahilta Euroopan maratonennätys 2.05.11. Hän ei onnistunut tässä, vaan jäi juoksussa 10:ksi ajalla 2.09.50.

Mutta Dubain maratonilla juostiin hurjia aikoja sekä miesten että naisten sarjoissa. Alla luettelo miesten maratonin seitsemän kärjestä.

7. Adugna Takele Etiopia 2.06.32

Getaneh Mollan voittoaika oli ensinnäkin kisaennätys (entinen 2.04.00) ja toiseksi kaikkien aikojen paras debyyttiaika. Yllä mainittu Guye Adola menetti näin tämän ennätyksen Mollalle. Mollan loppuaika on lisäksi kaikkien aikojen kahdeksanneksi paras maratonaika, aika hurja suoritus debyyttimaratoonarilta. Toiseksi tullut Herpassa Negasa paransi maratonennätystään peräti yli viisi minuuttia ja hänen aikansa on kaikkien aikojen listalla nyt 10. Hurjaa tämä etiopialainen maratontaso. Kuriositeettina voisi vielä sanoa että vaikka Getaneh Molla kuittasi voitostaan 100 000 dollaria (aiemmin voitto 200 000 dollaria), niin se ei ole hänen suurin palkintorahansa. Viime vuoden helmikuussa Molla kääräisi Riyadhin puolimaratonin voitosta peräti 226 650 dollaria.

Ruth Chepngetich Dubain maalissa

Naisten puolella tehtiin myös kovia tuloksia. Kilpailuun lähti kovimmalla ennätysajalla Kenian Ruth Chepngetich 2.18.35. Erikoista on vielä että hän juoksi tämän ennätyksensä Istanbulissa vain kaksi kuukautta ennen Dubaita. Toinen osallistuvista naisjuoksijoista, jolla oli maratonennätys ennen Dubaita alle 2.20:n, oli Etiopian Worknesh Degefa 2.19.53. Ennakkosuosikit pitivät hyvin pintansa, sillä he veivät kisan kaksi kärkisijaa Ruth Chepngetichin voittaessa ajalla 2.17.08 ja Worknesh Degefan tullessa toiseksi ajalla 2.17.41. Lopulta neljä juoksijaa alitti 2.25:n ja he ovat:

1. Ruth Chepngetich Kenia 2.17.08
2. Worknesh Degefa Etiopia 2.17.41
3. Worknesh Edesa Etiopia 2.21.05
4. Waganesh Mekasha Etiopia 2.22.45

Ruth Chepngetichin voittoaika on luonnollisesti myös kisaennätys, sillä aiempi Etiopian Roza Bekelen viime vuonna juoksema kisaennätys 2.19.17 parani yli kahdella minuutilla. Ruth Chepngetichin voittoaika on myös kaikkien aikojen kolmanneksi paras aika Paula Radcliffen 2.15.25 ja Mary Keitanyn 2.17.01 jälkeen. Worknesh Degefa paransi ennätystään yli kaksi minuuttia ja hänen aikansa on kaikkien aikojen neljänneksi kovin.

Dubain maraton 2019 osoittaa että vaikka järjestäjät puolittivat palkintorahat tälle vuodelle, niin se ei estänyt reittiennätysten, omien ennätysten ja maailman huippuaikojen tekemistä. Etiopiasta ja Keniasta nousee uusia kykyjä kuin sieniä sateella ja he täyttävät kylläisten huippujen paikat välittömästi.